Tekvice sú plné telu prospešných látok, najmä vlákniny, celého radu vitamínov aj minerálov, taktiež cenných karotenoidov. Z tekvíc, čo sú typické jesenné plody, sa dá pripraviť prakticky čokoľvek. Ani zďaleka nie sú vhodné len do polievok. Internet i kuchárske knižky sú plné najrozličnejších receptov z tekvíc, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Jesennou delikatesou je napríklad pečená tekvica, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Taktiež si členovia domácnosti dozaista pochutnajú na lahodnom tekvicovom rizote.
A čo tak vyskúšať tekvicu na sladko? Áno, túto zeleninu je možné napríklad pokojne primiešať aj do nejakého múčnika či plnky do zákuskov a dezertov. Perfektná je na to okrem iných druhov aj tekvica Hokkaido, ktorá je charakteristická príjemne sladkastou chuťou. Práve preto je do koláčov ako stvorená. Ak radi vypekáte a ešte radšej maškrtíte na chutných múčnikoch, máme dnes pre vás jeden tip. Čo tak vyskúšať nie tak celkom tradičnú bábovku z tekvice? Verte, že ľutovať nebudete a po koláčiku sa len tak zapráši. Presvedčte sa sami!
Odporúčame: Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou
Budeme potrebovať:
- 1/2 tekvice Hokkaido
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 125 g masla
- 100 ml mlieka
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 ČL mletej škorice
- čerstvý koreň zázvoru (asi 2 cm)
Postup prípravy:
- Ako prvé očistíme tekvicu od semienok a dáme ju piecť na asi 20 až 30 minút pri teplote 180 °C. Keď je mäkká, dužinu vydlabeme a rozmixujeme ju na hladkú kašu.
- K pripravenému tekvicovému pyré pridáme rozpustené maslo, mlieko, vajcia, nastrúhaný zázvor a cukor. Zľahka vymiešame.
- Postupne prisypeme múku zmiešanú s mletou škoricou a práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto.
- Formu na bábovku v prípade potreby vymastíme maslom a vysypeme múkou, najmä ak nepoužívame silikónovú formu. Potom do nej nalejme cesto.
- Bábovku pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. Pomocou špajdle skúsime, či je cesto hotové.
- Upečenú bábovku necháme ochladnúť a podľa chuti a fantázie ju môžeme ozdobiť, napríklad čokoládovou alebo citrónovou polevou a pomletými orechmi, prípadne ju iba posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Skús aj: Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!