Muffiny je možné pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Najčastejšie volíme ich sladkú verziu, avšak v mnohých kútoch sa pripravujú aj na slano. Ochutnali ste už napríklad také slaninové muffiny s jarnou cibuľkou alebo cuketové muffiny? Ak dávate prednosť práve slaným pochúťkam, tak ich určite vyskúšajte.
Ak ste skôr na sladké, tak pevne veríme, že neodoláte týmto sladkým muffinom z jogurtu, ktoré si môžete v podstate pripraviť na X-rôznych spôsobov – zakaždým do nich môžete pridať iné ovocie, vďaka čomu budú vždy unikátne.
Vyskúšaj aj: Netradičné slané muffiny - rýchle a chutné raňajky
Na jogurtové muffiny potrebujeme:
- 250 ml gréckeho jogurtu (môže byť aj iný biely jogurt)
- 125 g masla
- 2 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 270 g polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžičku vanilkového extraktu (alebo iného)
- štipku soli
- horkú čokoládu a ovocie podľa svojho výberu
Postup
- Dáme si rozpustiť maslo a necháme ho vychladnúť.
- Vajíčka si rozbijeme do väčšej misky a vyšľaháme ich spolu s cukrom a štipkou soli. Postupne za stáleho miešania k nim začneme prilievať roztopené maslo.
- K zmesi pridáme jogurt a vanilkový extrakt (poprípade iný extrakt alebo vanilkový lusk).
- Následne už len ručne postupne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Medzitým si nakrájame ovocie podľa vlastného výberu a rovnako aj čokoládu na menšie kúsky. Ovocie i čokoládu zamiešame do zmesi alebo ich môžete pridať až do naplnených košíkov, aby pri pečení neklesli úplne na dno košíka. Ak by sa vám zdalo cesto príliš hutné, môžete do neho pridať málinko mlieka (pozor, neprežeňte to s nim).
- Hotovým cesto naplníme pripravené muffinové košíky. Plníme ich do ¾ a pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút. Či sú hotové skontrolujeme špajdľou. Po dopečení necháme vychladnúť a následne konzumujeme. Dobrú chuť!