A tu začína príbeh jedného cesta a dvoch dezertov. Pravdupovediac, chcela som upiecť tortu s tromi korpusmi. Ešte surové cesto som chcela rozdeliť na tri rovnaké časti, no prerozdelila som ho akosi zle, a to na jednu objemnejšiu časť a dve menšie.
Tie dve som zliala dokopy a upiekla z nich nakoniec jedno cesto/korpus, ktoré mi po upečení vykĺzlo z formy a ešte za tepla sa trochu narušilo.
Vychladnuté som ho prekrojila na polovicu, jednu polovicu cesta som použila na tortu k ďalším dvom vydareným korpusom a druhá, zlá polka korpusu ostala. Bola by škoda to cesto len tak vyhodiť a tak vznikli rýchle, chutné orechové guľky zo zvyškov cesta a teda aj dva lahodné dezerty. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Čosi na tom bude, keďže zlý korpus bol dobrý na chutný dezert.
Recept na čokolácovú tortu nájdete tu: Sladučká maškrta - Čokoládová torta
Suroviny na prípravu:
Cesto
- 1 H múka špaldová celozrnná hladká
- ¾ H múka pšeničná hladká
- 2/3 H cukor trstinový
- 2 PL kakao
- 1 ČL sóda bikarbóna
- ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
- štipka soli
- ½ H olej kokosový
- ½ ks vanilkový struk
- 1 ČL jablčný ocot
- 1 H mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
- 2 PL mlieko rastlinné podľa potreby
Postup na prípravu cesta:
1. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, cukrom a vnútrom, ktoré sme vyškrabali z vanilkového struku.
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč
2. K sypkej zmesi pridáme preosiate kakao a zamiešame do zmesi.
3. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme jablčný ocot a necháme 1-2 minúty postáť.
4. K sypkej zmesi pridáme mlieko s jablčným octom a olej a všetko dobre spracujeme do cesta. V prípade potreby pridáme 2 PL mlieka do cesta a poriadne ho zapracujeme.
5. Cesto rozdelíme na 2 časti, vlejeme ho do dvoch foriem a dáme piecť na približne 20 minút, treba si to odsledovať, skúste špáradlom, či je cesto upečené.
6. Upečené korpusy vyberieme z foriem a necháme vychladnúť. Kým korpusy vychladnú, pripravíme si čokoládový krém. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice, vzniknú nám tak 4 korpusy. 3 si odložte na tortu a jeden použijete na guličky.
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Cinnamon rolls
Postup na orechové guľky:
1. Postup je veľmi jednoduchý. Korpus, ktorý sme si odložili v rukách rozmrvíme do misky, prilejeme podľa potreby mlieko, zmes by mala byť viac mokrá. K zmesi pridáme namleté orechy, výber je na vás, môžete použiť vlašské alebo lieskové oriešky alebo mandle. Mleté oriešky pridávajte od oka, kým zmes nebude lepkavá. Ja som suroviny nevážila a verím, že si bez váženia poradíte aj vy.
2. Zo zmesi odoberáme a formujeme guličky, tie obaľujeme v mletých orieškoch. Obalené guličky preložíme na tácku vystlanú papierom na pečenie alebo každú guličku ukladáme do papierového košíka. Guľky dáme nakoniec len stuhnúť na chladnejšie miesto (špajza alebo chladnička).
Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Raggamuffin
Odporúčame vyskúšať: Slané talianske tyčinky - Grissinii
Prajeme dobrú chuť
Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk