Tradičný bulharský šopský šalát: Na grilovačke nemôže chýbať

Aj taký tradičný šopský šalát môže mať viacero podôb. Robieva sa na celom Balkáne a dokonca ho milujeme aj u nás – v strednej Európe. Ide o šalát, ktorého základom sú čerstvé paradajky, uhorka, paprika a syr. Je to v podstate dávka vitamínov na tanieri, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek, keď naň dostanete chuť.

Priamo z Bulharska pochádza verzia pastierskeho šalátu, kde je základom pečená paprika – ugrilovaná v rúre alebo priamo na ohni pri grilovačke. Na Balkáne ho dopĺňajú o mäkký syr s typickou slanou chuťou, zvaný sirene. Ak ho u nás nezoženiete, tak ho môžete nahradiť syrom feta alebo balkánskym syrom.

tradičný šopský šalát

Zdroj: Shutterstock®

Na šopský šalát potrebujeme (cca 2 porcie):

  • 250 g cherry paradajok
  • 1 väčšiu šalátovú uhorku
  • 2 zelené papriky
  • 1 menšiu červenú cibuľu
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g vykôstkovaných olív
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • 3 PL olivového oleja
  • petržlenovú vňať
  • mleté čierne korenie a soľ

Papriku si umyjeme a dáme na plech na pečenie. Papriky pečieme približne 40 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia ich obraciame, aby boli krásne upečené z každej strany. Po upečení ich preložíme do misky a zakryjeme tanierikom. Papriky sa tam sparia a budú sa ešte lepšie šúpať. Po ošúpaní ich zbavíme aj jadierok a nakrájame na kocky.

Medzitým si nakrájame paradajky, uhorku a očistenú cibuľu. Zmiešame spolu s nakrájanou paprikou a pridáme nasekanú petržlenovú vňať i zhruba polovicu balkánskeho syra rozdrveného medzi prstami. Šalát prejeme olejom, octom a podľa potreby ochutíme soľou a čiernym korením. Hotový šalát rozdelíme na taniere a postrúhame na ne zvyšok balkánskeho syra. Poprípade ho môžete opäť len rozdrviť. Pozor, balkánsky syr je slanší, preto odporúčame soľou šetriť, aby výsledný šalát nebol príliš slaný.

Šalát je skvelou prílohou k hlavnému jedlu, no pochutnáte si na ňom aj počas grilovačky. Kombinácia grilovaného mäska a šopského šalátu je priam dokonalá. Dopriať si k nemu môžete aj opečenú hrianku a rovnako aj olivy.

Neprehliadni: Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.05.2021 12:40

Najlepší letný šalát...

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.05.2021 07:13

S paprikou ugrilovanou priamo na ohni pri grilovačke sme ešte nepripravovali, vďaka za tip!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.05.2021 09:36

grilovaná zelenina mi nechutí, radšej mám čerstvú

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:45

Pokojne do tohto šalátu môžete pridať aj čerstvú papriku - na chuti mu to neuberie ;)

Mária Chromíková

Mária Chromíková

25.05.2021 12:17

Výborný šalát , nielen ku grilovačke.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

25.05.2021 12:41

Ľahký chutný

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

25.05.2021 16:48

Obľúbená klasika

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

25.05.2021 20:16

Vyskúšam, robievam trošku ináč

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.05.2021 21:53

Aj u nás pri grilovačke nesmie chýbať zeleninka vo forme šalátu. Plná misa :-D ...S opečenou paprikou som ešte neskúšala,určite je dobrý.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:46

Grilované mäsko a zelenina je nerozlučná kombinácia :D

Lucia Valková

Lucia Valková

26.05.2021 05:18

Mňam,topka.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.