Skúšali ste si už niekedy doma pripraviť chilli pastu, ktorá je skvelá napríklad na hrianky alebo do rôznych omáčok či pokrmov? Samozrejme, pasta z pálivých paprík neosloví úplne každého. Predsa len klasická chilli pasta alebo sladká chilli pasta má špecifickú chuť, ktorá nemusí chutiť každému.
No v prípade, že patríte k milovníkom červených chilli papričiek, tak si skúste pripraviť domácu chilli pastu. Máme pre vás recept na pastu z chilli papričiek, ktorá stojí za to!
Chilli pasta z každého kúta sveta
Je kľúčová v mnohých receptoch a každá kuchyňa má nejakú verziu vlastnej čili pasty, ktorá obsahuje miestne čili a prísady. Čili pasty sú úžasné, pretože do mnohých pokrmov vnášajú esenciu papričiek s troškou pálivosti (vďaka zložke kapsaicín). Chilli pasta je v podstate univerzálnym korením, ktoré obohatí mnohé recepty.
Azda najznámejšou omáčkou je sriracha, ktorá sa používa najčastejšie v ázijských pokrmoch, no pokojne si ju môžete dať aj na pizzu, ktorú trošku vylepší. Vedeli ste však, že takú domácu chilli pastu si môžete pripraviť z rôznych papričiek? Použiť môžete červené chilli papričky (čerstvé) alebo aj sušené chilli papričky, ktoré je však potrebné najskôr rehydratovať.
Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob prípravy chilli pasta vnesie do vašich pokrmov nový rozmer!
Neprehliadni: Neodolateľná baklažánová nátierka 5x inak: Chutná! Rýchla! Zdravá!
Zdroj: Depositphotos
Chilli pasta (čili pasta - sambal oelek)
Na chilli pastu (sambal oelek) potrebujete:
-
250 g chilli papričiek
-
3 lyžice vínneho octu
-
1 lyžicu soli
-
100 ml vody (podľa potreby)
Klasická chilli pasta recept:
-
Chilli papričky opláchneme a zbavíme stopiek. Ak chcete pripraviť pálivejšiu pastu, tak chilli papričky použite aj so semienkami. Pre jemnejšiu verziu semienka odstráňte.
-
Papričky následne rozrežte na tretiny, vložte do hrnca, podlejte vodou a nechajte variť približne 10 až 15 minút, kým papričky nezmäknú.
-
Po uvarení zlejeme vodu a papričky rozmixujeme s octom a soľou.
Tip: Hotovú pastu môžete preložiť do sklenených pohárov, uzavrieť ich, otočiť hore dnom na 10 minút a následne skladovať na tmavom mieste. Po otvorení fľaše odporúčame pastu skladovať v chladničke.
Domáca sladká chilli omáčka (sweet chilli omáčka)
-
225 g cukru
-
250 ml prevarenej vody
-
125 ml octu
-
3 strúčiky cesnaku
-
4 väčšie chilli papričky
-
1 1/2 lyžice kukuričného škrobu
-
2 lyžice studenej vody
Sladká chilli pasta - postup prípravy:
-
Z chilli papričiek odstránime stopky, rozrežeme pozdĺžne a odstránime z nich semienka. Chilli papričky následne najemno nakrájame.
-
V menšom hrnci roztopíme cukor vo vode, pridáme ocot, najemno nasekaný cesnak a chilli papričky. Zmes privedieme k varu, stiahneme teplotu a varíme približne ďalších 10 minút.
-
V 2 lyžiciach studenej vody rozmiešame kukuričný škrob. Ten vmiešame do chilli omáčky a necháme povariť na miernej teplote 3 minúty.
-
Hotovú chilli omáčku necháme chvíľku postáť a vychladnúť. Následne ňou naplníme sklenené poháre a uzavrieme. Po úplnom vychladnutí skladujeme v chladničke.
Vyskúšaj aj: Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?
Zdroj: Depositphotos
Thajská chilli omáčka
Na chilli omáčku potrebujete:
-
4 chilli papričky
-
9 lyžíc vody
-
100 g kryštálového cukru
-
3 strúčiky cesnaku
-
3 lyžice kečupu
-
2 lyžice vínneho octu
-
2 lyžice sójovej omáčky
-
1 lyžičku solamylu
Thajská chilli omáčka recept:
-
Chilli papričky si opláchneme a nakrájame nadrobno - ideálne bez semienok.
-
Cukor necháme v hrnci jemne skaramelizovať. Pridáme 6 lyžíc vody, nakrájané chilli papričky a nasekaný cesnak. Premiešame a necháme minútku variť.
-
Následne pridáme sójovú omáčku, kečup a vínny ocot. Necháme všetko spolu prevariť.
-
Solamyl rozmiešame v 3 lyžiciach vody a omáčku ním zahustíme.
Harissa pálivá pasta (ohnivá pasta)
Na chilli pastu potrebujete:
-
100 g chilli papričiek
-
250 g paradajok
-
4 veľké strúčiky cesnaku
-
100 g šalotky
-
2 lyžičky rasce
-
1 lyžičku koriandra
-
1/2 lyžičky soli
-
50 ml olivového oleja
Ako sa pripravuje táto pálivá chilli pasta?
-
Paradajky na 30 sekúnd vložíme do vriacej vody, vyberieme ich a ošúpeme.
-
Z čili papričiek odstránime stopky a nasekáme ich. Rovnako si očistíme šalotku a cesnak a nakrájame ich.
-
Na panvicu nasypeme rascu, koriander a nasucho ich opečieme - pozor, aby neprihoreli.
-
Do mixéra vložíme ošúpané paradajky, nakrájané čili papričky, cesnak, šalotku a opečené korenie. Na záver pridáme aj trochu soli a všetko poriadne vymixujeme do požadovanej konzistencie.
-
Pripravenú zmes vylejeme na panvicu a za občasného miešania varíme, kým harissa pálivá pasta nezhustne (približne 10 minút). Následne ju odstavíme a necháme vychladnúť.
-
Hotovú pastu preložíme do sklenených pohárov, uzavrieme a sterilizujeme. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.
Tip: Ak pohár s pastou otvoríte, vždy ju skladujte v chladničke. Odporúča sa tiež na vrch doliať olivový olej, aby si pasta uchovala svoju pálivú chuť a neskazila sa.