Recept je síce jednoduchý, ale rizotá zbožňujem. A práve šampiňónové rizoto s pórom patrí medzi moje najobľúbenejšie. Základný recept na rizoto som čerpala z varechy, no odvtedy prešiel obmenou a sem-tam zvyknem pridať nejakú surovinu naviac a robiť obmeny podľa aktuálnej chuti – napríklad s údeným tofu nakrájaným na kocky.
Odporúčame vyskúšať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí
Suroviny na prípravu rizota:
- 500 g šampiňóny čerstvé
- 1 ks pór – biela časť
- 1 hrnček ryža na rizotto
- olej rastlinný
- 1 ks cibuľa stredne veľká
- soľ
- korenie čierne mleté
- jarná cibuľka 1-2 ks
- 1 ks bujón zeleninový + voda
Postup na príprave rizota:
1. Pripravíme si 0,5 litra zeleninového vývaru z kocky. Očístíme a nakrájame šampiňóny, pór a jarnú cibuľku. Ryžu umyjeme a cibuľu nakrájame na malé kocky.
2. Cibuľu orestujeme na oleji do zlatista a pridáme šampiňóny, ktoré osolíme a necháme podusiť.
Odporúčame vyskúšať: Tekvicové rizoto s parmezánom
3. K šampiňónom pridáme umytú ryžu a postupne zalievame vývarom. Keď vývar nasiakne, pridávame ďalšiu naberačku vývaru. Predtým ako minieme celý vývar, pridáme nakrájaný pór, prípadne jarnú cibuľku, okoreníme a zalejeme zvyšným vývarom, aby bolo rizoto menej slané môžete na záver pridať ešte pol pohára vody a pár minút podusiť. Ja používam bujón z bio obchodu, tie, ktoré kupujem ja nie sú tak slané, ako tie bežne dostupné z klasických potravín
Odporúčame vyskúšať:
Zdravé Recepty - Špenátové rizoto
Poznajte druhy ryže a to na čo sú vhodné?
Prajeme dobrú chuť
12 komentárov
Miriama Rusinová
27.10.2014 17:52zbožňujem rizoto a toto by som si tiež rada dala na obed :)
JAN KOMADA
21.10.2014 11:33rád varievam a rizoto robievam aj často takéto
Martina Begalova
16.10.2014 09:41urcite skusime :)
ľubka Olexyová
16.10.2014 09:25rizoto milujem z akejkoľvek ryže a toto je skvelý recept
Blažena Sádovská
15.10.2014 14:05Pórik nám narástol parádny, tak určite niečo vyskúšam, ešte som taký nerobila:))
Katarína Šutvajová
14.10.2014 10:02šampiňóny mám rada a v rizote sú super
Jarka Kontrová
11.10.2014 21:41super..my robievame aj cuketové a zeleninové, tot tiež bude fajn tip
Andrea Vidová
11.10.2014 21:07rizoto robievame často aj bez mäsa ale takto to určite vyskúšame,super tip.
Jana Komadová
11.10.2014 20:33MáM RADA RIZOTO čASTO ROBIEVAM A AJ TAKéTO BEZ MäSA AKURáT MIESTO šAMPIňOňOV DáVAM HRíBý
Júlia
10.10.2014 14:01toto rizoto vyzerá mňam, istotne vyskúšam :)
Jana Mariaková
10.10.2014 13:36Vyzerá to chutne a navyše zdravo. Určite vyskúšam. :) Ďakujem za tip.
Martina Zahoranová
10.10.2014 08:08mňam tot uvarím zajtra na obed, máme radi rizoto