Mám rada letné ovocné koláče, v ktorých je minimum tuku, cesta a je v nich riadna dávka ovocia. Koláč nie je zložitý na prípravu, nájdite ochotníka na vykôstkovanie višní (čerešní) a ostatné práce sú rýchle.
Krehké cesto môže byť v chladničke pripravené vopred a keď sa rozhodnete piecť, vyberte ho z chladu aspoň o pol hodinku skôr, aby sa vám lepšie formovalo do nádoby, v ktorej ho budete piecť.
Budete potrebovať (pre formu s priemerom 28 cm)
Cesto:
- 250 g špaldovej múky (použila som celozrnnú hladkú)
- 125 g masla z chladničky
- 70 g trstinového cukru (môžete ho pomlieť)
- 1 vajce
- štipku soli
Zo všetkých surovín spracujte v mise krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby sa po upečení nedrobilo. Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky.
Odporúčame prečítať: Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou
Ovocná náplň:
- asi 400 g višní (čerešní) – vykôstkovaných
- 1 vanilkový puding
- 300 ml čerešňového nektáru
Snehová perina:
- 3 menšie bielky (asi 80-90 g)
- 130 g mletého trstinového cukru (alebo aj bieleho)
- 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
- kôra z jednej limetky
- 2 PL limetkovej šťavy
Krehké cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na pečenie. Dno popichajte vidličkou, alebo prikryte pečiacim papierom a nasypte naň fazuľu na pečenie, aby sa dno rovno upieklo. Fazule s papierom po upečení odstráňte. Korpus pečte pri teplote 175° C asi 30 minút. Počas pečenia korpusu dajte do hrnca variť 2 dcl ovocného nektáru a vo zvyšku rozmiešajte pudingový prášok. Ja som mala sladký nektár, tak som už nepoužila cukor. Do vriaceho nektáru vlejte pripravený pudingový prášok a varte asi 1 minútu. Odložte zo sporáku a nechajte 3 minúty vychladiť. Do pudingu vmiešajte vykôstkované ovocie. Vyberte upečený korpus z rúry.
Pripravte si vaječné bielky do šľahača. Cukor zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ho zašľahávajte do bielkov. Keď je pena hustá, pridajte najemno strúhanú limetkovú kôru a dve lyžice limetkovej šťavy. Na upečený korpus dajte pudingovú ovocnú zmes, povrch zarovnajte a ovocie prekryte vrstvou limetkového snehu. Pri okrajoch nechajte asi centimetrový odstup. Vložte koláč ešte zapiecť do rúry na 12-15 minút. Kontrolujte, aby vám sneh veľmi nestmavol. Pred krájaním nechajte koláč aspoň 3 hodiny chladiť.
Odporúčame prečítať: Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku