Klasická polievka zo zelenej fazuľky na kyslo: S vajíčkom chutí najlepšie!

Ak nepestujete vo svojej záhrade zelenú fazuľku, tak tento rok by ste si ju mali posadiť, a to minimálne len preto, aby ste si uvarili túto úžasnú polievku so zaujímavou chuťou. Navyše, zelená fazuľka je bohatá na vitamíny A, C a K, kyselinu listovú, vlákninu, ale aj vápnik, železo, horčík, draslík i fosfor. Mnohí ju milujú aj preto, lebo na 100 g obsahuje len 33 kalórií, vďaka čomu má u mnohých čestné miesto na tanieri.

Skvelá je nielen v tejto polievke, ale aj ako príloha k rôznym masovým pokrmom, k cestovinám, ale hodí sa aj do šalátov.

fazuľková polievka

Zdroj: Shutterstock®

Na polievku potrebujete:

  • 200 g zelenej fazuľky (mrazená alebo zaváraná)
  • 3 stredné zemiaky
  • bobkový list
  • vodu
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • soľ a ocot na dochutenie
  • vajíčka – nemusia byť

Ideálne je polievku pripraviť z domácej zaváranej alebo mrazenej zelenej fazuľky. Ak nemáte, tak použiť môžete aj čerstvú, no najskôr ju musíte očistiť – odrezať konce a nakrájať na asi 2 cm široké pásiky.

Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme nakrájanú fazuľku, očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list, trošku soli a zalejeme vodou. Ak použijete sterilizovanú fazuľku, tak najskôr nechajte zemiaky trochu povariť a fazuľku pridajte trošku neskôr, aby sa vám úplne nerozvarila.

V extra nádobke si rozmiešame smotanu na varenie s hladkou múkou. Keď budú zemiaky a fazuľka mäkké, tak pridáme „zátrepku“ a povaríme asi 5 minút. Na záver dochutíme octom a podľa potreby soľou.

Ja zbožňujem v polievke aj vajíčka – tie môžete buď uvariť v extra hrnci natvrdo, a potom si ich dať do taniera alebo ich môžete uvariť priamo v polievke. Vajíčko rozbite do naberačky, a tú pomaly ponorte do polievky. Počkajte, kým sa vajíčko zatiahne a trošku zvrchu uvarí a potom ho do polievky vyklopte. K polievke sa hodí čerstvé pečivo a ak máte radi sladko-kyslé chute, tak na záver môžete do polievky pridať aj trošku cukru.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Elena Švachová

Elena Švachová

14.05.2021 21:58

Presne takto ju varím aj ja,vajíčka nesmú chýbať...mňam.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

02.06.2021 13:49

Vajíčka v nej sú asi najlepšie y som povedala :D

Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.05.2021 21:42

Ako deti sme jú počas leta často jedli.

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

24.05.2021 19:45

Výborná polievočka

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

21.06.2021 19:15

Robievam - skvelá

Vaše meno:

Anna Jasná

Anna Jasná

14.08.2021 11:49

Na túto sa už dlho chystám:), a keďže som ju teraz u Vás objavila, tak cez víkend je
na programe

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.02.2022 06:03

Stará dobrá klasika mňam mám ju rád od detstva

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.