Tiramisu – jeden z tých dezertov, ktoré dokážu očariť svojou krémovou jemnosťou a neodolateľnou kombináciou chutí. Jeho pôvod sa často spája s talianskou kuchyňou, a to právom. Tiramisu je ikonickým talianskym dezertom, ktorý sa stal svetovým fenoménom.
Jeho jedinečná kombinácia kávy, mascarpone, kakaa a piškót je skutočným potešením pre chuťové poháriky. Ale ako sa vlastne tiramisu dostalo na naše dezertné taniere? A čo to vlastne znamená?
Existuje mnoho teórii o tom, odkiaľ tento preslávený dezert pochádza a ako vznikol. Preto nie je možné s istotou povedať, z ktorého regiónu Talianska pochádza. Je jasné, že každý región si chráni svoju legendu a prehlasuje, že tiramisu je ich tradičným dezertom.
Istejšie však je, že názov dezertu pochádza z talianskeho slova „tirare su", čo znamená „potiahnuť nahor" alebo „vzpruženie“. To môže poukazovať na to, že ide v podstate o prekladaný dezert, v ktorom sa „prekladajú“ rôzne vrstvy – hlavne vrstva piškót a krému.
Tiramisu je dezert, ktorý vás povzbudí a oživí svojou sladkou a kávovou chuťou. Vďaka tejto kombinácii chutí sa stal obľúbeným dezertom nielen v Taliansku, ale aj vo svete. O čom svedčí aj fakt, že môžeme nájsť množstvo rôznych receptov. Dokonca veľmi obľúbený je aj tiramisu dezert v pohári či s rôznym ovocím.
Vyskúšaj tiež: Letná pochúťka na tanieri: Grilovaný ananás s kokosovým krémom
Na tiramisu roládu budete potrebovať:
- dlhé detské piškóty
- 1 smotanu na šľahanie (33 %)
- mascarpone
- vanilkový cukor (podľa chuti)
- silnejšiu kávu
- ovocie podľa chuti
- voliteľné – likér Amaretto
Postup prípravy tiramisu rolády
- Ako prvé pripravte silnejšiu kávu. Ja som volila Americano s väčším množstvom vody, aby sa mi v nej lepšie máčali piškóty. Kávu si, samozrejme, prelejte do väčšej nádoby, do ktorej vám pohodlne vojde celá piškóta. Ak chcete, môžete do kávy pridať likér Amaretto.
- Vyšľahajte si smotanu. Vznikne vám tuhá pena, do ktorej následne vmiešajte mascarpone a vanilkový cukor. Ja som napokon pridala aj jeden trstinový cukor s mletým vanilkovým luskom (nájdete v obchode).
- Ovocie podľa vlastného výberu poriadne umyte a nechajte vyschnúť. Ja som siahla po čučoriedkach.
- Následne si na stôl rozprestrite papier na pečenie. Naň postupne ukladajte piškóty namočené v káve. Tesne vedľa seba – množstvo závisí od toho, akú dlhú roládu chcete pripraviť.
- Na piškóty naneste krém, avšak nie všetok – časť si odložte na potretie rolády a jej finálne dokončenie. Krém rozotrite a posypte vybraným ovocím.
- Takto pripravený základ pre roládu stočte a zabaľte do papiera na pečenie. Konce previažte a dajte odležať do chladničky na pár hodín, aby krém stuhol a roláda si udržala tvar.
- Po vychladení roládu odbaľte a natrite zvyšným krémom. Na záver môžete posypať kakaom a podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Vyskúšajte ďalšie recepty na tiramisu
- Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti
- Matcha tiramisu s čučoriedkami z Pečie celé Slovensko
- Najdokonalejšie talianske nepečené tiramisu, po ktorom sa budeš oblizovať
- Domáce tiramisu s čučoriedkami z Pečie celé Slovensko
- Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!
- Citrusové tiramisu s pomarančmi z Pečie celé Slovensko
- Chutný recept na sladučké Perníkové tiramisu
- Trojfarebné jahodové tiramisu