Pravé talianske rizoto musí byť krásne krémové. Síce na prvý pohľad môže vyzerať ako blato, ale parmezán mu dodáva úžasnú chuť a konzistenciu, rovnako ako aj víno či vývar. Ak sa rozhodnete si tento pokrm uvariť, tak vedzte, že jeho príprava si vyžaduje celú vašu pozornosť. Je potrebné, aby ste stali pri sporáku a priebežne miešali, aby vám ryža neprihorela a nemali ste z rizota niečo úplne iné.
Keď hovoríme o pravom talianskom rizote, tak sa pripravuje z ryže arborio, ktorá je dlhozrnná s vysokým obsahom škrobu, vďaka čomu dokáže absorbovať väčšie množstvo vody bez toho, aby sa vám rozvarila. S ňou dosiahnete správnu kašovitú konzistenciu, ktorá je typická pre talianske rizoto.
Na rizoto budete potrebovať:
- 1 hrnček ryže arborio
- 1 šalotku
- 2 lyžice masla
- 1 lyžicu olivového oleja
- 2 dcl suchého bieleho vína
- 70 g Parmigiano-Reggiano
- vývar
- zelenú špargľu
- mleté čierne korenie a soľ
Šalotku si očistíme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si dáme olej a maslo, na ktorom orestujeme šalotku do mäkka. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania ju chvíľku opražíme, aby sa obalila v tuku a získala chuť šalotky. Následne podlejeme vínom a alkohol necháme odpariť.
Na rade je vývar. Rizoto postupne podlievame vývarom a zakaždým ho necháme úplne odpariť (počas toho priebežne miešame). Podlievame dovtedy, kým ryža nebude mäkšia. Následne pridáme nakrájanú špargľu a opäť podlejeme vývarom. Varíme dovtedy, kým špargľa nebude mäkká a kým sa z rizota neodparí všetok vývar.
Ak je ryža mäkká a rovnako aj špargľa, voda odparená a v podstate všetko uvarené, tak do rizota vmiešame nastrúhaný parmezán. Na zjemnenie môžete pridať lyžicu masla a finálne dochutiť soľou a korením. Prajeme vám dobrú chuť.