Lávový koláč, lava cake či čokoládové suflé – za týmito názvami sa ukrýva lahodný zákusok, ktorý láka už na prvý pohľad, no po prvom ochutnaní je to hotová láska. Na vrchu jemne chrumkavý a vo vnútri roztekajúci sa – presne taký je čokoládový lávový koláč. Je to pochúťka pre všetkých tých, ktorí nikdy neodolajú čokoláde a jej famóznej chuti.
Aj keď sa možno zdá, že jeho príprava je komplikovaná, opak je pravdou. Potrebujete len pár základných ingrediencií a rázom máte hotový zákusok, ktorý poteší každého hosťa. Samozrejme, dôležité je odhadnúť dĺžku pečenia, aby sa z lávového koláča nestala bábovka, z ktorej žiadna „láva“ vytekať nebude. Poďte teda tento zákusok vyskúšať – ak sa vám podarí, tak vás zaručene budú nosiť doma na rukách, pretože je skutočne lahodný.
Na lávový koláč potrebujeme:
- 200 g kvalitnej čokolády
- 140 g masla
- 4 vajíčka
- 60 g špaldovej múky
- 70 g trstinového cukru
- ovocie a mätu na dozdobenie
Ako prvé si vymastíme formičky na lávové koláčiky. Najideálnejšie sú keramické, no ak máte doma silikónové, tak neváhajte použiť práve tie. Formičky vymastíme maslom – a to nielen dno, ale aj samotné okraje. Teraz sa pustíme do prípravy lávovej zmesi.
Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom. Po rozpustení dáme dole zo sporáka a za občasného miešania necháme trochu vychladnúť. V miske si ručne vyšľaháme vajíčka s cukrom. Do tejto zmesi následne pridáme roztopenú čokoládu a premiešame. Na záver do cesta vmiešame preosiatu múku.
Pripravené cesto nalejeme do vopred vymastených formičiek, preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Koláčiky pečieme 7 až 12 minút v závislosti od druhu rúry. Koláčiky však pozorne sledujte, aby sa vám úplne neprepiekli. V opačnom prípade nebudú vo vnútri „lávové,“ ale úplne prepečené. Po správnosti má byť vrch chrumkavý a vnútro „surové“. Koláčiky by teda mali byť hotové, keď sa odlepujú od stien formy.
Upečené lávové koláčiky necháme chvíľku postáť, potom ich opatrne vyklopíme z formy. Tadá, koláčiky môžeme konzumovať. Pred podávaním ich však nezabudnite posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím, mätou či kopčekom zmrzliny.