Koľko paprík ste už pozbierali z vašej úžitkovej záhrady v tomto roku? Len také množstvo, ktoré dokážete ihneď skonzumovať alebo jej máte nadbytok, preto ju rozdávate všetkým susedám? Ak už neviete čo s ňou, tak máme pre vás recept, ktorý stojí za vyskúšanie – papriková pomazánka.
Síce si ju môžete kúpiť v obchode hotovú a máte to bez roboty, no domáca je predsa len domáca a najlepšia. Máte istotu, že sa v nej nebudú nachádzať žiadne pridané É-čka, umelé farbivá či zbytočné konzervanty. Tak si ju poďme spolu pripraviť.
Odporúčame: Cuketová mini pizza hotová za pár minút
Zdroj: Depositphotos
Na paprikovú pomazánku si pripravte:
- približne 20 väčších červených paprík
- približne 10 zelených alebo žltých paprík
- 15 ks cibule
- 5 feferónok (množstvo upravte podľa seba)
- 200 ml octu
- 200 ml oleja
- 500 ml paradajkového pyré
- 1 lyžicu soli
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžičku čierneho mletého korenia
Najskôr si umyjeme papriky a zbavíme sa jadierok z ich vnútra. Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Podľa chuti si umyjeme a nakrájame aj feferónky – ak nemáte radi štipľavé pomazánky, pridajte menšie množstvo feferónok. Naopak, ak vám štipľavé pokrmy nerobia problém, pridajte ich viac.
Všetky ingrediencie pomelieme (ideálne v mlynčeku na mäso) a preložíme do hrnca. Pridáme soľ, cukor, olej, ocot a napokon aj paradajkové pyré. Túto zmes privedieme do varu a necháme za stáleho miešania prebublávať. Na záver môžete pomazánku ešte rozmixovať ponorným mixérom, no nie je to nutné.
Hotovú pomazánku prelejeme do pripravených sklenených fliaš a uzavrieme viečkom. Paprikovú pomazánku sterilizujeme v hrnci približne 15 až 20 minút a následne necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení pomazánku skladujeme v chladničke.
A ako takúto pomazánku využiť? Pokojne ju pridajte do guacamole alebo inej salsy, nestratí sa na domácej pizzi, lahodná je aj v guľáši či inom pokrme s mäsom, no nebojte sa ju natrieť aj na chlieb či jednohubky.