Makadamové orechy nepatria k tým, ktoré by sme bežne denne konzumovali. Sú skôr len akousi lahôdkou, na ktorej sa oplatí pochutnať si z času na čas. Sú totižto o niečo drahšie než napríklad vlašské orechy, arašidy alebo mandle.
Makadamové orechy sú maslové, jemné a zároveň orechové – je jasné, prečo sú také chutné! Tento recept na makadamové sušienky s bielou čokoládou rozhodne stojí za to! Neodolávajte im a poďte si ich pripraviť spolu s nami.
Najzdravšie a najdrahšie orechy na svete
Prv, než sa vrhnete do prípravy týchto sušienok, povieme si niečo o makadamových orechoch, ktoré patria medzi najzdravšie orechy na svete.
V prvom rade vás dozaista bude zaujímať, prečo patria aj medzi najdrahšie orechy. Je to hlavne kvôli náročným podmienkam na ich pestovanie a spracovanie. Makadamové orechy rastú na strome, ktorý môže dorastať až do výšky 11 m. Avšak, tieto stromy bývajú často napadané škodcami, preto je pestovanie orechov náročnejšie. Tiež treba brať do úvahy, že orechy je nutné pred konzumáciou spracovať. Ťažko sa lúpu, nehovoriac o tom, že je potrebné ich tepelne „upraviť", aby boli vhodné na jedenie.
Ide však aj o zdravé orechy, ktoré obsahujú najviac prospešných mononenasýtených mastných kyselín. Vďaka tomu sú bohaté na antioxidanty, zdravé tuky, ale aj na vitamíny a minerály. Majú nízky obsah sacharidov a cukru.
Vyskúšaj aj: 5 receptov na overnight oats: Ovsená kaša na raňajky trochu inak!
Zdroj: Depositphotos
Na cookies budete potrebovať:
- ½ šálky masla izbovej teploty
- 1 šálku cukru
- 3 lyžice mlieka
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 1 ¾ šálky preosiatej múky
- 1 lyžicu kukuričného škrobu
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- ¾ lyžičky morskej soli
- ½ šálky bielej čokolády (nasekanej na menšie kúsky)
- ½ šálky nasekaných makadamových orechov
Postup
- Vyšľahajte maslo spolu s cukrom. Následne pridajte mlieko, vanilkový extrakt a premiešajte.
- V extra miske zmiešajte múku, kukuričný škrob, sódu bikarbónu a morskú soľ.
- V ďalšom kroku zmiešajte suché prísady s maslovou zmesou. Jemne premiešajte a na záver pridajte aj nasekanú čokoládu a orechy.
- Hotové cesto nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Z cesta následne odtrhnite kúsok, vyformujte guličku a tú následne roztlačte (na plechu vystlanom papierom na pečenie) pohárom na placku hrubú asi 3 cm.
- Takto pripravené cookies pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 11 až 12 minút.
- Po upečení vyberte z rúry a nechajte na plechu vychladnúť aspoň 5 minút. Potom preložte na mriežku a pred maškrtením nechajte vychladnúť úplne.
Pochutnajte si aj na ďalších skvelých cookies (sušienkach)
- Kakaové cookies bez štipky múky: Na jazyku sa priam rozplývajú
- Brusnicové cookies: Plnené a dokonalo chutné!
- Mini čokoládové sušienky: Klasika, ktorú máme všetci radi
- Recepty na zdravé sušienky: Trikrát inak a hlavne bez výčitiek!
- Orechové cookies s kúskami čokolády
- Recept na špaldové cookies s kakaom: Na nerozoznanie od pravých!
- Banánové cookies z 3 ingrediencií