Zápal zubnej drene – aké sú príčiny, príznaky a liečba pulpitídy?

Bolesť zuba patrí k veľmi nepríjemným zdravotným problémom. Ak je skutočne intenzívna, môže vyrážať do celej hlavy a spôsobovať problémy pri jedení, rozprávaní a pokojne aj rozmýšľaní a sústredení sa na niečo. Príčiny bolesti zubov sú rôzne. Ak niekoho bolí zub, ako prvé pomyslí pravdepodobne na zubný kaz. Ten patrí medzi najčastejšie príčiny bolesti zubov.

Avšak, je potrebné myslieť na to, že zubný kaz spočiatku obvykle nebolí. Ak sa objaví bolesť zuba, spravidla je to príznakom toho, že je problém vážnejší, resp. sa objavili isté komplikácie. Bolesť v ústnej dutine v okolí zuba však môže poukazovať aj na zubný absces či zápal ďasien. No spomenúť musíme aj zápal drene zuba.

Viete, čo je pulpitída zubnej drene? Aké sú prejavy jednotlivých štádií pulpitídy? Čo môže spôsobovať zápal zubnej drene a ako sa tento zdravotný problém lieči? Zistite všetko dôležité v nasledujúcom článku.

Čo je pulpitída?

Pojem pulpitída označuje zápal drene zuba. Zubná dreň, tiež nazývaná zubná pulpa, predstavuje centrálnu výplň zuba. Ide o mäkké tkanivo, ktoré je uložené v zube, a to konkrétne v dreňovej dutine a koreňových kanálikoch. Nachádza sa pod zubovinou, pričom je tvorená riedkym väzivom. Rovnako ju tvorí množstvo nervových vlákien a lymfatických aj krvných ciev. Tie zabezpečujú výživu zuba.

Za určitých okolností môže dôjsť k zápalovému procesu v pulpe zuba, čo vedie k vzniku pulpitídy. Najčastejšie ide najmä o následok preniknutej infekcie. Pulpa dospelého jedinca má len obmedzenú regeneračnú schopnosť, pričom pulpitída môže spôsobiť až nezvratné poškodenia zubnej drene. Spravidla toto ochorenie prechádza viacerými štádiami.

Štádiá zápalu zubnej drene:

  • hyperémia zubnej drene – ide o zvýšené prekrvenie zubnej drene, predstavuje najnižší stupeň postihnutia pulpy zuba, prejavy sú len mierne,
  • akútny zápal zubnej drene – ide o veľmi bolestivé štádium pulpitídy, ktoré si vyžaduje skorý zásah lekára a ošetrenie,
  • chronický zápal zubnej drene – do chronickej formy prechádza pulpitída obvykle pri nedostatočnom preliečení zuba, sprievodné príznaky sú už obvykle už len mierne, no ďalším postupom choroby hrozia vážne komplikácie,
  • nekróza zubnej drene – pri tomto štádiu pulpitídy zubná dreň odumiera, ak dôjde k následnej infekcii, vzniká gangréna zubnej drene,
  • periodontitída – vzniká v pokročilom štádiu pulpitídy, ak dôjde k rozšíreniu zápalu cez koreňové kanáliky až do kosti, periodontitída predstavuje zápal tkaniva pod zubom v okolí zubného hrotu, následkom môže byť strata zuba. 

Odporúčame: ​Naklíčený cesnak a jeho účinky: Vyhadzovať ho do koša alebo nie?

zápal drene zuba

Zdroj: Depositphotos

Ako sa prejavuje zápal zubnej drene?

Zapálená zubná dreň, teda pulpitída, sa prejavuje hlavne nepríjemnou bolesťou zubov. Samozrejme, konkrétne prejavy závisia v prvom rade od štádia ochorenia. Počiatočné štádiu pulpitídy, teda zvýšené prekrvenie pulpy, sa prejavuje menšou bolesťou zubov, ktorú nemožno presne lokalizovať. Bolesť sa objavuje len v určitých prípadoch, napríklad pri konzumácii niektorých potravín. Bez podnetu a napríklad pri poklepaní obvykle nebolí.

Najvýraznejšie prejavy má spravidla akútny zápal zubnej drene. Príznaky môžu byť nasledovné:

  • objavuje sa intenzívna pulzujúca bolesť,

  • je možné lokalizovať bolesť, no niekedy bolesť vyžaruje do spánkov, krku, ďalších zubov, teda nie je možné určiť, odkiaľ bolesť vychádza,
  • bežná je spontánna bolesť zuba počas noci alebo v ľahu,
  • objavujú sa opakované záchvaty bolesti zuba,
  • bolesť zuba nie je zvyčajne možné dostať pod kontrolu pomocou bežných liekov proti bolesti.

