Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou

Lávový koláč, lava cake či čokoládové suflé – za týmito názvami sa ukrýva lahodný zákusok, ktorý láka už na prvý pohľad, no po prvom ochutnaní je to hotová láska. Na vrchu jemne chrumkavý a vo vnútri roztekajúci sa – presne taký je čokoládový lávový koláč. Je to pochúťka pre všetkých tých, ktorí nikdy neodolajú čokoláde a jej famóznej chuti.

Aj keď sa možno zdá, že jeho príprava je komplikovaná, opak je pravdou. Potrebujete len pár základných ingrediencií a rázom máte hotový zákusok, ktorý poteší každého hosťa. Samozrejme, dôležité je odhadnúť dĺžku pečenia, aby sa z lávového koláča nestala bábovka, z ktorej žiadna „láva“ vytekať nebude. Poďte teda tento zákusok vyskúšať – ak sa vám podarí, tak vás zaručene budú nosiť doma na rukách, pretože je skutočne lahodný.

čokoládový lávový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na lávový koláč potrebujeme:

  • 200 g kvalitnej čokolády
  • 140 g masla
  • 4 vajíčka
  • 60 g špaldovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • ovocie a mätu na dozdobenie

Ako prvé si vymastíme formičky na lávové koláčiky. Najideálnejšie sú keramické, no ak máte doma silikónové, tak neváhajte použiť práve tie. Formičky vymastíme maslom – a to nielen dno, ale aj samotné okraje. Teraz sa pustíme do prípravy lávovej zmesi.

Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom. Po rozpustení dáme dole zo sporáka a za občasného miešania necháme trochu vychladnúť. V miske si ručne vyšľaháme vajíčka s cukrom. Do tejto zmesi následne pridáme roztopenú čokoládu a premiešame. Na záver do cesta vmiešame preosiatu múku.

Pripravené cesto nalejeme do vopred vymastených formičiek, preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Koláčiky pečieme 7 až 12 minút v závislosti od druhu rúry. Koláčiky však pozorne sledujte, aby sa vám úplne neprepiekli. V opačnom prípade nebudú vo vnútri „lávové,“ ale úplne prepečené. Po správnosti má byť vrch chrumkavý a vnútro „surové“. Koláčiky by teda mali byť hotové, keď sa odlepujú od stien formy.

Upečené lávové koláčiky necháme chvíľku postáť, potom ich opatrne vyklopíme z formy. Tadá, koláčiky môžeme konzumovať. Pred podávaním ich však nezabudnite posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím, mätou či kopčekom zmrzliny.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.11.2021 11:34

vyzerá lákavo, ešte som ho neskúšala robiť

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

05.11.2021 16:00

priznám sa, že ešte som ho nepiekla no určite ho vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

08.11.2021 07:54

Odporúčame skúsiť, len to netreba "prepísknuť" s pečení v rúre, aby sa z neho nestala bábovka. Ale ak sa podarí, tak jeho chuť stojí za to :) Tak držíme prsty, aby sa podaril ;)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.11.2021 06:52

Rada vyskúšam.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

06.11.2021 13:06

Mali sme ho na stretku ,ale bol veeeľmi sladky.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

08.11.2021 07:54

Môžete pridať menej cukru, aby nebol veľmi sladký :)

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

06.11.2021 14:07

Fantázia,toto milujem!

Vaše meno:

Maria Pomšahárová

Maria Pomšahárová

07.11.2021 18:53

Musím vyskušat mnaaaaam

Vaše meno:

Michaela Vrbjarová

Michaela Vrbjarová

09.11.2021 18:09

Tento koláčik hneď zajtra skúšam :)

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

11.11.2021 12:10

Na lávový koláčik sa chystám už dlho:), recept rada vyskúšam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

11.11.2021 19:16

Vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.