Jeseň je bohatá na jablká. A kým v mnohých domácnostiach si pripravujeme tradičné jablkové pité, v niektorých si pochutnávajú aj na jablkových lievancoch alebo detskej výžive. Čomu dávate prednosť vy – radšej sa zahryznete do čerstvého chrumkavého jablka alebo skôr do nejakého koláča? Určite by ste nepohrdli jablkovou štrúdľou, no ak máte bohatú úrodu jabĺk a premýšľate nad zákuskami, ktoré si z nich pripravíte, tak vyskúšajte aj tento jednoduchý a hlavne rýchly jablkový koláč s mrveničkou.
V podstate je to ako bublanina s mrveničkou len s tým rozdielom, že namiesto mlieka sa do cesta pridáva biely jogurt. Už ste takéto cesto skúšali pripraviť a upiecť? Veríme, že to pre vás nebude žiaden problém. Veď koláč ako koláč – ak je dobre pripravené cesto, nedá sa nič pokaziť. Iba žeby sa pokazil mixér pri miešaní cesta, ale to hádam nehrozí. Tak sa vrhnite do prípravy tohto jesenného zákuska spolu s nami.
Odporúčame: Sicílske cannoli plnené tvarohom alebo ricottou
Zdroj: Depositphotos
Na jablkový koláč potrebujete:
- 2 väčšie jablká
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 250 g hladkej múky
- 100 g bieleho jogurtu
- 100 ml oleja
- prášok do pečiva
- lyžičku vanilkovej esencie
- štipku soli
Na mrveničku:
- 60 g kryštálového cukru
- 60 g hrubej múky
- 40 g masla
Postup:
- Jablká si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Do misky rozbijeme vajíčka, pridáme cukor, vanilkovú esenciu a soľ. Mixujeme tri až štyri minúty, aby nám nevznikli hrudky.
- Následne prisypeme múku, prášok do pečiva a opäť mixujeme.
- V priebehu mixovania pridáme jogurt a olej.
- Hotové cesto prelejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (buď do tortovej formy alebo na menší plech).
- Pripravíme si mrveničku – zmiešame všetky ingrediencie na mrveničkou a pomocou prstov sa ich snažíme zmiešať, až kým sa nám cesto nezačne mrviť medzi prstami.
- Na pripravené cesto naukladáme nakrájané jablká a na záver posypeme pripravenou mrveničkou.
- Jablkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút.
- Podávame s jogurtom alebo s kopčekom zmrzliny.