Top 3 recepty na domácu horčicu, ktoré musíš rozhodne vyskúšať!

Letné dni patria k tým najkrajším a preto sa ich snažíme využiť naozaj naplno, aby sme zvyšné mesiace prekypovali pozitívnou energiou, ktorú sme počas leta načerpali. Najčastejšou aktivitou, a po kúpaní aj tou najpríjemnejšou, je grilovanie. Ugrilovať si môžete všetky druhy mäsa, v rôznych podobách, ale aj zeleninu či dokonca ovocie. Bez čoho sa pri grilovaní nezaobídete?

Určite je tou najdôležitejšou ingredienciou horčica. Tá dokáže dokonale zvýrazniť chuť mäsa a spraviť z ťažkého pokrmu jemnú pochutinu. Na pultoch nájdete rôzne druhy horčice, avšak o čo by ste vylepšili celý proces grilovania, ak by ste použili k jedlu vlastnú horčicu? Toto sú tri najlepšie recepty na domácu horčicu!

1. Domáca horčica

Budeme potrebovať:

  • 100 g semienka (bielej horčice)
  • 150 ml jablčného octu
  • 150 ml vody
  • 3 PL medu
  • soľ

Postup:

Ocot s vodou prevaríme a horúcim, nie vriacim, prúdom, zalejeme horčicové semienka. Necháme nabobtnať asi 15 minút. Pridáme zvyšný roztok, med a rozmixujeme dohladka. Podľa chuti dosolíme alebo dosladíme. Pre krajšiu žltú farbu môžeme pridať trochu kurkumy. 

Tip: Do základného receptu môžeme primiešať podľa chuti bylinky s trochou oleja. Výborná je kombinácia s estragónom či chrenom.

Odpadneš: Poznáš liečivé vlastnosti horčice? Nie je ich vôbec málo!

horčica

Zdroj: Shutterstock®

2. Kremžská horčica

Budeme potrebovať:

  • 1 plná polievková lyžica väčších tmavých horčičných semienok
  • 1 plná polievková lyžica menších tmavých horčičných semienok
  • 4 plné polievkové lyžice žltých horčičných semienok
  • 125 ml mletého horčičného prášku
  • 1 polievková lyžica octu - najlepšie biely vínny
  • 125 ml vody
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1/2 kávovej lyžičky soli

Postup:

Semienka vysypeme do mažiara alebo do mlynčeka na korenie a rozmixujeme na hrubší prášok (alebo najemno, ako máte radi). Pomleté semienka dáme do misky, pridáme horčičný prášok, soľ a premiešame. Pridáme ocot, med a vodu a vymiešame na požadovanú konzistenciu. Ak by sa vám horčica zdala hustá, pridajte trochu vody a znova premiešajte. Ak by sa vám zdala riedka, zahustite ju horčičným práškom. Horčicu dáme do sterilizovaného pohára, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke. 

kremžská horčica

Zdroj: Shutterstock®

3. Pikantná horčica

Budeme potrebovať:

  • 1 kg cibule
  • 1 balíček Deko
  • 1,5 dcl cukor kryštál
  • 2 dl Bzenecký kvasný liehový ocot (môžete použiť aj obyčajný vínny)
  • 5 – 10 ks feferónka
  • 1 kg zelená paprika
  • 2 dcl olej
  • 1 kg paradajka
  • 2 dcl plnotučná horčica (z predchádzajúceho receptu)
  • 10 g cesnak

Postup:

Všetku zeleninu dôkladne očistíme a pomelieme na mlynčeku. K pomletej zmesi pridáme olej, Deko, cukor, Bzenecký ocot a uvedené množstvo plnotučnej horčice. Všetko spolu varíme asi 30 minút. Rozvarenú zmes rozmixujeme a hotovú domácu pikantnú horčicu plníme do pohárov. Zaviečkujeme a podávame podľa chuti.

Zaujme ťa: Horčičné semienka: Pomocník v kuchyni aj pri zdravotných problémoch!

pikantná horčica

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.06.2018 22:07

Super, ďakujem za recepty!

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

24.06.2018 15:05

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

27.06.2018 08:37

Manžel rád experimentuje v kuchyni a kremžskú horčicu si pripravuje sám a keď sa vydarí, tak porozdáva a vydarí sa vždy :)

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

08.07.2018 15:10

Tu domácu horčicu vyskušam

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

11.07.2018 11:04

To ma ani nenapadlo, ze si mozem urobit domacu horcicu... :-)

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

25.07.2018 23:58

Bez horčice ani na krok, mňam, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

01.09.2018 22:13

Horčice nie je nikdy dosť :)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

09.09.2018 11:39

zaujímavý recept, len u nás kde kúpim horčicové semienka?

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

01.12.2018 01:04

myslela som ze je zlozitejsie urobit horcicu

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

12.02.2019 22:58

Horčicu som doma ešte nerobila.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

05.07.2021 15:17

tú domácu horčicu musím vyskúšať. vyzerá výborne.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.