Stále sa pýtame, čo so staršími rožkami. Nechať ich vyschnúť a pomlieť na strúhanku alebo z nich spraviť žemľovku? Čo tak ich použiť pri príprave iného jedla, ktoré si pamätáme ešte z detstva? Šúľance máme v obľube asi všetci – veď čo by mohlo byť zle na zemiakovom ceste so strúhankou, makom alebo inou posýpkou? No tentokrát namiesto zemiakov použite rožky namočené v mlieku. Šúľance budú mať trochu inú chuť, no stále budú fantastické. Namiesto zdĺhavého čistenia zemiakov, ich varenia a mixovania budete mať šúľance z rožkov, ktoré máte hotové v priebehu niekoľkých minút.
Zaujme ťa: RECEPT: Vegánska karí mrkvová nátierka, ktorá bude chutiť všetkým
Na šúľance budete potrebovať:
- 5 starších rožkov
- mlieko
- 350 až 400 g polohrubej múky
- roztopené maslo
- mak
- cukor
V prvom rade si rožky narežte na menšie kocky a zalejte ich dostatkom mlieka. S mliekom to však neprežeňte. Použite len toľko mlieka, aby sa rožky napili, ale neplávali v ňom. Nechajte ich namočené pár minút a potom ich s rukami pomačkajte. Podľa potreby pridajte múku a vypracujte cesto. Z cesta si postupne vytvarujte šúľance a dajte ich uvariť do vriacej a jemne osolenej vody. Varte ich dovtedy, kým nevyplávajú na povrch. Preceďte ich, vložte do misky a prelejte roztopeným maslom.
Šúľance posypte makom zmiešaným s práškovým cukrom, orechmi alebo jemne opraženou strúhankou. K šúľancom môžete podávať mlieko alebo si ich môžete vychutnať bez neho.
Odporúčame: RECEPT: Svieže citrónové cupcakes – oblížeš si po nich všetky prsty!