Recept na Hruškový koláč od babičky

Hruškový koláč od babičky

Práve nám v záhradách dozrievajú hrušky a ak potrebujete inšpiráciu čo s nimi, máme tu pre vás jeden výborný recept na výborný Hruškový koláč od babičky, ktorý je navyše so zdravými ingredienciami pre celú rodinu. Krásne dni sú ešte za dverami, tak budete mať dostatok času pripraviť si takúto maškrtku.

  • Náročnosť: stredná náročnosť
  • Vystačí na: asi 16 porcií
  • Doba prípravy: asi 40 minút
  • Doba pečenia: asi 40 + 20 minút

Hruškový koláč - ingrediencie:

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hrušiek

  • 1 PL šťavy z citróna

  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu

  • 150 g hnedého cukru (môžete pridať aj vanilkový cukor)

  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

  • 1 zarovnaná PL mletej škorice

  • 1 zarovnaná KL mletého zázvoru

  • 1/2 KL mletého muškátového kvetu

  • 4 žĺtky

  • 400 g hladkej múky

  • 1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

  • 1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker

  • 70 g tekutého medu

  • 250 ml cmaru

Ingrediencie na bezé:

  • 4 bielka a štipka soli

  • 100 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (priemer 28 cm)

  • elektrický ručný šľahač

Odporúčame tiež: Recept na slivkový koláč s makovou drobenkou

hruškový koláč
Shutterstock®

Recept na hruškový koláč

Hrušková sezóna je už pomaly tu a príprava hruškového koláča nie je vôbec zložitá. Náš chutný hruškový koláč ako od babičky vás presvedčí, že kombinácia sladkých hrušiek, zázvoru a škorice je dokonalá - a výborný hruškový koláč bude na stole!

1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.

2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba pečenia: asi 40 minút


3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.

Doba pečenia: asi 20 minút

4. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Tip redakcie: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.

Odporúčame tiež: Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU

 Aktualizované na 19.08.2024

Aktualizovaný článok: 19.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.09.2016 19:44

hrušky spravia cesto určite šťavnatejšie a chutnejšie... mňam

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

27.09.2016 18:49

Mnam hruskovy kolac by som si dala aj teraz...

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 14:16

Hneď by som si dala :)

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:38

Koláče mám rád

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:39

výborné

Vaše meno:

Ján

Ján

25.12.2016 00:39

Dal by som si

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.