Čo si dať, keď nás prepadne chuť na niečo sladké? Siahnuť po nejakom keksíku alebo čokoládke z tajných zásob alebo sa radšej pustiť do pečenia? My volíme práve tú druhú voľbu, a to pečenie. Veď predsa pečenie je radosť a tá je o to väčšia, keď je výsledok pečenia chutný natoľko, že z taniera zmizne v priebehu niekoľkých okamihov.
Čo by ste povedali na čokoládové sušienky, ktoré sú overenou klasikou a vydržia krásne mäkké a chutné aj niekoľko dní (teda, ak ich nestihnete zjesť hneď čerstvé)? Začali vám tiecť slinky už len pri pomyslení na sušienky s čokoládou? Tak v tom prípade sa pustite do ich pečenia.
Odporúčame: Citrónové sušienky zo 4 ingrediencií: Milujú ich všetci!
Zdroj: Depositphotos
Na čokoládové sušienky potrebujeme:
- 14 lyžíc masla
- ¾ šálky hnedého cukru
- ½ šálky kryštálového cukru
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 1 veľké vajíčko
- 1 väčší žĺtok
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 250 g čokoládových lupienkov
Postup
- Rúru si dáme vyhriať na 190 °C a pripravíme si 2 plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie.
- V menšom hrnci si roztopíme 8 polievkových lyžíc masla. Pražíme ho dovtedy, kým nezíska zlatohnedú farbu a orechovú vôňu (cca 5 až 8 minút). Roztopené maslo prelejeme do väčšej pripravenej misky a pridáme zvyšné maslo, aby sa roztopilo.
- Keď je maslo rozpustené, pridáme cukor, soľ i vanilkový extrakt. Premiešame a následne pridáme vajíčko a žĺtok – šľaháme metličkou, kým sa ingrediencie nespoja.
- Vmiešame múku a sódu bikarbónu. Na záver pridáme aj čokoládové lupienky. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do chladničky (na cca 15 až 20 minút).
- Z vychladeného cesta začneme tvarovať malé guľôčky – keďže ide o mini sušienky, tak na jednu guľôčku postačí lyžička cesta. Hotové guľôčky poukladáme na plech vo vzdialenosti 2 cm od seba.
- Sušienky pečieme 6 až 7 minút, kým nie sú zlatohnedé, ale v strede stále mäkké. Po dopečení necháme sušienky vychladnúť na plechu (približne 5 minút) a potom ich premiestnime na mriežku, aby vychladli úplne.
Tip: Sušienky po upečení a vychladnutí skladujte vo vzduchotesnej nádobe – takto vydržia mäkké až 5 dní.