Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou

Lávový koláč, lava cake či čokoládové suflé – za týmito názvami sa ukrýva lahodný zákusok, ktorý láka už na prvý pohľad, no po prvom ochutnaní je to hotová láska. Na vrchu jemne chrumkavý a vo vnútri roztekajúci sa – presne taký je čokoládový lávový koláč. Je to pochúťka pre všetkých tých, ktorí nikdy neodolajú čokoláde a jej famóznej chuti.

Aj keď sa možno zdá, že jeho príprava je komplikovaná, opak je pravdou. Potrebujete len pár základných ingrediencií a rázom máte hotový zákusok, ktorý poteší každého hosťa. Samozrejme, dôležité je odhadnúť dĺžku pečenia, aby sa z lávového koláča nestala bábovka, z ktorej žiadna „láva“ vytekať nebude. Poďte teda tento zákusok vyskúšať – ak sa vám podarí, tak vás zaručene budú nosiť doma na rukách, pretože je skutočne lahodný.

čokoládový lávový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na lávový koláč potrebujeme:

  • 200 g kvalitnej čokolády
  • 140 g masla
  • 4 vajíčka
  • 60 g špaldovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • ovocie a mätu na dozdobenie

Ako prvé si vymastíme formičky na lávové koláčiky. Najideálnejšie sú keramické, no ak máte doma silikónové, tak neváhajte použiť práve tie. Formičky vymastíme maslom – a to nielen dno, ale aj samotné okraje. Teraz sa pustíme do prípravy lávovej zmesi.

Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom. Po rozpustení dáme dole zo sporáka a za občasného miešania necháme trochu vychladnúť. V miske si ručne vyšľaháme vajíčka s cukrom. Do tejto zmesi následne pridáme roztopenú čokoládu a premiešame. Na záver do cesta vmiešame preosiatu múku.

Pripravené cesto nalejeme do vopred vymastených formičiek, preložíme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Koláčiky pečieme 7 až 12 minút v závislosti od druhu rúry. Koláčiky však pozorne sledujte, aby sa vám úplne neprepiekli. V opačnom prípade nebudú vo vnútri „lávové,“ ale úplne prepečené. Po správnosti má byť vrch chrumkavý a vnútro „surové“. Koláčiky by teda mali byť hotové, keď sa odlepujú od stien formy.

Upečené lávové koláčiky necháme chvíľku postáť, potom ich opatrne vyklopíme z formy. Tadá, koláčiky môžeme konzumovať. Pred podávaním ich však nezabudnite posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím, mätou či kopčekom zmrzliny.

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

11.11.2021 19:16

Vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

11.11.2021 12:10

Na lávový koláčik sa chystám už dlho:), recept rada vyskúšam

Vaše meno:

Michaela Vrbjarová

Michaela Vrbjarová

09.11.2021 18:09

Tento koláčik hneď zajtra skúšam :)

Vaše meno:

Maria Pomšahárová

Maria Pomšahárová

07.11.2021 18:53

Musím vyskušat mnaaaaam

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

06.11.2021 14:07

Fantázia,toto milujem!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

06.11.2021 13:06

Mali sme ho na stretku ,ale bol veeeľmi sladky.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

08.11.2021 07:54

Môžete pridať menej cukru, aby nebol veľmi sladký :)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

06.11.2021 06:52

Rada vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

05.11.2021 16:00

priznám sa, že ešte som ho nepiekla no určite ho vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

08.11.2021 07:54

Odporúčame skúsiť, len to netreba "prepísknuť" s pečení v rúre, aby sa z neho nestala bábovka. Ale ak sa podarí, tak jeho chuť stojí za to :) Tak držíme prsty, aby sa podaril ;)

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.11.2021 11:34

vyzerá lákavo, ešte som ho neskúšala robiť

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.