Aj taký tradičný šopský šalát môže mať viacero podôb. Robieva sa na celom Balkáne a dokonca ho milujeme aj u nás – v strednej Európe. Ide o šalát, ktorého základom sú čerstvé paradajky, uhorka, paprika a syr. Je to v podstate dávka vitamínov na tanieri, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek, keď naň dostanete chuť.
Priamo z Bulharska pochádza verzia pastierskeho šalátu, kde je základom pečená paprika – ugrilovaná v rúre alebo priamo na ohni pri grilovačke. Na Balkáne ho dopĺňajú o mäkký syr s typickou slanou chuťou, zvaný sirene. Ak ho u nás nezoženiete, tak ho môžete nahradiť syrom feta alebo balkánskym syrom.
Na šopský šalát potrebujeme (cca 2 porcie):
- 250 g cherry paradajok
- 1 väčšiu šalátovú uhorku
- 2 zelené papriky
- 1 menšiu červenú cibuľu
- 200 g balkánskeho syra
- 100 g vykôstkovaných olív
- 2 PL bieleho vínneho octu
- 3 PL olivového oleja
- petržlenovú vňať
- mleté čierne korenie a soľ
Papriku si umyjeme a dáme na plech na pečenie. Papriky pečieme približne 40 minút pri teplote 200 °C. Počas pečenia ich obraciame, aby boli krásne upečené z každej strany. Po upečení ich preložíme do misky a zakryjeme tanierikom. Papriky sa tam sparia a budú sa ešte lepšie šúpať. Po ošúpaní ich zbavíme aj jadierok a nakrájame na kocky.
Medzitým si nakrájame paradajky, uhorku a očistenú cibuľu. Zmiešame spolu s nakrájanou paprikou a pridáme nasekanú petržlenovú vňať i zhruba polovicu balkánskeho syra rozdrveného medzi prstami. Šalát prejeme olejom, octom a podľa potreby ochutíme soľou a čiernym korením. Hotový šalát rozdelíme na taniere a postrúhame na ne zvyšok balkánskeho syra. Poprípade ho môžete opäť len rozdrviť. Pozor, balkánsky syr je slanší, preto odporúčame soľou šetriť, aby výsledný šalát nebol príliš slaný.
Šalát je skvelou prílohou k hlavnému jedlu, no pochutnáte si na ňom aj počas grilovačky. Kombinácia grilovaného mäska a šopského šalátu je priam dokonalá. Dopriať si k nemu môžete aj opečenú hrianku a rovnako aj olivy.
Neprehliadni: Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri