Možno ste si práve povedali, že prečo by ste strácali čas ich prípravou a pečením, keď si ich môžete kúpiť v obchode. Čiastočne súhlasíme, pretože v obchode môžete natrafiť na naozaj chutné krekry, ktoré sú skvelé na večerné chrumkanie pri televízore.
Ale, domáce krekry sú predsa len domáce a majú oveľa lepšiu chuť. Prečo? Hlavne preto, že sú pripravené s láskou. A popravde, stačí, že ochutnáte jeden kúsok týchto domácich krekrov a rázom zmeníte názor. Sú totižto dokonalé!
Príprava domácich krekrov nie je jednoduchá. Teda vlastne je! Prinášame vám totižto jeden možno na prvý pohľad komplikovanejší recept a jeden úplne jednoduchý aj pre začínajúcich kuchárov. Ktorý skúsite ako prvý?
Vyskúšaj aj: Skvelý recept na yorkshirský puding: Táto britská lahôdka ťa dostane svojou krehkosťou
Zdroj: Depositphotos
Domáce parmezánové krekry
- ½ šálky čerstvého nastrúhaného parmezánu
- 4 lyžice masla
- ½ lyžičky soli
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/8 lyžičky mletej červenej papriky
- 1/8 lyžičky mletého sušeného cesnaku
- 1 šálka hladkej múky
- 4 lyžice smotany na šľahanie (nie šľahačka)
- 2 lyžičky talianskeho korenia (zmes byliniek)
Postup prípravy:
- Dajte si vyhriať rúru na 200 °C. Veľký plech na pečenie postriekajte olejom a zľahka vysypte múkou.
- Do kuchynského robota nasypte parmezán a polovicu masla nakrájaného na kocky. Párkrát premiešajte.
- Pridajte soľ, čierne korenie, červenú papriku, sušený cesnak a polovicu múky. Robota zapnite a párkrát premiešajte. Napokon pridajte zvyšnú múku a 4 lyžice smotany na šľahanie. Opäť robota zapnite a párkrát premiešajte.
- Vyklopte na papier na pečenie a do cesta zapracujte talianske korenie (pozor, cesto nehneťte!).
- Na vrch cesta položte ďalší papier na pečenie a cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 0,5 cm (alebo aj tenšie, ak preferujete tenšie a chrumkavejšie krekry).
- Odoberte papier na pečenie z vrchnej strany. Pomocou spodného papiera preklopte vyvaľkané cesto na pripravený plech.
- Pomocou ostrého noža naznačte „krekry“. To znamená, že nožom cesto nakrájate na štvorce alebo obdĺžniky, avšak, cesto neprerežete úplne, aby ste plech nepoškodili.
- Takto pripravené krekry pečte približne 8 až 14 minút alebo kým okraje jemne nezhnednú (hrubšie krekry a pečú dlhšie).
- Upečené krekry vyberte z rúry a posypte morskou soľou alebo semienkami. Nechajte odstáť na plechu, aby vychladli.
- Pred podávaním krekry rozlomte podľa vyznačených línií.
- Ak krekry neskonzumujete na posedenie, uložte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte pri izbovej teplote.
Odporúčame tiež: Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!
Zdroj: Depositphotos
Cesnakovo-parmezánové krekry
- 2 šálky mandľovej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ šálky parmezánu
- 2 lyžice cesnakového prášku
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 2 lyžice talianskeho korenia
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
Postup prípravy:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej miske zmiešajte všetky ingrediencie a vytvorte jednotné cesto.
- Cesto preložte na papier na pečenie, prikryte ďalším a rozvaľkajte na obdĺžnikový pas s hrúbkou približne 0,5 cm. Stiahnite vrchný papier na pečenie a so spodným preložte cesto na plech na pečenie.
- Cesto nakrájajte na štvorce alebo iný geometrický tvar (je len na vás, aký tvar budú krekry mať) a dajte do rúry.
- Krekry pečte približne 20 minút alebo kým nie sú okraje upečené dozlatista. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.