Mýty o vegetariánstve

Rozhodli ste sa prejsť na diétu a zvažujete vynechať mäso. Stať sa aspoň na chvíľku vegetariánkou vôbec nemusí byť zlé. Aj keď vás možno zo začiatku budú strašiť rôzne zaručené tvrdenia a mýty. Ako vplýva na človeka vegetariánstvo, čo budete musieť do svojho jedálnička zahrnúť a čoho sa naopak vyvarovať si prezradíme už o malú chvíľu.

 

Ale hneď na úvod nám nedá podotknúť, že tak ako v podstate pri všetkom, aj tuto platí staré zlaté pravidlo: " všetkého veľa škodí". 

Vegetariánstvo je zdravé – isteže, ale nie za každých okolností. Nestačí len vyradiť zo svojho jedálnička mäso, musíte jesť vyváženú stravu. Keďže mäsom prichádzate o niektoré vitamíny, najmä o železo a vitamíny skupiny B, musíte dbať o to, aby ste ich adekvátne nahradili či už zeleninou, sójou, alebo vitamínovými doplnkami.

Odporúčame prečítať: Chudnite podľa feng shui

Mýty o vegetariánstve

Zdroj: Shutterstock®

Budete mať nedostatok bielkovín – isteže, o tie v podobe mäsa síce prídete, ale ak budete dodržiavať vyššie spomínané zásady, žiadne ochorenie z nedostatku bielkovín si neprivodíte.

 

Vegetariáni sú slabí – opäť fáma, ktorá sa snaží vyvolať v očiach mäsožravcov obraz vegetariána ako slabučkého, chudého jedinca, bez štipky sily a energie. Práve naopak, tým, že vegetariáni vylučujú mäso, fastfoodové hamburgery, hot-dogy, pečené klobásky, aj vyprážané rezne ich obvykle minú. Jedlá na ich tanieri sú zväčša zdravšieho rázu, pripravované na menšom množstve tuku... Aj vďaka tomu mávajú vegetariáni skôr štíhlejšie postavy, sila a životná energia im však zďaleka nechýba. Neobmedzuje ich škodlivý tuk, a energiu si pravidelne dopĺňajú v podobe surovej zeleniny a ovocia. 

Mýty o vegetariánstve

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Diéta počas splnu

Vegetariánstvo nemusí zaručiť úbytok váhy – mäso sa nachádza v rôznych diétach, a pokiaľ ho pripravujete správne (na pare, dusené, či na olivovom oleji) vôbec nemusí byť na vine vašich nadbytočných kíl. Ten, kto vylúči mäso zo svojej kuchyne, ale naďalej sa bude stravovať nezdravo (sladené nápoje, množstvo pečiva, vyprážaná strava..), na hmotnosti budete stále naberať.

 

Príprava vegetariánskych jedál trvá dlho – ďalší omyl, ktorý raz dva odhalíte, ak sa do ich prípravy vrhnete. Také tofu so zeleninou a ryžou je pár minútová záležitosť, podobne sú na tom šaláty, zeleninové polievky, či pečené zemiaky... Varenie vám uľahčí a urýchli aj parný hrniec, v ktorom si zelenina udržiava svoje vitamíny. V konečnom dôsledku tak vďaka vegetariánskej strave nielenže ušetríte čas, ale budete mať aj menej dočinenia so špinavým riadom. 

Mýty o vegetariánstve

Zdroj: Shutterstock®

Vegetariánska strava je drahá – samozrejme bio potraviny nepatria k tým najlacnejším, avšak ak si vyrazíte dopoludnia na trh, nakúpite doma pestovanú zeleninku a ovocie za dobré ceny. Zároveň povedzme si pravdu, zelenina je o dosť lacnejšia ako mäso, a tofu, či sója sa im cenovo vyrovnajú.

Mýty o vegetariánstve

Zdroj: Shutterstock®

Stať sa vegetariánom je ťažké – ak si bez mäsa neviete svoj život predstaviť, môže sa zdať prechod na vegetariánstvo nemožný. „Absťáku“ sa báť nemusíte, aj keď mäso vám možno nejaký ten čas chýbať bude. S vegetariánstvom začnite postupne, krôčik od krôčiku, mäso pomaly vynechávajte a snažte sa ho nahradiť zeleninou, ovocím, sójou, či tofu. 

Odporúčame prečítať: Posilnite si imunitu šípkami

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

4 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.10.2014 20:56

to je téma - no neviem ak je to niekoho presvedšenie, nemám proti nemu nič ale ja mám mäso rada aj keď ho nemusím mať každý deň asi by som bez neho dlho nevydržala

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

16.10.2014 10:10

ja som za to že organizmus potrebuje všetkého ale s mierou...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

21.10.2014 09:56

je to zaujímavé čítanie a každý má určite svoj názor na túto temu no človek je od prírody tvor všežravý takže z mierov z každého rožka troška a hlavne sa neprejedať

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

21.05.2020 11:17

Ja osobne som bola rok vegetariánkou, ale keďže mi začalo v dôsledku toho chýbať železo, tak som sa vrátila späť k mäsu, aj keď je pravda, že červenému mäsu sa nejako doteraz vyhýbam. Všetko je to hlavne o informovanosti, keď človek chce byť naozaj vegetariánom, treba študovať a hľadať iné cesty, aby telu nechýbali dôležité živiny.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE