Talianske krémové rizoto so špargľou: Neodolateľná chuť na tanieri

Pravé talianske rizoto musí byť krásne krémové. Síce na prvý pohľad môže vyzerať ako blato, ale parmezán mu dodáva úžasnú chuť a konzistenciu, rovnako ako aj víno či vývar. Ak sa rozhodnete si tento pokrm uvariť, tak vedzte, že jeho príprava si vyžaduje celú vašu pozornosť. Je potrebné, aby ste stali pri sporáku a priebežne miešali, aby vám ryža neprihorela a nemali ste z rizota niečo úplne iné.

Keď hovoríme o pravom talianskom rizote, tak sa pripravuje z ryže arborio, ktorá je dlhozrnná s vysokým obsahom škrobu, vďaka čomu dokáže absorbovať väčšie množstvo vody bez toho, aby sa vám rozvarila. S ňou dosiahnete správnu kašovitú konzistenciu, ktorá je typická pre talianske rizoto.

krémové rizoto

Zdroj: Shutterstock®

Na rizoto budete potrebovať:

  • 1 hrnček ryže arborio
  • 1 šalotku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 2 dcl suchého bieleho vína
  • 70 g Parmigiano-Reggiano
  • vývar
  • zelenú špargľu
  • mleté čierne korenie a soľ

Šalotku si očistíme a nakrájame nadrobno. Do hrnca si dáme olej a maslo, na ktorom orestujeme šalotku do mäkka. Prisypeme ryžu a za stáleho miešania ju chvíľku opražíme, aby sa obalila v tuku a získala chuť šalotky. Následne podlejeme vínom a alkohol necháme odpariť.

Na rade je vývar. Rizoto postupne podlievame vývarom a zakaždým ho necháme úplne odpariť (počas toho priebežne miešame). Podlievame dovtedy, kým ryža nebude mäkšia. Následne pridáme nakrájanú špargľu a opäť podlejeme vývarom. Varíme dovtedy, kým špargľa nebude mäkká a kým sa z rizota neodparí všetok vývar.

Ak je ryža mäkká a rovnako aj špargľa, voda odparená a v podstate všetko uvarené, tak do rizota vmiešame nastrúhaný parmezán. Na zjemnenie môžete pridať lyžicu masla a finálne dochutiť soľou a korením. Prajeme vám dobrú chuť.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

11.05.2021 11:33

hneď by som ochutnala, určite vyskúšam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.05.2021 21:49

Práve mám kúpenú BIO špargľu,síce bielu,ale to asi vadiľ nebude.Viem,že zelená je jemnejšia.

Vaše meno:

Zuzana Adamcikova

Zuzana Adamcikova

24.05.2021 15:22

Zbožňujem takéto zdravé rizotká, ďakujem za inšpiráciu :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.05.2021 12:59

Pravé Talianské rizoto som ešte nejedla ,môže byť dobré.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.