Prezývajú ho „kráľom zeleniny,“ no v skutočnosti ide o ovocie, ktoré je nadupané rôznymi vitamínmi i minerálmi. Baklažán ako taký údajne pochádza z oblasti Indie, no k nám sa dostal pomerne len nedávno. A to z jedného prostého dôvodu – baklažán bol kedysi opradený poverami, podľa ktorých jeho pojedanie viedlo k malomocenstvu. Dnes ide o pomerne chutné ovocie s chuťou zeleniny.
Rozličné odrody baklažánu dorastajú do rôznych dĺžok a majú rozmanité farby. Najčastejšie sa stretávame s fialovým baklažánom, no menej často aj s baklažánom so zelenou a čiernou šupou. Dužina je mäsitá, špongiovitá a nie každého chytí za srdce hneď pri prvom ochutnaní, nakoľko má mierne horkú chuť.
Baklažán je vzácny aj z hľadiska nutričnej hodnoty a vyváženosti. Na 100 g má len 24 kalórií, vďaka čomu patrí medzi obľúbené druhy ovocia / zeleniny pri redukčnej diéte. Obsahuje vitamíny, minerály a omega mastné kyseliny. Vďaka svojmu zloženiu upravuje trávenie, zlepšuje zdravie srdca i funkcie mozgu, bojuje proti chudokrvnosti.
Prišli ste mu už na chuť? Ak ešte nie, tak si skúste pripraviť zapekaný baklažán na spôsob mini pizze s paradajkami a mozzarellou.
Na zapekaný baklažán s mozzarellou potrebujeme:
- 2 baklažány,
- 1 konzervu lúpaných paradajok,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1 mozzarellu,
- čerstvú bazalku,
- olivový olej,
- soľ a čierne mleté korenie.
Do panvice si nalejeme trochu oleja a vylejeme lúpané paradajky z konzervy (použiť však môžete aj čerstvé paradajky). Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nasekanú bazalku a na miernom ohni dusíme, kým omáčka trochu nezhustne. Pripravenú omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme.
Medzitým si pripravíme baklažán. Poriadne ho umyjeme, odrežeme koniec a nakrájame na hrubšie kolieska. Baklažán trochu osolíme a necháme odstáť, aby pustil šťavu a stratil horkosť. Následne baklažán osušíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na takto pripravený baklažán dáme pripravenú omáčku, plátok mozzarelly a pečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút. Ak máte radi olivy, tak pokojne do omáčky pridajte aj tie. Prajeme dobrú chuť!