Ak sa zubami-nechtami držíte osvedčenej klasiky a už roky bábovku pripravujete výlučne podľa jediného receptu, dnes vás zrejme príliš neohúrime. Recept na bábovku trochu inak, ktorý sme vypátrali, však určite stojí za pozornosť a ešte lepšie – za vyskúšanie. Stále totiž pôjde o bábovku, ale oveľa sviežejšiu, zdravšiu a menej suchú, než na akú sme bežne zvyknuté. Tak čo, vyskúšate?
Bude sa ti páčiť: Recept na šípkový lekvár: Sprav si zásoby už teraz!
Na prípravu bábovky budete potrebovať:
Nech vás nevyľaká počet ingrediencií, ako aj fakt, že možno nie všetky bývajú bežnou súčasťou vašej kuchyne. Ak si však dáte tú námahu a pripravíte si bábovku presne podľa tohto receptu, výsledný efekt vás mimoriadne milo prekvapí. A to za trošku práce navyše stojí, no nie?
- 200 g celozrnnej múky (ideálne špaldovej)
- 130 g cukru (ideálne trstinového)
- 125 ml mlieka (ideálne mandľového)
- 85 ml oleja (ideálne olivového)
- 50 ml citrónovej šťavy
- 40 g kukuričného škrobu
- 4 vajíčka
- 2 PL citrónovej kôry
- 1 ČL vanilky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- trošku práškového cukru na posypanie
Postup prípravy:
Vajíčka dobre vyšľahajte s cukrom, po chvíli pridajte citrónovú kôru a šľahajte, kým vám nevznikne pena. Napokon pridajte vanilku, šťavu z citróna a olej a ešte chvíľku šľahajte. Do vyšľahanej zmesi postupne a „na striedačku“ pridávajte múku, škrob a kypriaci prášok, zmiešaný s múkou plus mlieko, pričom už len jemne premiešavajte ručne, bez použitia šľahača.
Pripravte si vymastenú bábovkovú formu a cesto do nej prelejte. Pečte na 180 °C, približne pol hodinu. Po upečení a vychladnutí bábovky ju ešte jemne posypte práškovým cukrom. Citrón, ako aj ostatné uvedené ingrediencie, dodajú bábovke nezameniteľnú chuť, ale o tom sa už budete musieť presvedčiť samy. :-)