Najlepšia tekvicová bábovka: Táto dobrota jednoducho patrí k jeseni!

Tekvice sú plné telu prospešných látok, najmä vlákniny, celého radu vitamínov aj minerálov, taktiež cenných karotenoidov. Z tekvíc, čo sú typické jesenné plody, sa dá pripraviť prakticky čokoľvek. Ani zďaleka nie sú vhodné len do polievok. Internet i kuchárske knižky sú plné najrozličnejších receptov z tekvíc, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Jesennou delikatesou je napríklad pečená tekvica, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Taktiež si členovia domácnosti dozaista pochutnajú na lahodnom tekvicovom rizote.

A čo tak vyskúšať tekvicu na sladko? Áno, túto zeleninu je možné napríklad pokojne primiešať aj do nejakého múčnika či plnky do zákuskov a dezertov. Perfektná je na to okrem iných druhov aj tekvica Hokkaido, ktorá je charakteristická príjemne sladkastou chuťou. Práve preto je do koláčov ako stvorená. Ak radi vypekáte a ešte radšej maškrtíte na chutných múčnikoch, máme dnes pre vás jeden tip. Čo tak vyskúšať nie tak celkom tradičnú bábovku z tekvice? Verte, že ľutovať nebudete a po koláčiku sa len tak zapráši. Presvedčte sa sami!

Odporúčame: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou

tekvica Hokkaido

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1/2 tekvice Hokkaido
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 125 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 ČL mletej škorice
  • čerstvý koreň zázvoru (asi 2 cm)
tekvicový múčnik

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé očistíme tekvicu od semienok a dáme ju piecť na asi 20 až 30 minút pri teplote 180 °C. Keď je mäkká, dužinu vydlabeme a rozmixujeme ju na hladkú kašu.
  • K pripravenému tekvicovému pyré pridáme rozpustené maslo, mlieko, vajcia, nastrúhaný zázvor a cukor. Zľahka vymiešame.
  • Postupne prisypeme múku zmiešanú s mletou škoricou a práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto.
  • Formu na bábovku v prípade potreby vymastíme maslom a vysypeme múkou, najmä ak nepoužívame silikónovú formu. Potom do nej nalejme cesto.
  • Bábovku pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. Pomocou špajdle skúsime, či je cesto hotové.
  • Upečenú bábovku necháme ochladnúť a podľa chuti a fantázie ju môžeme ozdobiť, napríklad čokoládovou alebo citrónovou polevou a pomletými orechmi, prípadne ju iba posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Skús aj: Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

09.10.2020 07:28

Skvelý nápad na jesenný dezert

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

09.10.2020 09:09

moji chlapi bábovku nechcú, majú radšej štrúdlu, ale ja si občas pre seba upečiem

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.10.2020 05:32

Z Hokkaido tekvice som ešte neskúšala, vďaka za tip!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

11.10.2020 23:38

Dala by som si povedať...mňam.Vyskúšam :-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.10.2020 11:49

Bábovka sa mi páči, pridám ešte nasekané orechy

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

27.11.2020 21:00

vyzerá dobre

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

15.12.2020 17:36

Tak to som nevedel že aj tekvice je chutná bábovka

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

15.12.2020 17:36

Tak to som nevedel že aj tekvice je chutná bábovka

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.