Ak akútny zápal zubnej drene prejde do chronickej formy, príznaky sa spravidla zmierňujú. Prípadná bolesť je už len málo intenzívna, alebo sa neobjavuje vôbec, podobne sa neprejavuje ani citlivosť na zmenu teplôt. Prítomná ale môže byť bolesť pri hryzení. Ak nedôjde k ošetreniu, zápal sa môže šíriť a zubná dreň postupne odumiera.

Príčiny – čo môže spôsobiť zápal zubnej drene?

Najčastejšou príčinou zápalu zubnej drene býva bakteriálna infekcia. Infekciu zubnej drene má veľmi často na svedomí neošetrený zubný kaz, ktorý je v tesnej blízkosti pulpy alebo do nej prenikol. Ak sa baktérie dostanú cez sklovinu do vnútra zuba, vzniká zápal pulpy ako reakcia na jej podráždenie.

V zubnej dreni dochádza v dôsledku šírenia baktérií k rozšíreniu ciev s cieľom zabezpečiť prísun imunitných buniek, čo ale vedie k opuchu. Opuch však následne ide ruka v ruke aj s bolesťou. Ako sme spomenuli vyššie, v pulpe sú prítomné aj nervové vlákna, preto ochorenie zubnej drene bolí, a to neraz veľmi intenzívne.

V menšom množstve prípadov môže byť príčinou zápalu zubnej drene aj niečo iné. Rolu môžu zohrávať rôzne fyzikálne či chemické faktory dráždiace dreň, preťažovanie zuba, poranenie zuba, nesprávne ošetrenie zuba a iné.

Odporúčame: ​Petržlenový čaj z vňate i koreňa - účinky a TOP spôsoby prípravy

ošetrenie zuba

Zdroj: Depositphotos

Ako zubári liečia pulpitídu?

Pri intenzívnej bolesti zuba je nevyhnutné vyhľadať zubného lekára. Zubár sleduje klinické príznaky a zuby vyšetrí. Obvykle nariadi aj RTG vyšetrenie chrupu. Pulpitída je ochorenie, ktoré nie je možné liečiť doma. Ako prvá pomoc môžu poslúžiť voľnopredajné lieky proti bolesti a chladné obklady, no vždy je nevyhnutný zásah zubára.

Pri pulpitíde sa uplatňuje endodontické ošetrenie (endodoncia), čo je ošetrenie koreňových kanálikov a zubnej drene. Lekár odstráni zapálenú časť zubnej drene, aby nedochádzalo k ďalšiemu šíreniu infekcie. Ak nie sú podniknuté potrebné kroky, dreň odumrie a infekcia sa cez koreňové kanáliky začne šíriť do ďalších častí zuba. Správne a včasné ošetrenie zápalu zubnej drene pomôže predísť strate zuba.

Prevencia pulpitídy

Ako sa ochrániť pred vznikom bolestivého zápalu zubnej drene? Prevencia v prvom rade spočíva v pravidelnej a dostatočnej zubnej hygiene. Dôležité je umývanie zubov kefkou a pastou, ako aj používanie medzizubných kefiek alebo zubnej nite. Dôkladná hygiena hrá rolu v prevencii zubého kazu, ktorý je hlavným rizikovým faktorom pulpitídy.

V druhom rade je v rámci prevencie pulpitídy nevyhnutné včasné ošetrenie už vzniknutého zubného kazu. Preto je dôležité podstupovať preventívne prehliadky u zubára, ktoré včas odhalia zubné kazy, ktoré sa spočiatku nemusia nijak prejavovať. 

5 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

31.08.2023 07:16

Veľmi nepríjemný zápal.

Vaše meno:

Mária Sivová

Mária Sivová

31.08.2023 11:55

Zažila som. Je to veľmi nepríjemný a bolestivý zážitok.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

31.08.2023 21:00

Keď bolia zuby bolesť je hrozna nepomôže nič len zákrok zubára

Vaše meno:

Dominika Molnárová

Dominika Molnárová

06.09.2023 19:48

Najhoršia bolesť

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

07.09.2023 20:35

Veľmi bolestivé ochorenie...niekedy nezaberaJú ani lieky tlmiace bolesť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE