Chrumkavá domáca pizza: Zješ ju skôr než vychladne!

Pizzu má rád snáď každý. Veď komu by neulahodilo tenké chrumkavé cesto s dávkou ťahavého syru, kukurice, šampiňónov a iných chutných ingrediencií? U nás pizza padne vhod najmä vtedy, keď sa mi nechce stáť za sporákom. Keď je však viac času a chuti na varenie a pečenie, radi si pripravíme aj domácu pizzu. Vyskúšali sme už mnoho receptov, avšak vždy bolo ,,kameňom úrazu“ práve cesto. V našej rodine preferujeme skôr cesto tenké a okraje chrumkavé. ,,Koláčové“ pizze nám príliš nechutia.

Niekedy sa však oplatí skúšať nové recepty na pizzu. Preto vás radi inšpirujeme chutnou domácou pizzou, ktorá na plechu príliš dlho nezostane. To vám garantujeme!

Odporúčame vyskúšať aj: Chutná zeleninová pizza

bochníky cesta na pizzu

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na chrumkavú domácu pizzu (asi štyri bochníky/pizze) budeme potrebovať

  • 600 gramov polohrubej múky
  • 5 lyžíc kvalitného olivového oleja
  • 3 dcl mlieka
  • ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • Kocku pekárenského droždia
  • Ingrediencie na pizzu podľa chuti (šunka, kukurica, šampiňóny, ananás, syr a iné)

Neprehliadni: Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba

ananásová pizza

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Mlieko spolu s cukrom necháme rozpustiť a mierne zahrejeme. Do polovlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme zopár minút pôsobiť. Vo väčšej miske si zatiaľ pripravíme múku, pridáme soľ, lyžice olivového oleja a na záver prilejeme kváskový základ s mliekom. Prípadne si môžete vyrobiť vlastný domáci kvások. Rukou miesime cesto, ktoré by sa po dobrom vypracovaní malo ľahko odliepať od stien misky. Misku prikryjeme a cesto necháme cca 30 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme ingrediencie na pizzu. My máme radi klasiku zo šunky, kukurice, čerstvých šampiňónov a najmä ja sa neviem dojesť ,,havaja" s ananásom, šunkou a množstvom syra.

Pozri aj: Netradičné ingrediencie na pizzi: Už nielen ananás, ale aj iné bizarnosti!

pizza so šampiňónmi

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Z vykysnutého cesta vytvoríme štyri bochníky. Čo bochník, to jedno cesto na pizzu. Nám stačili na večer dve pizze, preto som dva bochníky uložila do mrazničky (separátne) a využijem ich neskôr. Cesto vyvaľkáme valčekom čo najtenšie do tvaru kruhu. Rajčinový základ vytváram vždy z trochy rajčinového pretlaku a dvoch – troch lyžíc olivového oleja. Potom už nanášame na pizzu ingrediencie podľa chuti – šunku, šampiňóny, kukuricu a veľa, veľa syra. Pizzu pečieme na 200 °C približne 5 – 6 minút, kým sa tenké cesto neupečie a je chrumkavé. Okraje horúcej pizze ešte môžeme potrieť zmesou pretlačeného cesnaku, vody a soli. Pizza je chutná i na druhý deň.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

31.05.2021 12:10

pizzu robím kváskovú a je super máme ju veľmi radi

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

31.05.2021 14:25

Vyzerá a určite aj chutí veľmi dobre...

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

31.05.2021 19:34

Vyzerá naozaj chrumkavo :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.06.2021 06:08

Môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

01.06.2021 08:30

Domáca je určite najlepšia, človek si ju aspoň môže presne spraviť podľa svojej chuti :-)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.06.2021 10:28

robila som už aj domácu pizzu a vydarila sa , ale radšej si dám pizzu v talianskej reštaurácii

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.06.2021 11:55

Pizzu máme radi ,ale ešte som jú doma nepiekla.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

01.06.2021 12:05

Tiež robím doma pizzu,že vraj je lepšia

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.06.2021 00:02

Pizzu milujeme celá rodina,preto ju pečiem aj doma.Mám podobný recept,len s menším množstvom múky.Nabudúce pripravím podľa tohto receptu,aspoň jej bude viac :-)

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

05.06.2021 00:51

Ak urobíte z polovičnej dávky, máte cesto na dve pizze....ja som zvyšné dva bochníky dala do mrazničky a budem mať na budúcu pizzu. :-)

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

02.06.2021 21:11

Mám radšej hrubšie cesto ale vyzerá super.

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

02.06.2021 21:27

Domáca pizza sa u nás vždy je za horúca a táto vyzerá prudko jedlo :)

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

05.06.2021 00:51

Veru, aj bola výborná. :-)

Peter Gavlas

Peter Gavlas

02.06.2021 21:27

Domáca pizza sa u nás vždy je za horúca a táto vyzerá prudko jedlo :)

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

02.06.2021 21:27

Domáca pizza sa u nás vždy je za horúca a táto vyzerá prudko jedlo :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.