Letné dni patria k tým najkrajším a preto sa ich snažíme využiť naozaj naplno, aby sme zvyšné mesiace prekypovali pozitívnou energiou, ktorú sme počas leta načerpali. Najčastejšou aktivitou, a po kúpaní aj tou najpríjemnejšou, je grilovanie. Ugrilovať si môžete všetky druhy mäsa, v rôznych podobách, ale aj zeleninu či dokonca ovocie. Bez čoho sa pri grilovaní nezaobídete?
Určite je tou najdôležitejšou ingredienciou horčica. Tá dokáže dokonale zvýrazniť chuť mäsa a spraviť z ťažkého pokrmu jemnú pochutinu. Na pultoch nájdete rôzne druhy horčice, avšak o čo by ste vylepšili celý proces grilovania, ak by ste použili k jedlu vlastnú horčicu? Toto sú tri najlepšie recepty na domácu horčicu!
1. Domáca horčica
Budeme potrebovať:
- 100 g semienka (bielej horčice)
- 150 ml jablčného octu
- 150 ml vody
- 3 PL medu
- soľ
Postup:
Ocot s vodou prevaríme a horúcim, nie vriacim, prúdom, zalejeme horčicové semienka. Necháme nabobtnať asi 15 minút. Pridáme zvyšný roztok, med a rozmixujeme dohladka. Podľa chuti dosolíme alebo dosladíme. Pre krajšiu žltú farbu môžeme pridať trochu kurkumy.
Tip: Do základného receptu môžeme primiešať podľa chuti bylinky s trochou oleja. Výborná je kombinácia s estragónom či chrenom.
Odpadneš: Poznáš liečivé vlastnosti horčice? Nie je ich vôbec málo!
2. Kremžská horčica
Budeme potrebovať:
- 1 plná polievková lyžica väčších tmavých horčičných semienok
- 1 plná polievková lyžica menších tmavých horčičných semienok
- 4 plné polievkové lyžice žltých horčičných semienok
- 125 ml mletého horčičného prášku
- 1 polievková lyžica octu - najlepšie biely vínny
- 125 ml vody
- 1 polievková lyžica medu
- 1/2 kávovej lyžičky soli
Postup:
Semienka vysypeme do mažiara alebo do mlynčeka na korenie a rozmixujeme na hrubší prášok (alebo najemno, ako máte radi). Pomleté semienka dáme do misky, pridáme horčičný prášok, soľ a premiešame. Pridáme ocot, med a vodu a vymiešame na požadovanú konzistenciu. Ak by sa vám horčica zdala hustá, pridajte trochu vody a znova premiešajte. Ak by sa vám zdala riedka, zahustite ju horčičným práškom. Horčicu dáme do sterilizovaného pohára, dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke.
3. Pikantná horčica
Budeme potrebovať:
- 1 kg cibule
- 1 balíček Deko
- 1,5 dcl cukor kryštál
- 2 dl Bzenecký kvasný liehový ocot (môžete použiť aj obyčajný vínny)
- 5 – 10 ks feferónka
- 1 kg zelená paprika
- 2 dcl olej
- 1 kg paradajka
- 2 dcl plnotučná horčica (z predchádzajúceho receptu)
- 10 g cesnak
Postup:
Všetku zeleninu dôkladne očistíme a pomelieme na mlynčeku. K pomletej zmesi pridáme olej, Deko, cukor, Bzenecký ocot a uvedené množstvo plnotučnej horčice. Všetko spolu varíme asi 30 minút. Rozvarenú zmes rozmixujeme a hotovú domácu pikantnú horčicu plníme do pohárov. Zaviečkujeme a podávame podľa chuti.
Zaujme ťa: Horčičné semienka: Pomocník v kuchyni aj pri zdravotných problémoch!