Explózia chuti! Domáce krekry z parmezánu ťa dostanú svojou krehkosťou

Možno ste si práve povedali, že prečo by ste strácali čas ich prípravou a pečením, keď si ich môžete kúpiť v obchode. Čiastočne súhlasíme, pretože v obchode môžete natrafiť na naozaj chutné krekry, ktoré sú skvelé na večerné chrumkanie pri televízore.

Ale, domáce krekry sú predsa len domáce a majú oveľa lepšiu chuť. Prečo? Hlavne preto, že sú pripravené s láskou. A popravde, stačí, že ochutnáte jeden kúsok týchto domácich krekrov a rázom zmeníte názor. Sú totižto dokonalé!

Príprava domácich krekrov nie je jednoduchá. Teda vlastne je! Prinášame vám totižto jeden možno na prvý pohľad komplikovanejší recept a jeden úplne jednoduchý aj pre začínajúcich kuchárov. Ktorý skúsite ako prvý?

Vyskúšaj aj: Skvelý recept na yorkshirský puding: Táto britská lahôdka ťa dostane svojou krehkosťou

Domáce parmezánové krekry

  • ½ šálky čerstvého nastrúhaného parmezánu
  • 4 lyžice masla
  • ½ lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/8 lyžičky mletej červenej papriky
  • 1/8 lyžičky mletého sušeného cesnaku
  • 1 šálka hladkej múky
  • 4 lyžice smotany na šľahanie (nie šľahačka)
  • 2 lyžičky talianskeho korenia (zmes byliniek)

Postup prípravy:

  1. Dajte si vyhriať rúru na 200 °C. Veľký plech na pečenie postriekajte olejom a zľahka vysypte múkou.
  2. Do kuchynského robota nasypte parmezán a polovicu masla nakrájaného na kocky. Párkrát premiešajte.
  3. Pridajte soľ, čierne korenie, červenú papriku, sušený cesnak a polovicu múky. Robota zapnite a párkrát premiešajte. Napokon pridajte zvyšnú múku a 4 lyžice smotany na šľahanie. Opäť robota zapnite a párkrát premiešajte.
  4. Vyklopte na papier na pečenie a do cesta zapracujte talianske korenie (pozor, cesto nehneťte!).
  5. Na vrch cesta položte ďalší papier na pečenie a cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm (alebo aj tenšie, ak preferujete tenšie a chrumkavejšie krekry).
  6. Odoberte papier na pečenie z vrchnej strany. Pomocou spodného papiera preklopte vyvaľkané cesto na pripravený plech.
  7. Pomocou ostrého noža naznačte „krekry“. To znamená, že nožom cesto nakrájate na štvorce alebo obdĺžniky, avšak, cesto neprerežete úplne, aby ste plech nepoškodili.
  8. Takto pripravené krekry pečte približne 8 až 14 minút alebo kým okraje jemne nezhnednú (hrubšie krekry a pečú dlhšie).
  9. Upečené krekry vyberte z rúry a posypte morskou soľou alebo semienkami. Nechajte odstáť na plechu, aby vychladli.
  10. Pred podávaním krekry rozlomte podľa vyznačených línií.
  11. Ak krekry neskonzumujete na posedenie, uložte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte pri izbovej teplote.

Odporúčame tiež: Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!

Cesnakovo-parmezánové krekry

  • 2 šálky mandľovej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ šálky parmezánu
  • 2 lyžice cesnakového prášku
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 2 lyžice talianskeho korenia
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu

Postup prípravy:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte všetky ingrediencie a vytvorte jednotné cesto.
  3. Cesto preložte na papier na pečenie, prikryte ďalším a rozvaľkajte na obdĺžnikový pas s hrúbkou približne 0,5 cm. Stiahnite vrchný papier na pečenie a so spodným preložte cesto na plech na pečenie.
  4. Cesto nakrájajte na štvorce alebo iný geometrický tvar (je len na vás, aký tvar budú krekry mať) a dajte do rúry.
  5. Krekry pečte približne 20 minút alebo kým nie sú okraje upečené dozlatista. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Ak ste milovníkmi parmezánu, tak vyskúšajte aj ďalšie recepty:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.