Pizzu má rád snáď každý. Veď komu by neulahodilo tenké chrumkavé cesto s dávkou ťahavého syru, kukurice, šampiňónov a iných chutných ingrediencií? U nás pizza padne vhod najmä vtedy, keď sa mi nechce stáť za sporákom. Keď je však viac času a chuti na varenie a pečenie, radi si pripravíme aj domácu pizzu. Vyskúšali sme už mnoho receptov, avšak vždy bolo ,,kameňom úrazu“ práve cesto. V našej rodine preferujeme skôr cesto tenké a okraje chrumkavé. ,,Koláčové“ pizze nám príliš nechutia.
Niekedy sa však oplatí skúšať nové recepty na pizzu. Preto vás radi inšpirujeme chutnou domácou pizzou, ktorá na plechu príliš dlho nezostane. To vám garantujeme!
Odporúčame vyskúšať aj: Chutná zeleninová pizza
Na chrumkavú domácu pizzu (asi štyri bochníky/pizze) budeme potrebovať
- 600 gramov polohrubej múky
- 5 lyžíc kvalitného olivového oleja
- 3 dcl mlieka
- ½ čajovej lyžičky kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky soli
- Kocku pekárenského droždia
- Ingrediencie na pizzu podľa chuti (šunka, kukurica, šampiňóny, ananás, syr a iné)
Neprehliadni: Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba
Postup
Mlieko spolu s cukrom necháme rozpustiť a mierne zahrejeme. Do polovlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme zopár minút pôsobiť. Vo väčšej miske si zatiaľ pripravíme múku, pridáme soľ, lyžice olivového oleja a na záver prilejeme kváskový základ s mliekom. Prípadne si môžete vyrobiť vlastný domáci kvások. Rukou miesime cesto, ktoré by sa po dobrom vypracovaní malo ľahko odliepať od stien misky. Misku prikryjeme a cesto necháme cca 30 minút kysnúť. Medzitým si pripravíme ingrediencie na pizzu. My máme radi klasiku zo šunky, kukurice, čerstvých šampiňónov a najmä ja sa neviem dojesť ,,havaja" s ananásom, šunkou a množstvom syra.
Pozri aj: Netradičné ingrediencie na pizzi: Už nielen ananás, ale aj iné bizarnosti!
Z vykysnutého cesta vytvoríme štyri bochníky. Čo bochník, to jedno cesto na pizzu. Nám stačili na večer dve pizze, preto som dva bochníky uložila do mrazničky (separátne) a využijem ich neskôr. Cesto vyvaľkáme valčekom čo najtenšie do tvaru kruhu. Rajčinový základ vytváram vždy z trochy rajčinového pretlaku a dvoch – troch lyžíc olivového oleja. Potom už nanášame na pizzu ingrediencie podľa chuti – šunku, šampiňóny, kukuricu a veľa, veľa syra. Pizzu pečieme na 200 °C približne 5 – 6 minút, kým sa tenké cesto neupečie a je chrumkavé. Okraje horúcej pizze ešte môžeme potrieť zmesou pretlačeného cesnaku, vody a soli. Pizza je chutná i na druhý deň.