Nájde sa tu niekto, kto nepatrí k milovníkom chipsov? Teda zemiakových lupienkov? Dnes je už bežné, že sa pripravujú zeleninové lupienky, ktoré patria medzi zdravé chipsy. Ba dokonca si zeleninové chipsy môžete kúpiť aj v obchode. Prečo si však nespraviť domáce chipsy, ktoré sú na nezaplatenie?
Ak radi chrumkáte čokoľvek pri pozeraní filmu v televízore alebo v prípade, že chcete ponúknuť svojich hostí niečím iným, tak vyskúšajte naše obľúbené cuketové chipsy. Môžete si na nich pochrumkať bez pocitu viny. Ba čo viac, môžete si ich pripraviť na viacero rôznych spôsobov.
Prečo práve cuketové chipsy?
Cuketa má nízky obsah kalórií, obsahuje veľa vody, vlákninu a minimum tuku. Oproti bežným zemiakovým chipsom neobsahuje žiadne pridané konzervanty ani nadbytočný olej. Navyše si ich môžete pripraviť v zdravej verzii presne podľa svojej chuti – naslano, nastrúhano, pikantne alebo jemne.
1. Cuketové lupienky so soľou a octom
Ak hľadáte najjednoduchšiu verziu zdravých chipsov, tento recept bude pre vás ideálny. Na prípravu vám postačia iba tri ingrediencie a pár minút času. Cuketa, ocot a soľ vytvoria dokonale chrumkavé a osviežujúce lupienky bez výčitiek.
Budeme potrebovať nasledovné 3 suroviny:
- 1 mladá cuketa
- himalájska soľ
- jablčný ocot
Postup prípravy: Najskôr cuketu umyte a osušte. Následne ju nakrájajte na tenké plátky (samozrejme, oba konce vopred odrežte). Nakrájanú cuketu rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Cuketu postriekajte jablčným octom a posypte himalájskou soľou.
Poprípade môžete nakrájanú cuketu najskôr vložiť do misky, do ktorej pridáte jablčný ocot, himalájsku soľ a premiešate. Až následne cuketu rozložiť na plech. Takto pripravené cuketové chipsy pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 30 minút.
Depositphotos2. Cuketové chipsy s parmezánom
Milujete syrovú chuť a chrumkavé kúsky na zahryznutie? Tento recept kombinuje cuketu s parmezánom a strúhankou – ideálny snack pre každého, kto má rád niečo sýtejšie. Jemné bylinky a korenie dodajú lupienkom lahodný nádych.
Budeme potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 ½ lyžice olivového oleja
- 1/3 šálky strúhaného parmezánu
- 1/3 šálky strúhanky
- ¼ šálky lístkov bazalky
- ¼ lyžičky cesnaku v prášku
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup prípravy: Rúru si dáme vyhriať na 200 °C. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Cuketu umyjeme, osušíme a nakrájame na tenšie kolieska. Premiešame ich s olejom, aby sa v ňom obalili.
V miske zmiešame parmezán, strúhanku, nasekanú bazalku, cesnak v prášku, soľ a korenie. Do misky vysypeme nakrájanú cuketu a každý kúsok poriadne obalíme v tejto parmezánovej zmesi. Cuketu následne preložíme na pripravený plech a pečieme približne 25 až 30 minút.
3. Cuketové chipsy z teplovzdušnej fritézy
Ak máte doma teplovzdušnú fritézu, vyskúšajte túto rýchlu a nenáročnú verziu. Hotové sú za pár minút a nepotrebujete takmer žiadny olej. Výsledkom sú ľahučké, no stále chrumkavé chipsy.
Budeme potrebovať nasledovné 3 suroviny:
- cuketa
- olivový olej
- soľ
Postup prípravy: Cuketu si umyjeme a osušíme. Nakrájame ju na kolieska a každý plátok vysušíme papierovou utierkou. Cuketu následne premiešame s olivovým olejom a soľou. Takto pripravené cuketové chipsy poukladajte do teplovzdušnej fritézy (v jednej vrstve) a pečte približne 8 minút. Ak sú chipsy na pohľad chrumkavé, tak ich vyberte. Ak ešte potrebujú dopiecť, tak ich nechajte piecť ešte minútku.
4. Cuketové chipsy so syrom a cesnakom
Toto je recept, ktorý sme pripravili na našom YouTube kanáli – môžete si ho pripraviť podľa videonávodu nižšie. Spája v sebe výraznú chuť syra a jemnú pikantnosť cesnaku, ktoré dodajú cuketovým lupienkom nový rozmer. Chrumkavý výsledok si zamilujete vy aj vaši hostia.
5. Pikantné cuketové chipsy s údenou paprikou
Máte radi trošku štipľavé a dymové chute? Tento recept je pre všetkých, ktorí chcú vyskúšať niečo netradičné. Údená paprika dodá cuketovým chipsom výnimočnú arómu a nezameniteľnú chuť.
Budeme potrebovať:
1 až 2 mladé cukety
1 lyžica olivového oleja
½ lyžičky údenej papriky
¼ lyžičky mletej červenej papriky (sladkej alebo štipľavej podľa chuti)
štipka soli
štipka čierneho korenia
Postup prípravy: Cukety umyte, osušte a nakrájajte na veľmi tenké kolieska – ideálne pomocou mandolíny alebo ostrého noža. V mise ich premiešajte s olivovým olejom, údenou paprikou, sladkou alebo štipľavou paprikou, soľou a korením. Jednotlivé kolieska poukladajte na plech s papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali.
Pečte vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 30–35 minút, v polovici pečenia otočte. Výsledkom sú výrazne ochutené chipsy s jemne dymovým nádychom, ktoré vás zaručene prekvapia.
Domáce chipsy, ktoré si zamilujete
Cuketové chipsy sú jednoduché, zdravé, variabilné a hlavne – nesmierne chutné. Vďaka piatim rôznym receptom si môžete každý týždeň dopriať inú chuťovú kombináciu a zároveň mať dobrý pocit z toho, čo jete. Vyskúšajte ich pripraviť podľa našich tipov a nebojte sa experimentovať – cuketa vám dovolí naozaj veľa. Ak máte radi chrumkanie bez výčitiek, toto je ideálny snack práve pre vás!
Aktualizovaný článok: 30.07.2025