Sladká varená kukurica je jedným z najjednoduchších a najobľúbenejších letných receptov. Či si ju pripravíme len tak na rýchlo v hrnci alebo ugrilujeme do zlatista, stále v nás vyvoláva spomienky na detstvo.
Jej príjemná sladkosť nám nie raz spríjemňuje horúce letné večery. Mnohí ľudia však stále žijú v presvedčení, že kukurica škodí a nie je pre nás zdravá.
Údajne je pre nás horšia ako samotný biely cukor. Je to naozaj tak? Nie sú všetky negatívne informácie o kukurici len klamlivé mýty?
Odporúčame: Kôpor nie je len korenina. Aké liečivé vlastnosti ukrýva?
Preč s nepravdivými informáciami!
Upečená na grile, uvarená vo vode alebo dokonca pripravená v mikrovlnnej rúre. Spôsoby úpravy a prípravy sú rôzne, no aký má kukurica vplyv na naše telo a zdravie?
Budete sa čudovať, ale kukurica v sebe naozaj ukrýva veľa dôležitých vitamínov, ako napríklad vitamíny B a C, železo, mangán či zinok.
Jedna kukurica má približne rovnaký počet kalórií ako jablko a menej ako jedna štvrtina kocky cukru. Inými slovami, kukurica určite patrí medzi tie zdravšie potraviny. Okrem vitamínov sa o vaše zdravie postarajú bielkoviny a vláknina. Všetci títo pomocníci spolu zlepšujú trávenie, znižujú podiel zlého cholesterolu v cievach a v neposlednom rade aj riziko infarktu a mozgovej porážky.
S kukuricou si zlepšíte zrak, pleť, vlasy a dokonca aj svoju plodnosť. :) Tehotné ženy nemusia zúfať, počas najkrajšieho obdobia si sladkú kukuričku môžu kľudne dopriať a chrániť sa tak napríklad pred predčasným pôrodom.
Odporúčame: Rýchly a jednoduchý test kvality jedla!
Samotné varenie kukurice zvyšuje podiel antioxidantov, ktoré chránia naše telo pred rakovinou alebo infarktom. Zaujímavé však? Odhoďme teda naše predsudky a vychutnajme si tento chutný a zdravý pokrm. Získame z neho potrebnú energiu a sacharidy a zároveň nás zasýti na dlhšiu dobu. Nebudeme tak mať chuť prejedať sa a tým pádom odbúravame ďalší mýtus, ktorý tvrdí, že sa z kukurice priberá.
Príprava kukurice je rôznorodá. Všetko závisí od našich spotrebičov a kvality samotnej kukurice. Dobrú kukuricu spoznáte tak, že pri jej stlačení spozorujete jemne žltú šťavu. Okrem toho by sa kukurica nemala ani dlho skladovať. Treba ju čo najrýchlejšie skonzumovať, čo pri jej obľúbenosti určite nebude problém. :)
Odporúčame: 7 zázračných olejov pre naše telo - vyskúšajte ich aj vy!
Malé tipy
- Väčšina ľudí pozná klasický recept, podľa ktorého si kukuricu ošúpu, zbavia nepotrebných chĺpkov a vláskov a povaria v osolenej vode. Vyskúšajte niečo nové. Len čo začne voda vrieť, prilejte do hrnca šálku mlieka a pridajte 100 gramov masla. Všetko povarte ešte takých 10 minút, hrniec prikryte pokrievkou len spolovice a varte až kým kukurica nezmäkne. Uvidíte, že vaša obľúbená pochúťka bude ešte chutnejšia a lahodnejšia.
- V dnešnej dobe sa pomaly učíme šetriť a neplytvať potravinami. Aj pri varení kukurice vieme dokonca využiť samotné vlásky, ktoré bežne vyhadzujeme. Zalejte kukuričné vlásky približne 250 ml vody, vylúhujte, sceďte ich a vychutnajte si špeciálny kukuričný čaj bez akýchkoľvek dochucovadiel. Možno bude pre vás jeho chuť iná, možno to nebude až také lahodné, ale určite vás presvedčíme. Tento špeciálny čaj je totiž prospešný pre naše močové cesty a dokonca zoštíhľuje!
Odporúčame: Pripálený toastovač: Takto už nebudete musieť čistiť pripáleniny!