Ak milujete taliansku kuchyňu, ste na správnom mieste. Dnes totiž prinášame recept na jedno z typických jedál tejto kuchyne. Taliansko a jedlo skrátka idú ruka v ruke. K Talianom neodmysliteľne patrí pizza, lahodná zmrzlina a rôzne dezerty, ryby, prosciutto, mozzarella a iné syry a určite i dobrá káva. Samozrejme, zabudnúť predsa nemôžeme na cestoviny, respektíve na obrovské množstvo druhov cestovín, ktoré sa v Taliansku pripravujú na rôzne spôsoby. Cestoviny sú skvelou surovinou, s ktorou sa dá v kuchyni vykúzliť vždy niečo iné. Kto nemiluje cestoviny? Ak aj vy patríte k ich fanúšikom, pripravte si spolu s nami domáce ravioly. Ravioly sú akési pirohy, ktoré sú spravidla plnené mäsom, zeleninou alebo aj syrom a podobne. Podľa druhu náplne sa dajú podávať na rôzne spôsoby, napríklad v polievke či s rôznorodými omáčkami.
Človek by si mohol povedať, že pripravovať takéto cestoviny doma môže byť poriadne náročné a zdĺhavé, no opak je pravdou. Ravioly vôbec nie sú náročné na prípravu, dokonca vám pri príprave ani nezaberú toľko času, koľko by ste očakávali. Skúste napríklad ravioly so špenátom a ricottou, na ktoré recept nájdete nižšie. A s čím si ich môžete vychutnať? Stačí ich napríklad len zjemniť maslom a posypať obľúbeným syrom. Ak vám však v kuchyni nevadí stráviť viac času, pokojne k nim uvarte nejakú paradajkovú alebo syrovú omáčku, prípadne je ešte možnosť pridať k nim syr a nejaký dresing či smotanu. Skrátka, každý si nájde spôsob, ako si tieto talianske cestoviny vychutná najlepšie. A ako ich teda pripraviť a čo budeme na ne potrebovať?
Odporúčame: Domáca oškvarková pomazánka: Manžela ňou zaručene potešíš
Budeme potrebovať:
Na cesto:
-
200 g hladkej múky
-
2 vajcia
-
4 PL olivového oleja
-
1/4 ČL soli
Na plnku:
-
125 g listového špenátu
-
60 g syru ricotta
-
2 strúčiky cesnaku
-
soľ a čierne korenie
Postup prípravy:
- Ako prvé si v miske vymiešame vajcia, olej a soľ. Následne postupne primiešavame múku a vypracujeme mäkké a pružné cesto. V prípade potreby môžeme pri miesení pridať trochu vody.
- Cesto odložíme nabok a necháme ho chvíľu odpočívať. Zatiaľ si pripravíme plnku.
- Na panvici necháme spariť zľahka posekané špenátové listy. Pridáme aj nadrobno nakrájané alebo pretlačené strúčiky cesnaku. Poriadne premiešame a odstavíme z ohňa.
- Špenát necháme ochladnúť a pridáme k nemu ricottu. Dôkladne zmiešame a dochutíme soľou a korením. Vymiešame na jednotnú hmotu.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú z nich natenko vyvaľkáme do rovnakého tvaru (napr. obdĺžnika alebo štvorca).
- Na jedno cesto začneme postupne robiť kôpky zo špenátovej plnky. Kôpky robíme ďalej od seba, vždy v rovnakej vzdialenosti a s rovnakými medzerami.
- Keď máme celý plát cesta zaplnený, okolie kôpok potrieme vodou (alebo rozšľahaným vajcom). Následne na naplnený plát cesta položíme druhý plát cesta.
- Každú kôpku po celom obvode popritláčame prstami, aby sa cesto spojilo a plnka pri varení nevytiekla.
- Takto pripravené cesto už len nakrájame na jednotlivé ravioly nožom či radielkom. Okraje ešte môžeme pritlačiť vidličkou.
- Naplnené ravioly varíme v osolenej vode asi 8 až 10 minút. Podávame s kúskom masla pre zjemnenie a posypané syrom (napríklad parmezánom). Dobrú chuť!
Odporúčame: Najlepšia krémová mrkvová polievka: Zamilujú si ju aj deti!