Vianoce sú už pomaly za dverami. S nimi prišiel aj čas na domáce vypekanie. K vianočným sviatkom tradične patria medovníky, linecké koláčiky či vanilkové rožky.
Mnohé z nich však potrebujú nejaký ten piatok na zmäknutie. Ak ste sa rozhodli piecť na poslednú chvíľu, máme pre vás jeden tip.
Jablkovo-škoricové muffiny síce nepatria medzi klasické sviatočné pečivo, no práve príchuť a vôňa jablka a škorice vás na atmosféru Vianoc určite naladia. Navyše, chutia skvelo a sú jednoduché na prípravu!
Na cesto si pripravíme:
- 250 g polohrubej múky
- 125 g práškového cukru
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 lyžica mletej škorice
- 2 väčšie jablká
- 5 lyžíc plnotučného mlieka
- štipka soli
Pozri aj: Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie
Postup:
- Ešte pred prípravou cesta na muffiny si necháme rozohriať rúru na 180 °C. Tiež si pripravíme formu na muffiny, do ktorej poukladáme silikónové alebo papierové košíčky. Ak košíčky nie sú k dispozícii, stačí formu poriadne vymazať, aby sa muffiny nepripiekli.
- Vo väčšej miske dôkladne vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom po menších kúskoch pridávame múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- Kocku masla si nastrúhame na menšie kúsky a mixérom veľmi pomaly zapracujeme do cesta. Následne pridávame mlieko. Cesto nesmie byť riedke, no ani veľmi husté. V ideálnom prípade vieme z neho pomocou lyžičky tvoriť kôpky.
- Nakoniec do cesta pridáme škoricu a na kocky nakrájané alebo nadrobno nastrúhané jablká.
- Ak máme cesto hotové, začíname ním pomocou lyžičky plniť vymazanú formu na muffiny alebo košíčky. Stačí ich plniť po okraj, v rúre totiž cesto krásne napuchne. Muffiny pečieme približne 15 až 20 minút. Špajľou môžeme skontrolovať, či sú v strede dostatočne upečené.
Muffiny majú svoje čaro
Muffiny sú jednoduché na prípravu, a pritom veľmi chutné. Výhodou je ich chuťová variabilita. Pri príprave vyššie spomínaných jablkovo-škoricových muffinov môžete vyskúšať pridať napríklad sušené hrozienka, nasekané vlašské orechy či trochu rumu alebo rumovej arómy. Muffiny si však môžete upiecť aj počas celého roka. V lete ich skúste so sezónnym ovocím, napríklad s jahodami či malinami. Výborná je kombinácia kúskov horkej čokolády so sušenými brusnicami. Jednoducho povedané, pri príprave chutných muffinov stačí zapojiť trochu fantázie.
TIP: V obchodoch sa skúste poobzerať po košíčkoch s vianočným motívom. Vaše jablkovo-škoricové muffiny tak budú nielen chutné, ale už na pohľad nimi očaríte akúkoľvek návštevu.
Odporúčame: Chudni s rozumom: Vyskúšaj 4 ľahké recepty na spálenie tukov
autorka článku