Zemiaky sú asi tou najvďačnejšou ingredienciou, ktorá sa v žiadnej kuchyni nestratí. Dajú sa pripraviť na toľko rôznych spôsobov – stačí si vybrať ten, ktorý vám vyhovuje najviac a o chutný pokrm máte postarané. Veď napríklad – skvelé sú uvarené v šupke alebo pečené v rúre. Mnohým chutia zemiakové hranolky, zemiakové pyré, francúzske zemiaky a pod. A ak teda máte aj vy radi francúzske zemiaky, tak nepochybujeme o tom, že si zamilujete aj tieto pripravené v rúre.
Nenechajte si teda zájsť chúťky a pripravte si gratinované zemiaky so syrom a smotanou. Je to skutočná mňamka vhodná na obed i na večeru.
Vyskúšaj aj: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou
Na gratinované zemiaky budete potrebovať:
- cca 1 kg zemiakov
- 2 stredne veľké cibule
- 150 g tvrdého syra
- 300 ml smotany na varenie
- čierne korenie a soľ
Recept, respektíve množstvo surovín je uvedený na zapekaciu misu s rozmermi 25 x 15 cm. Pri príprave začnite tým, že si očistíte zemiaky a nakrájate na tenké kolieska. Najlepšie je v tomto prípade ich nastrúhať, aby zemiaky mali rovnakú hrúbku. Do zapekacej misy uložte „jedno poschodie“ zemiakov, pridajte cibuľu, nastrúhaný syr, osoľte, okoreňte a prikryte nastrúhanými zemiakmi. Takýmto spôsobom pokračujte vo vrstvení dovtedy, kým nebudete úplne na vrchu nádoby alebo neminiete všetky suroviny. Pamätajte, že vrstvenie je potrebné ukončiť zemiakmi.
Na vrch nalejte smotanu na varenie a posypte zvyškom nastrúhaného syra. Zemiaky pečieme v rúre pri 160 °C približne 1 hodinu.
Ak chcete gratinované zemiaky trošku ozvláštniť, tak môžete pridať na kocky nakrájanú slaninku alebo klobásku – takto si ich pripravíte na gazdovský spôsob. Prajeme vám dobrú chuť.