Práve nám v záhradách dozrievajú hrušky a ak potrebujete inšpiráciu čo s nimi, máme tu pre vás jeden výborný recept na výborný Hruškový koláč od babičky, ktorý je navyše so zdravými ingredienciami pre celú rodinu. Krásne dni sú ešte za dverami, tak budete mať dostatok času pripraviť si takúto maškrtku.
- Náročnosť: stredná náročnosť
- Vystačí na: asi 16 porcií
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 40 + 20 minút
Hruškový koláč - ingrediencie:
Ingrediencie na cesto:
500 g hrušiek
1 PL šťavy z citróna
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g hnedého cukru (môžete pridať aj vanilkový cukor)
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 zarovnaná PL mletej škorice
1 zarovnaná KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového kvetu
4 žĺtky
400 g hladkej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker
70 g tekutého medu
250 ml cmaru
Ingrediencie na bezé:
4 bielka a štipka soli
100 g práškového cukru
Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (priemer 28 cm)
elektrický ručný šľahač
Odporúčame tiež: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou
Recept na hruškový koláč
Hrušková sezóna je už pomaly tu a príprava hruškového koláča nie je vôbec zložitá. Náš chutný hruškový koláč ako od babičky vás presvedčí, že kombinácia sladkých hrušiek, zázvoru a škorice je dokonalá - a výborný hruškový koláč bude na stole!
1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 40 minút
3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.
Doba pečenia: asi 20 minút
4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.
Tip redakcie: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
Odporúčame tiež: Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU
Aktualizované na 19.08.2024
Aktualizovaný článok: 19.08.2024