Jablkové pité alebo inak povedané jablkový zákusok patril asi k prvým, ktoré som sa naučila od mojej maminy a, samozrejme, ona od tej svojej. Tento recept si teda posúvame v rodine z generácie na generáciu. A musím povedať, že je to proste klasika, ktorú keď raz ochutnáte, tak si ju budete pripravovať stále. A hlavne počas jesene, kedy sú jablká najdostupnejšie a najsladšie. Receptov na podobné hnetené jablkové zákusky je mnoho, dokonca sa môžete stretnúť aj s ďalšími variantami, kedy je namiesto jabĺk použitý tvaroh.
Aj náš recept si môžete pozmeniť. Ak nemáte radi jablká, tak ich vymeňte sa tvaroh a hrozienka. Alebo ak členovia vašej domácnosti sú nároční a každý má rád niečo iné, tak si spravte kombináciu. Pokojne zmiešajte jablká s tvarohom alebo spravte polovicu zákuska s jablkami a tú druhú s tvarohom. Nebudete si vedieť vybrať, ktorá možnosť je lepšia.
Vyskúšaj: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach
Na jablkový zákusok budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 margarín
- 2 vajcia
- 1 vanilínový cukor
- 1 prášok do pečiva
- Jablká alebo tvaroh
Ako prvé si na pracovnú dosku preosejeme múky a práškový cukor. Následne pridáme prášok do pečiva a vanilínový cukor. Do stredu preosiatej múky a cukru si spravíme „jamu“ na vajíčka a margarín. Všetky ingrediencie spolu zahnetieme a vytvoríme si cesto, ktoré necháme chvíľku odstáť.
Medzitým si očistíme jablká a nastrúhame ich na najširšom strúhadle. Postrúhané jablká zmiešame s troškou kryštálového cukru. Ak sa nám zdajú málo sladké, tak toho cukru môžeme pridať aj viac. V ďalšom kroku si vymastíme a múkou vysypeme plech, v ktorom budeme zákusok piecť.
Teraz je na rade cesto. To si rozdelíme na 2 rovnaké časti a každú ešte zvlášť prehnetieme. Následne si jednu časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto preložíme na plech, popicháme vidličkou a posypeme strúhankou alebo rozdrvenými piškótami. Následne vytlačíme šťavu z jabĺk a rozložíme ich na cesto. Jablká môžeme ešte posypať mletou škoricou. Ak ste sa rozhodli použiť tvaroh, tak ho odporúčam zmiešať s hrozienkami, žĺtkom a práškovým cukrom.
Rozvaľkáme si druhú časť cesta a prikryjeme jablká. Aj vrchné cesto mierne popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme pri teplote približne 170 °C dozlatista.
Upečený zákusok pocukríme a podávame ku kávičke. Dobrú chuť!