Na hubách je fantastické, že nepatria ku kalorickým potravinám, ktoré by sme mali konzumovať s veľkou mierou. Neobsahujú tuky, sú bez cholesterolu a navyše majú aj nízky obsah sodíka. Možno ste si práve povedali, že čo z nich má naše telo, keď nie sú výživné a ani sýte. Na druhej strane však obsahujú mnohé vitamíny, minerály i antioxidanty – teda v závislosti od druhu húb.
Avšak, aj napriek tomu sa už dlhé roky používajú v kuchyni. Mnohým jedlám dokážu dodať skvelú chuť. Veď napríklad – vedeli by ste si predstaviť pizzu alebo také rizoto bez húb? My rozhodne nie! Sú skvelou prísadou pri varení, no spraviť z nich môžete aj hlavnú ingredienciu, ktorá bude tvoriť základ pokrmu.
Ak máte v zásobe šampiňóny alebo ste po nich pokukovali v obchode, tak sa inšpirujte. Máme pre vás recept so šampiňónmi – plnené šampiňóny, ktorým sa jednoducho nedá odolať.
V prípade, že neholdujete šampiňónom úplne, tak šampiňónovú omáčku z receptu môžete použiť aspoň ako omáčku na cestoviny. Nebojte sa experimentovať a náplň do šampiňónov pokojne obohaťte o ďalšie ingrediencie. Napríklad kukurica, sušené paradajky, niva, klobása, šunka, pór i brokolica pokrm skvelo vylepšia.
Vyskúšaj aj: Famózna pečená krkovička na pive a horčici s chrumkavými zemiakmi
Na plnené šampiňóny potrebujete:
- šampiňóny
- cibuľu
- cesnak
- slaninu
- tavený syr
- čerstvý špenát
- syr na strúhanie
- smotanu na varenie
- olivový olej
Postup:
- Očistíme si šampiňóny, odrežeme z nich „nožičky“ a vnútro vydlabeme lyžičkou. Potrieme ich olivovým olejom a dáme predpiecť do rúry. Pečieme pri 190 °C približne 10 minút.
- Na panvicu si dámu trochu olivového oleja a opečieme si nadrobno nakrájanú slaninu.
- K slanine pridáme nakrájanú cibuľu, neskôr aj nakrájané „nožičky“ šampiňónov.
- Chvíľu opekáme a pridáme aj nakrájaný cesnak a špenát.
- Na záver vmiešame tavený syr a podľa potreby aj smotanu na varenie.
- Hotovou zmesou naplníme predpečené šampiňóny. Dáme ich opäť piecť do rúry. Po približne 10 minútach posypeme nastrúhaným syrom a necháme ešte zapiecť.
- Po dopečení podávame s opečenými bagetkami. Prajeme dobrú chuť!
Odporúčame aj: Zdravé recepty: Dusené šampiňóny s omeletou