Cestoviny sú veľmi univerzálnou a vďačnou surovinou, ktorú možno pripraviť na nekonečno spôsobov. Častejšie sa však pripravujú so slanými ingredienciami. Pripravte preto cestoviny inak a netradične, tentoraz na sladko. A rovno s poriadnou dávkou chutného jahodového lekváru a zdravých vlašských orechov.
Tento recept sa traduje v našej rodine už mnoho rokov a pamätám si ho z kuchyne mojej babky. Ibaže vtedy som sladkým cestovinám akosi na chuť neprichádzala. Až teraz, po rokoch, som zistila, akú chybu som robila.
Odporúčame: Recept na špagety s nivou a hruškou: Nič lepšie si určite nejedla!
Na prípravu sladkých zapekaných cestovín budete potrebovať
- Balenie cestovín (ideálne fliačky, menšie kolienka, vrtuľky)
- Domáci jahodový či malinový lekvár (chutný môže byť aj ten slivkový)
- Cca 250 gramov pomletých vlašských orechov
- Smotana na šľahanie
Postup
Cestoviny si uvaríme v neosolenej vode a precedíme ich. Zapekaciu misu potrieme olejom a presypeme do nej prvú vrstvu cestovín. Následne na cestoviny nanesieme poriadnu dávku jahodového lekváru. Po lekvárovej vrstve ich nahusto posypeme mletými vlašskými orechmi. Pokračujeme s vrstvou cestovín. Potom opäť nanesieme lekvár a orechy. Na záver vrch ukončíme poslednou dávkou cestovín. Ešte pred pečením polejeme cestoviny smotanou na šľahanie a pečieme cca na 190 °C, kým nie sú vrchné cestoviny upečené dochrumkava.
Inšpiruj sa: Tri recepty z póru, ktoré musíte vyskúšať: Týmto pochúťkam neodoláte!
8 komentárov
Jana Komadová
12.11.2021 09:20Mnamkyyy
Jana Čipková
06.11.2021 19:41Super nápad. Prečo neochutnať aj cestoviny na sladko.
Vlasta Mäsiarová
04.11.2021 10:57Jedenkrát som zapekané cestoviny nasladko. Boli mnamkove
Elena Švachová
20.10.2021 23:37Prečo nie ? Cestoviny rada obmieňam.Raz na slano,potom zase na sladko.
Mária Maxianová
20.10.2021 17:58tento recept mi pripomína detstvo
Daniela Bieliková
20.10.2021 09:21Je to dobrota, ja robím aj s jablkami
Katarína Konečná
20.10.2021 08:56u nás na sladko cestoviny jedine klasiku makové slíže, inak prevládajú cestoviny na slano
Zdenka Sabanošová
19.10.2021 20:33Radšej na slano.