Recept na jablkový zákusok (jablkové pité), ktorý stojí za vyskúšanie

Jablkové pité alebo inak povedané jablkový zákusok patril asi k prvým, ktoré som sa naučila od mojej maminy a, samozrejme, ona od tej svojej. Tento recept si teda posúvame v rodine z generácie na generáciu. A musím povedať, že je to proste klasika, ktorú keď raz ochutnáte, tak si ju budete pripravovať stále. A hlavne počas jesene, kedy sú jablká najdostupnejšie a najsladšie. Receptov na podobné hnetené jablkové zákusky je mnoho, dokonca sa môžete stretnúť aj s ďalšími variantami, kedy je namiesto jabĺk použitý tvaroh.

Aj náš recept si môžete pozmeniť. Ak nemáte radi jablká, tak ich vymeňte sa tvaroh a hrozienka. Alebo ak členovia vašej domácnosti sú nároční a každý má rád niečo iné, tak si spravte kombináciu. Pokojne zmiešajte jablká s tvarohom alebo spravte polovicu zákuska s jablkami a tú druhú s tvarohom. Nebudete si vedieť vybrať, ktorá možnosť je lepšia.

Vyskúšaj: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach

jablkové pité

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Na jablkový zákusok budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 margarín
  • 2 vajcia
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • Jablká alebo tvaroh
jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ako prvé si na pracovnú dosku preosejeme múky a práškový cukor. Následne pridáme prášok do pečiva a vanilínový cukor. Do stredu preosiatej múky a cukru si spravíme „jamu“ na vajíčka a margarín. Všetky ingrediencie spolu zahnetieme a vytvoríme si cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť.

Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich na najširšom strúhadle. Postrúhané jablká zmiešame s troškou kryštálového cukru. Ak sa nám zdajú málo sladké, tak toho cukru môžeme pridať aj viac. V ďalšom kroku si vymastíme a múkou vysypeme plech, v ktorom budeme zákusok piecť.

Teraz je na rade cesto. To si rozdelíme na 2 rovnaké časti a každú ešte zvlášť prehnetieme. Následne si jednu časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto preložíme na plech, popicháme vidličkou a posypeme strúhankou alebo rozdrvenými piškótami. Následne vytlačíme šťavu z jabĺk a rozložíme ich na cesto. Jablká môžeme ešte posypať mletou škoricou. Ak ste sa rozhodli použiť tvaroh, tak ho odporúčam zmiešať s hrozienkami, žĺtkom a práškovým cukrom.

Rozvaľkáme si druhú časť cesta a prikryjeme jablká. Aj vrchné cesto mierne popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme pri teplote približne 170 °C dozlatista.

Upečený zákusok pocukríme a podávame ku kávičke. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

30.07.2019 12:18

Vyzerá na zjedenie- ale ja nedávam margarín, ale maslo. Cesto dám len na spodok plechu, do cesta dám len žĺtky a z bielok spravím sneh - ktorý ide na jablká

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

30.07.2019 13:06

vyskúšam, ale využijem niektorú zo zdravších náhrad z Vášho článku :)

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

30.07.2019 20:35

aj svokra ho robieva

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

02.08.2019 10:52

My milujeme jablkové pité,robí, ho často. ♥

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

07.10.2019 14:00

stará dobrá klasika, koláčik rokmi overený...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.