Klasické guacamole všetci dobre poznáme. Cibuľa, čerstvé paradajky a tak ďalej… Trochu nuda nie? Mňa viac oslovila verzia so sušenými paradajkami, ktorá vznikla v mojom prípade náhodou, ako určitá napodobenina pesta zo sušených paradajok, ktoré ste už mali možnosť na stránke vidieť.
Sušené paradajky sa stali mojou srdcovou záležitosťou a rovnako aj toto guacamole.
Odporúčame vyskúšať: Napečené s láskou 2 (recenzia)
Suroviny na prípravu Guacamole:
- 1 ks avokádo zrelé
- 60-70 g sušené paradajky
- 2-3 strúčiky cesnaku (záleží od veľkosti)
- šťava z ½ menšieho citróna alebo limetky
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- konopné semienko alebo mandle
Počet porcií: 4-6 porcii
Čas prípravy: 15 minút
Odporúčame vyskúšať: RAW Recepty - Pohánková RAW kaša
Postup prípravy Guacamole:
1. Avokádo si rozrežeme, vyberieme kôstku a ošúpeme. Pokiaľ máte dokonale zrelé avokádo, koža sa sťahuje ľahko, skoro sama a nemusíte zasahovať do jedlej časti avokáda. Avokádo nakrájajte na menšie časti a vymixujte do hladka v mixéry.
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Avokádovo-čokoládový
2. Recept som robila už aj so sušenými paradajkami naloženými v oleji, no postupom času som presedlala na tie, ktoré v oleji naložené nie sú. Tie zvyknem kupovať v 100g balení, no nepoužijem ho celé, vždy mi pár paradajok v balení ostane (takže by to mohlo byť cca 60-70g paradajok na tento recept). Pokiaľ použijete paradajky v oleji, budú sa vám ľahšie mixovať, stačí ich nechať trochu odkvapkať a vložiť do mixéra celé.
3. Keď som spotrebovala všetky paradajky naložené v oleji, olej z nich som si odložila pre budúce použitie a zvyknem k nenakladaným paradajkám pridať 1 PL oleja, nech sa ľahšie mixujú, okrem toho si nenakladané paradajky ešte rozrežem na polovicu a potom na menšie kúsky.
Odporúčame vyskúšať: Sladučký recept na Cake pops
4. Vy si vyberte tie paradajky, ktoré sú vášmu srdcu bližšie a vymixujte ich spolu s avokádom do hladka.
5. K zmesi pridajte šťavu z citróna alebo limetky, nemusíte použiť celú polovicu citrusu, možno bude postačovať aj menej. Pridajte čerstvú bazalku a konopné semienko (kto nemá, môže použiť mandle). Nakoniec si už len očistíme cesnak, môžeme ho k zmesi avokáda a sušených paradajok prelisovať, ešte pridáme čerstvé lístky bazalky a potom všetko posledný raz krátko premixujeme.
Odporúčame vyskúšať: Bravčové medailóniky s brusnicovou omáčkou
6. Ja toto „guacamole“ nedochucujem, pretože paradajky sú na môj vkus dostatočne slané a pokiaľ chcete, pridajte iba minimum čierneho mletého korenia, no ani to nemusí byť.
7. „Guacamole“ je vhodné k cestovinám, na hrianky, čerstvý chlieb alebo do sendvičov. Môžete ho použiť aj ako dip na párty k nejakým chutným domácim krekrom.
Odporúčame vyskúšať: Pšenovo-sezamová kaša
Odporúčame vyskúšať: Polievka z maslovej tekvice
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk