Ak nepestujete vo svojej záhrade zelenú fazuľku, tak tento rok by ste si ju mali posadiť, a to minimálne len preto, aby ste si uvarili túto úžasnú polievku so zaujímavou chuťou. Navyše, zelená fazuľka je bohatá na vitamíny A, C a K, kyselinu listovú, vlákninu, ale aj vápnik, železo, horčík, draslík i fosfor. Mnohí ju milujú aj preto, lebo na 100 g obsahuje len 33 kalórií, vďaka čomu má u mnohých čestné miesto na tanieri.
Skvelá je nielen v tejto polievke, ale aj ako príloha k rôznym masovým pokrmom, k cestovinám, ale hodí sa aj do šalátov.
Vyskúšaj aj: Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!
Na polievku potrebujete:
- 200 g zelenej fazuľky (mrazená alebo zaváraná)
- 3 stredné zemiaky
- bobkový list
- vodu
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžicu hladkej múky
- soľ a ocot na dochutenie
- vajíčka – nemusia byť
Ideálne je polievku pripraviť z domácej zaváranej alebo mrazenej zelenej fazuľky. Ak nemáte, tak použiť môžete aj čerstvú, no najskôr ju musíte očistiť – odrezať konce a nakrájať na asi 2 cm široké pásiky.
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme nakrájanú fazuľku, očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list, trošku soli a zalejeme vodou. Ak použijete sterilizovanú fazuľku, tak najskôr nechajte zemiaky trochu povariť a fazuľku pridajte trošku neskôr, aby sa vám úplne nerozvarila.
V extra nádobke si rozmiešame smotanu na varenie s hladkou múkou. Keď budú zemiaky a fazuľka mäkké, tak pridáme „zátrepku“ a povaríme asi 5 minút. Na záver dochutíme octom a podľa potreby soľou.
Ja zbožňujem v polievke aj vajíčka – tie môžete buď uvariť v extra hrnci natvrdo, a potom si ich dať do taniera alebo ich môžete uvariť priamo v polievke. Vajíčko rozbite do naberačky, a tú pomaly ponorte do polievky. Počkajte, kým sa vajíčko zatiahne a trošku zvrchu uvarí a potom ho do polievky vyklopte. K polievke sa hodí čerstvé pečivo a ak máte radi sladko-kyslé chute, tak na záver môžete do polievky pridať aj trošku cukru.