Zapekaný baklažán na spôsob pizze s paradajkami a mozzarellou

Prezývajú ho „kráľom zeleniny,“ no v skutočnosti ide o ovocie, ktoré je nadupané rôznymi vitamínmi i minerálmi. Baklažán ako taký údajne pochádza z oblasti Indie, no k nám sa dostal pomerne len nedávno. A to z jedného prostého dôvodu – baklažán bol kedysi opradený poverami, podľa ktorých jeho pojedanie viedlo k malomocenstvu. Dnes ide o pomerne chutné ovocie s chuťou zeleniny.

Rozličné odrody baklažánu dorastajú do rôznych dĺžok a majú rozmanité farby. Najčastejšie sa stretávame s fialovým baklažánom, no menej často aj s baklažánom so zelenou a čiernou šupou. Dužina je mäsitá, špongiovitá a nie každého chytí za srdce hneď pri prvom ochutnaní, nakoľko má mierne horkú chuť.

Baklažán je vzácny aj z hľadiska nutričnej hodnoty a vyváženosti. Na 100 g má len 24 kalórií, vďaka čomu patrí medzi obľúbené druhy ovocia / zeleniny pri redukčnej diéte. Obsahuje vitamíny, minerály a omega mastné kyseliny. Vďaka svojmu zloženiu upravuje trávenie, zlepšuje zdravie srdca i funkcie mozgu, bojuje proti chudokrvnosti.

Prišli ste mu už na chuť? Ak ešte nie, tak si skúste pripraviť zapekaný baklažán na spôsob mini pizze s paradajkami a mozzarellou.

mini pizza z baklažánu

Zdroj: Shutterstock®

Na zapekaný baklažán s mozzarellou potrebujeme:

  • 2 baklažány,
  • 1 konzervu lúpaných paradajok,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • 1 mozzarellu,
  • čerstvú bazalku,
  • olivový olej,
  • soľ a čierne mleté korenie.

Do panvice si nalejeme trochu oleja a vylejeme lúpané paradajky z konzervy (použiť však môžete aj čerstvé paradajky). Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nasekanú bazalku a na miernom ohni dusíme, kým omáčka trochu nezhustne. Pripravenú omáčku podľa chuti osolíme a okoreníme.

Medzitým si pripravíme baklažán. Poriadne ho umyjeme, odrežeme koniec a nakrájame na hrubšie kolieska. Baklažán trochu osolíme a necháme odstáť, aby pustil šťavu a stratil horkosť. Následne baklažán osušíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Na takto pripravený baklažán dáme pripravenú omáčku, plátok mozzarelly a pečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme pri 180 °C približne 20 minút. Ak máte radi olivy, tak pokojne do omáčky pridajte aj tie. Prajeme dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

09.08.2021 11:30

Takéto recepty milujem..

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

09.08.2021 14:53

milujeme baklažány plnené syrom. tak vyskúšam aj tento recept.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

09.08.2021 15:07

tak to vyzerá dobre

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

09.08.2021 15:25

rýchle, ľahké, chutné

Vaše meno:

beata kolkova

beata kolkova

09.08.2021 16:38

Ano baklazan je super,vyskusam. Dakujem za recept

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.08.2021 05:35

Výborná pochúťka, môžem iba odporučiť.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.08.2021 09:09

rýchle, ľahké a určite chutné

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

23.08.2021 19:38

Zapekany baklazan je fajn. Ale z tychto letnych zelenin mi viac chuti cuketa a patizon.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.