Máme tú príjemné letné obdobie, čo znamená, že sezóna varenej kukurice je v plnom prúde. Rovnako tak aj grilovacia sezóna, počas ktorej si neváhame grilovať mäso, zeleninu, morské plody, ryby, ale aj ovocie. No nechceme provokovať, ale kukurica je jednou z tých letných zelenín, ktorých sa mnohí nevieme dojesť. Jej chuť je jedinečná a pri návšteve kúpaliska dozaista padne každému vhod.
Pridáva sa do rôznych pokrmov, robieva sa z nej šalát, no poznáme aj ďalší dôvod, pre ktorý ju budete milovať – kukuričné placky. Už ste ich niekedy jedli? Stavíme sa, že si najčastejšie počas leta pripravujete cuketové placky alebo klasické zemiakové. No skúste však tieto tradičné ingrediencie vymeniť za kukuricu. Garantujeme vám, že sa placiek z kukurice nebudete vedieť dojesť. A v kombinácii s vychladeným dresingom o to viac!
Vyskúšaj aj: Recept na zdravé zemiakové placky: Pripravené na plechu a bez oleja!
Na lievance z kukurice potrebujeme:
- 3 šálky kukurice (mrazenej alebo z konzervy)
- 1 šálku strúhaného syra (ideálne čedar)
- 1 šálku múky
- 2 väčšie vajíčka
- ½ šálky mlieka
- 1 lyžičku soli
- ½ lyžičky sušeného cesnaku v prášku
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- olej na vysmážanie
Na dresing potrebujeme:
- ½ šálky kyslej smotany
- 1 lyžicu majonézy
- šťavu z ½ limetky
- 2 lyžičky čili
- štipku soli
Začnite prípravou dresingu, ktorý je ideálne nechať poriadne vychladiť. V miske vymiešajte smotanu s majonézou a limetkovou šťavou. Podľa potreby a chuti pridajte soľ a čili. Hotový dresing vložte do chladničky a pustite sa do prípravy kukuričných lievancov.
Zmes na lievance z kukurice si pripravíme tak, že v miske najskôr zmiešame rozšľahané vajíčka so soľou, mliekom a cesnakom. Pridáme čierne korenie a rovnako aj kajenské korenie. K zmesi primiešame múku a prášok do pečiva. Na záver zamiešame už len kukuricu, syr a nasekanú pažítku (poprípade petržlenovú vňať).
Na panvicu si nalejeme olej a dáme ho poriadne rozohriať. Pomocou lyžice na panvicu „nalejeme“ pripravenú kukuričnú zmes, ktorú vyformujeme do tvaru menších placiek (lievancov). Lievance opekáme z oboch strán približne 2 minúty alebo dovtedy, kým nebudú zlatisté. Hotové placky vyberieme na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá z nich vysaje prebytočný olej.
Hotové placky podávame s vopred pripraveným dresingom. Prajeme vám dobrú chuť!