Tiež máte jabĺk plnú záhradu, takže prichádza na rad ich zaváranie? Nepochybujeme, že máte v rukáve osvedčený recept, podľa ktorého pripravujete jablkové zaváraniny už roky, ale čo tak vyskúšať to tentoraz trochu inak – zdravšie? Recept na jablkový kompót, do ktorého nebudete potrebovať ani zrniečko cukru a predsa bude chutiť vynikajúco, rozhodne neprehliadnite!
Na prípravu kompótu budete potrebovať:
Postup prípravy:
Ošúpané jablká zbavte jadier a nakrájajte na štvrťky. Následne ich poukladajte do čistých zaváraninových fliaš, pridajte kúsok vanilky a zalejte vodou. TIP: Ak máte chuť na obmenu, namiesto vanilky použite kúsok celej škorice, prípadne pár klinčekov. V prípade, že sú vaše jablká kyslejšie, predsa len môžete kompót mierne dosladiť, avšak skúste tentokrát použiť umelé sladidlo, vhodné na tepelné spracovanie.
Ďalšou možnosťou, oveľa zdravšou, než použitie umelého sladidla, je dosladenie prírodnou ovocnou šťavou, teda prírodným cukrom. Ten si pripravíte tak, že časť vody z akéhokoľvek ovocia necháte odpariť, pričom odparenie by malo prebiehať rýchlo a intenzívne, aby sa zachovalo v šťave čo najviac vitamínov a minerálov.
Jablkový kompót však nemusíte osladiť výlučne jablkovou šťavou, môžete na to pokojne použiť aj iné ovocie, ideálna je šťava z ríbezlí, jahôd alebo ich zmes. Ak ovocie nepustilo toľko šťavy, koľko potrebujete, môžete ju zriediť s vodou v pomere 1 : 1. Jablká v takejto šťave len krátko povarte, prelejte do čistých fliaš a sterilizujte pri teplote 85 °C, približne pol hodinu.
Pre zaujímavosť, ak sa rozhodnete pri príprave jablkového kompótu bez cukru použiť ovocný nálev, na sedemdecový zavárací pohár budete potrebovať pomer 340 gramov jabĺk a asi 230 mililitrov nálevu. Za zmienku stojí, že takýto jablkový kompót bez cukru má len 105 kJ na 100 g.