Rýchly jablkový koláč s mrveničkou: Spríjemní si jesenné dní

Jeseň je bohatá na jablká. A kým v mnohých domácnostiach si pripravujeme tradičné jablkové pité, v niektorých si pochutnávajú aj na jablkových lievancoch alebo detskej výžive. Čomu dávate prednosť vy – radšej sa zahryznete do čerstvého chrumkavého jablka alebo skôr do nejakého koláča? Určite by ste nepohrdli jablkovou štrúdľou, no ak máte bohatú úrodu jabĺk a premýšľate nad zákuskami, ktoré si z nich pripravíte, tak vyskúšajte aj tento jednoduchý a hlavne rýchly jablkový koláč s mrveničkou.  

V podstate je to ako bublanina s mrveničkou len s tým rozdielom, že namiesto mlieka sa do cesta pridáva biely jogurt. Už ste takéto cesto skúšali pripraviť a upiecť? Veríme, že to pre vás nebude žiaden problém. Veď koláč ako koláč – ak je dobre pripravené cesto, nedá sa nič pokaziť. Iba žeby sa pokazil mixér pri miešaní cesta, ale to hádam nehrozí. Tak sa vrhnite do prípravy tohto jesenného zákuska spolu s nami.

Odporúčame: Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou

Na jablkový koláč potrebujete:

  • 2 väčšie jablká
  • 2 vajíčka
  • 100 g cukru
  • 250 g hladkej múky
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 100 ml oleja
  • prášok do pečiva
  • lyžičku vanilkovej esencie
  • štipku soli

Na mrveničku:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 60 g hrubej múky
  • 40 g masla

Postup:

  1. Jablká si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor, vanilkovú esenciu a soľ. Mixujeme tri až štyri minúty, aby nám nevznikli hrudky.
  3. Následne prisypeme múku, prášok do pečiva a opäť mixujeme.
  4. V priebehu mixovania pridáme jogurt a olej.
  5. Hotové cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (buď do tortovej formy alebo na menší plech).
  6. Pripravíme si mrveničku – zmiešame všetky ingrediencie na mrveničkou a pomocou prstov sa ich snažíme zmiešať, až kým sa nám cesto nezačne mrviť medzi prstami.
  7. Na pripravené cesto naukladáme nakrájané jablká a na záver posypeme pripravenou mrveničkou.
  8. Jablkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút.
  9. Podávame s jogurtom alebo s kopčekom zmrzliny.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

06.10.2022 14:14

na toto obdobie ideálny :-)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

06.10.2022 18:56

Mňam . Dakujem za recept , určite cez víkend vyskúšam ..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.10.2022 12:08

koláč podľa mojej chuti.

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

08.10.2022 19:49

Teraz máme pravidelne na tanieri:), keďže jabĺčková sezóna v plnom prúde a naša chalupa nás opäť raz potešila hojnou úrodou:)

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

09.10.2022 19:49

Tento koláč vyzerá chutne a je nenáročný na prípravu. Vyskúšam.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.10.2022 10:45

Jablkové koláče máme radi

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.10.2022 19:10

takto vonia jeseň, jabĺčkami

Vaše meno:

Lenka Křižáková

Lenka Křižáková

11.10.2022 06:49

tento recept určite vyskúšam spraviť

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

14.10.2022 07:33

jednoduchý, rýchly a chutný

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.