Toto bola láska na prvý pohľad. A tak ich ochutnala každá návšteva, rodina, susedia a mnohí ďalší, ktorí si tento recept posúvajú rýchlosťou svetla.
Príprava: 55 minút + 1 hodina chladenie
Pečenie: 25 minút
Potrebujeme asi na 36 kúskov:
Na cesto:
- 175 g zmäknutého masla
- 85 g trstinového cukru
- 1 sušený vanilkový struk
- 225 g hladkej špaldovej múky (alebo pšeničnej)
- ¼ lyžice mletej škorice
Na plnku:
- 50 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 50 g medu
- ½ lyžice soli
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 75 g nasekaných kandizovaných čerešní
- 75 g mandľových vločiek
- 150 g nasekanej 80 % čokolády
Vyskúšaj: Recept na plnené medovníky: Až ich ochutnáš, iné už robiť nebudeš!
Postup:
Pripravíme si cesto. Dajme maslo, cukor a dužinu z vyškrabaného vanilkového struku do misy a vyšľahajme šľahačom dokrémova. Pridáme múku a škoricu a premiešame metličkou, aby sa vytvorilo hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme na jednu hodinu odpočívať do chladničky.
V hrnci rozpustíme maslo, cukor, med a soľ. Odložíme zo sporáka, metličkou primiešame múku, potom pridáme čerešne a mandle. Odložíme nabok, aby plnka spevnela. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
Pripravíme si dosku a pomúčime ju. Cesto vyberieme z chladničky, preložíme na dosku a pomúčeným valčekom vyvaľkáme na asi 0,5 milimetrový plát. Použijeme ozdobnú okrúhlu vykrajovačku s priemerom 6 centimetrov a vykrojíme toľko koláčikov, koľko je možné. Potom zvyšky cesta opäť spojíme, rozvaľkáme a vykrojíme ďalšie koláčiky. Koláčiky vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a do stredu každého vložíme lyžičku plnky. Dáme do vyhriatej rúry piecť na 12 –15 minút, kým nemajú koláčiky krásnu zlatistú farbu. Po vytiahnutí z rúry necháme asi 15 minút chladnúť.
Keď sú koláčiky vychladnuté, pripravíme si z čokolády polevu. Rozlámanú čokoládu dáme do malého hrnca a pomaly roztápame vo vodnom kúpeli. Keď bude čokoláda roztopená, ponoríme do nej asi tretinu každého koláčika a vrátime na papier, aby čokoláda vyschla.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.