Papriková pomazánka na domáci spôsob: Priprav si ju do zásoby aj ty!

Koľko paprík ste už pozbierali z vašej úžitkovej záhrady v tomto roku? Len také množstvo, ktoré dokážete ihneď skonzumovať alebo jej máte nadbytok, preto ju rozdávate všetkým susedám? Ak už neviete čo s ňou, tak máme pre vás recept, ktorý stojí za vyskúšanie – papriková pomazánka.

Síce si ju môžete kúpiť v obchode hotovú a máte to bez roboty, no domáca je predsa len domáca a najlepšia. Máte istotu, že sa v nej nebudú nachádzať žiadne pridané É-čka, umelé farbivá či zbytočné konzervanty. Tak si ju poďme spolu pripraviť.

Na paprikovú pomazánku si pripravte:

  • približne 20 väčších červených paprík
  • približne 10 zelených alebo žltých paprík
  • 15 ks cibule
  • 5 feferónok (množstvo upravte podľa seba)
  • 200 ml octu
  • 200 ml oleja
  • 500 ml paradajkového pyré
  • 1 lyžicu soli
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 1 lyžičku čierneho mletého korenia

Najskôr si umyjeme papriky a zbavíme sa jadierok z ich vnútra. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Podľa chuti si umyjeme a nakrájame aj feferónky – ak nemáte radi štipľavé pomazánky, pridajte menšie množstvo feferónok. Naopak, ak vám štipľavé pokrmy nerobia problém, pridajte ich viac.

Všetky ingrediencie pomelieme (ideálne v mlynčeku na mäso) a preložíme do hrnca. Pridáme soľ, cukor, olej, ocot a napokon aj paradajkové pyré. Túto zmes privedieme do varu a necháme za stáleho miešania prebublávať. Na záver môžete pomazánku ešte rozmixovať ponorným mixérom, no nie je to nutné.

Hotovú pomazánku prelejeme do pripravených sklenených fliaš a uzavrieme viečkom. Paprikovú pomazánku sterilizujeme v hrnci približne 15 až 20 minút a následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení pomazánku skladujeme v chladničke.

A ako takúto pomazánku využiť? Pokojne ju pridajte do guacamole alebo inej salsy, nestratí sa na domácej pizzi, lahodná je aj v guľáši či inom pokrme s mäsom, no nebojte sa ju natrieť aj na chlieb či jednohubky.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Ivana Šurániová

Ivana Šurániová

23.08.2022 13:10

robievam

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

23.08.2022 19:17

Niečo podobné robievala mama, len tato je asi pikantnejšia

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

24.08.2022 13:53

super receptík, domáce je domáce, to je fakt...

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

31.10.2022 19:31

Tento rok som aj ja robila paprikovú pomazánku.Recept podobný receptu uvedenému v článku, no ocot som nedávala. Pomazanka je perfektná. Celá rodina je veľmi rada. Najviac ju používame na hrianky a na chlieb so salámou.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE