Recept: Lahodný rebarborový tart s tvarohom

Kým skončí sezóny rebarbory bol by hriech neochutnať tento lahodný a ľahučký koláč.

 

Spájajú sa v ňom výborné ingrediencie, kyslastý rebarborový džem, tvaroh, plnotučná šľahačka a trené cesto.

 

Chutí rozprávkovo a najlepšie v záhrade...

 

 

Potrebujeme na cesto:

  • 120 g pšeničného škrobu (alebo bio kukuričného)
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • soľ
  • 1 vajíčko
  • 150 g masla
  • ½ lyžice prášku do pečiva
  • 120 g práškového cukru
  • 3 celozrnné sušienky
  • 250 – 300 g rebarborového džemu

 

Na tvarohovú plnku:

  • 400 g hladkého tvarohu
  • 50g práškového cukru
  • 50g kryštálového cukru
  • 50 g múky
  • 50 ml mlieka
  • 3 žĺtka
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 bielky, soľ
  • práškový cukor na posypanie

 

Odporúčame prečítať: Poctivý domáci slepačí vývar

Rebarborový tart s tvarohom

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Škrob, múku a ½ lyžičky soli preosejeme cez sitko, pridáme vajíčko, zmäknuté maslo, prášok na pečenie a práškový cukor. Pridáme 1 – 2 lyžice vody a pomocou nadstavca na cesto miesime v šľahači, až kým nevypracujeme hladké cesto. Cesto vytvarujeme do plochej okrúhlej placky, zavinieme do alobalu a necháme 30 minút odpočívať v chladničke.

 

Plochú okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej vytvarujeme asi na hrúbku 3 milimetrov, dáme si záležať, aby dosahovalo až na vrch okrajov formy, opäť odložíme do chladničky asi na hodinu.

 

Tvaroh vložíme do sita a necháme odkvapkať. V miske vymiešame dohladka 50 g kryštálového cukru s múkou a mliekom, pridáme žĺtky, tvaroh a citrónovú kôru, dôkladne vymiešame. Šľahačku vyšľaháme dotuha. Vaječné bielka s 1 štipkou soli vyšľaháme na sneh, do ktorého ku koncu šľahania pridáme 50 g práškového cukru a dotuha vyšľaháme. Šľahačku a tuhý sneh striedavo a zľahka primiešavame k tvarohovej zmesi.

 

Na vychladené cesto navrstvíme rozdrobené sušienky, rebarborový džem a na vrch dáme šľahačkovú hmotu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° asi hodinu. Upečený koláč preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Ozdobíme práškovým cukrom.

 

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich odskúšaných receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Milka Damašková

Milka Damašková

16.06.2017 00:43

Nevyzerá to moc vábne-možno o to lepšie chutí :)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

16.06.2017 13:02

tvaroh+rebarbora, výborná kombinácia...teda ja by som miesto džemu dala rebarboru...

Vaše meno:

Žofia Mažáriová

Žofia Mažáriová

18.06.2017 17:01

áno, ak je tam tvaroh, može byť.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

20.06.2017 07:53

presne takýto druh koláčikov milujem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.