Sladučká maškrta - Čokoládová torta

A tu začína príbeh jedného cesta a dvoch dezertov. Pravdupovediac, chcela som upiecť tortu s tromi korpusmi. Ešte surové cesto som chcela rozdeliť na tri rovnaké časti, no prerozdelila som ho akosi zle, a to na jednu objemnejšiu časť a dve menšie. 

 

Tie dve som zliala dokopy a upiekla z nich nakoniec jedno cesto/korpus, ktoré mi po upečení vykĺzlo z formy a ešte za tepla sa trochu narušilo. 

 

 

Vychladnuté som ho prekrojila na polovicu, jednu polovicu cesta som použila na tortu k ďalším dvom vydareným korpusom a druhá, zlá polka korpusu ostala. Bola by škoda to cesto len tak vyhodiť a tak vznikli rýchle, chutné orechové guľky zo zvyškov cesta a teda aj dva lahodné dezerty. A ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Čosi na tom bude, keďže zlý korpus bol dobrý na chutný dezert.

 

Recept na orechové guľky nájdete tu:  Recept na orechové guličky

 

 

Suroviny na prípravu čokoládovej torty:


Cesto

  • 1 H múka špaldová celozrnná hladká
  • ¾ H múka pšeničná hladká
  • 2/3 H cukor trstinový
  • 2 PL kakao
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • ½ ČL prášok do pečiva bez fosfátov
  • štipka soli
  • ½ H olej kokosový
  • ½ ks vanilkový struk
  • 1 ČL jablčný ocot
  • 1 H mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
  • 2 PL mlieko rastlinné podľa potreby

 

Čokoládový krém na tortu

  • 1 ks mandľová smotana ( 1 ks = 200 ml)
  • 50 ml mlieko rastlinné (sójové alebo mandľové)
  • 3-3 ½ PL škrob
  • 2 PL domáci vanilkový cukor
  • ½ PL cukor trstinový
  • 60 g čokoláda na varenie
  • 80 g alsan

 

Na potretie torty

  • malinový lekvár
  • Na vrch torty
  • kokosové lupienky

 

Odporúčame vyskúšať: RAW Recepty - Pohánková RAW kaša

 

Postup na prípravu cesta:

 

1. V mise si zmiešame oba druhy múky so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, cukrom a vnútrom, ktoré sme vyškrabali z vanilkového struku.

cesto na tortu

Zdroj: Janka Pačeková

2. K sypkej zmesi pridáme preosiate kakao a zamiešame do zmesi.

cesto na tortu

Zdroj: Janka Pačeková

3. Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme jablčný ocot a necháme 1-2 minúty postáť.

 

4. K sypkej zmesi pridáme mlieko s jablčným octom a olej a všetko dobre spracujeme do cesta. V prípade potreby pridáme 2 PL mlieka do cesta a poriadne ho zapracujeme.

 

Odporúčame vyskúšať: RAW Recepty - Raw vegan ice cream

cesto na tortu

Zdroj: Janka Pačeková

5. Cesto rozdelíme na 2 časti, vlejeme ho do dvoch foriem a dáme piecť na približne 20 minút, treba si to odsledovať, skúste špáradlom, či je cesto upečené.

 

6. Upečené korpusy vyberieme z foriem a necháme vychladnúť. Kým korpusy vychladnú, pripravíme si čokoládový krém. Vychladnuté korpusy prerežeme na polovice, vzniknú nám tak 4 korpusy. 3 si odložte na tortu a jeden použijete na guličky.

 

Postup na čokoládový krém:

 

1. V mandľovej smotane rozmiešame škrob (ja som použila iba 2 PL, ale krém sa mi zdal málo hustý, tak vy trochu pridajte, ako píšem v surovinách 3 alebo až 3 a ½ PL škrobu, môžete použiť aj vanilkový puding od alnatura).

 

2. K smotane so škrobom pridáme cukor a mlieko a rozmiešame. Túto zmes vlejeme do hrnca a varíme na miernom ohni, kým sa nám nevytvorí hustá zmes (ako puding).

 

3. Do uvareného pudingu vložíme nalámanú čokoládu a premiešame ju so zmesou a necháme mierne vychladnúť, aby puding nebol horúci.

 

Odporúčame vyskúšať: Lievance s horúcim lesným ovocím

krém na tortu

Zdroj: Janka Pačeková

krém na tortu

Zdroj: Janka Pačeková

4. Do pudingu zapracujeme nakrájaný alsan a vymiešame do krému. Krém si rozdelíme na tri časti.

 

5. Prvý korpus potrieme malinovým lekvárom (najlepšie domácim) a na lekvár natrieme prvú časť krému. Na krém položíme druhý korpus a opakujeme postup s lekvárom a krémom a na to položíme tretí, posledný korpus.

 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Raggamuffin

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

6. Ten potrieme poslednou časťou krému a tou zatrieme aj bočné strany torty. Nakoniec už len tortu posypeme a dáme zachladiť do chladničky aspoň na hodinu, môžete aj dlhšie. Tortu nakrájame a vychutnávame, aká je to dobrota :)

 

* Na posypanie torty môžete použiť namiesto kokosových lupienkov napríklad olúpané a rozpolené mandle, lúpané konopné semienka, čokoládové hoblinky. V lete môžete použiť ovocie, napríklad nakrájané jahody alebo čerstvé maliny a s nimi aj čokoládové hoblinky. Prípadne sa nechajte viesť fantáziou a použite to, čo vám chutí alebo vám napadne, prípadne to, čo doma máte k dispozícii. 

 

Odporúčame vyskúšať:  Zdravé recepty - Černicová bublanina

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

recept na čokoládovú tortu

Zdroj: Janka Pačeková

Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

16.02.2015 19:27

keďže o týždeň máme oslavu tak som sa rozhodla vyskúšať tento recept, pretože vyzerá a určite aj chutí božsky :-)

Vaše meno:

Nikola Pelechová

Nikola Pelechová

18.02.2015 21:26

mnam vyzera to uzasne :)

Vaše meno:

Karolína Zacharová

Karolína Zacharová

22.02.2015 22:29

Vyzerá mnam,hlavne takto neskoro :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:24

slavnostna

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE