Máme tu nejakých fanúšikov ázijskej kuchyne? Rôzne kuchyne Ázie sú vskutku rozmanité, závisí od toho, či je reč o japonskej, čínskej, thajskej, indickej alebo inej kuchyni. Pokrmy, ktoré sa v rámci týchto kuchýň tradične pripravujú, si pritom získali fanúšikov prakticky po celom svete.
Mnoho pochúťok ponúka aj kórejská kuchyňa. Zahŕňa napríklad aj pokrm zvaný bibimbap. A prečo spomíname práve toto jedlo? Recept na bibimbap sa stal najviac vyhľadávaným receptom na Google za minulý rok, ako uvádza tohtoročná pravidelná Google štatistika Year in Search 2023.
Z čoho pozostáva tradičný kórejský bibimbap? Tato kórejská miska s ryžou, mäsom a zeleninou je krásne pestrofarebná a láka na ochutnanie. Preto vám prinášame recept na tento celosvetovo obľúbený pokrm, ktorý ovládol Google trendy v minulom roku. Vyskúšate tento recept?
Bibimbap – populárne kórejské jedlo
Bibimbap (niekedy písané aj pibimpap alebo bibimpap) je kórejské národné jedlo. Názov pochádza z dvoch slov – bibim znamená miešanie ingrediencií a bap znamená ryža. Ako názov napovedá, ide o pokrm, ktorý pozostáva z veľkej misky ryže, na ktorej sú na vrchu poukladané kopčeky rôznej zeleniny, buď tepelne spracované, alebo aj surové.
Obvykle sa využíva uhorka, cibuľa, mrkva, cuketa, špenát a tiež sójové alebo iné klíčky). Okrem toho býva bežnou súčasťou pokrmu aj volské oko (niekedy však aj surové vajce). Pridáva sa tiež pár kúskov mäsa.
Toto kórejské jedlo sa podáva s pálivou bibimbap omáčkou, ktorej základ tvorí spravidla ostrá gochujang pasta z chilli. V závislosti od druhu jedla sa pridáva niekedy napríklad aj polievka z morských rias. Obvykle sa pokrm pred konzumáciou premiešava paličkami a následne konzumuje dlhou lyžicou.
Odporúčame: Ako pripraviť hnedú ryžu: Osvoj si tieto tipy a bude dokonalá!
Zdroj: Depositphotos
Farebnosť pokrmu bibimbap
Jedlo bibimbap sa začalo objavovať ešte v 15. storočí, no prvý známy recept pochádza z konca 19. storočia. Dnes je známych množstvo rôznorodých druhov tohto kórejského národného jedla, jediná verzia a spôsob prípravy tohto pokrmu prakticky neexistuje. Verzie sa líšia v závislosti od regiónov, ale aj ročného obdobia (podľa sezónnych surovín).
Pre bibimbap by však mala byť príznačná rozmanitosť a farebnosť. V súvislosti s tradičnou kultúrou má prakticky každá farba v miske dôležité zastúpenie a niečo symbolizuje. Čierna alebo tmavá farba prospieva obličkám a označuje sever, biela je západ a zmierňuje pľúca.
Červená alebo oranžová farba predstavuje juh a lieči srdce a zelená zase smeruje na východ a podporuje pečeň. No a v prostriedku by sa mala nachádzať žltá farba (vajce), ktorá ozdravuje žalúdok.
Ako pripraviť kórejský bibimbap?
Suroviny na bibimbap:
- 4 šálky varenej bielej ryže
- 4 vajcia
- 2 ČL sezamu
Marinované mäso:
- 250 g hovädzieho mäsa (ideálne sviečkovice)
- 1/4 zeleného jablka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL medu
- 2 ČL sezamového oleja
Postup prípravy: Marinádu si pripravíme zmiešaním nastrúhaného jablka, pretlačeného cesnaku, sójovej omáčky, medu a oleja. Rozmixujeme. Naložíme do nej na jemné plátky nakrájané hovädzie mäso a necháme odležať aspoň 30 minút alebo cez noc. Potom sprudka opražíme na panvici s olejom domäkka.
TIP: Pre vegetariánsku alebo vegánsku verziu je možné použiť miesto mäsa napríklad tofu alebo tempeh.
Zelenina na bibimbap:
- 2 mrkvy
- 2 cukety
- zväzok špenátu
- 8 hríb shiitake (sušené)
- 4 šálky fazuľových klíčkov
- 2 ČL mletého cesnaku
- 8 ČL rastlinného oleja
- 1/2 ČL soli
- 1,5 ČL sójovej omáčky
- 1/4 ČL rybacej omáčky
- 1/4 ČL cukru
- sezamový olej
Postup prípravy: Hríby shiitake namočíme na pol hodinu do horúcej vody, potom scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame na plátky. Potom ich 2 minúty pražíme na panvici s 2 ČL oleja. Pridáme 1,5 ČL sójovej omáčky, 1/4 ČL cukru a 1/2 ČL sušeného cesnaku. Necháme pražiť ešte minútu.
Mrkvu a cuketu nakrájame na tenké hranoly. V miskách k nim pridáme 1/4 ČL soli, premiešame a po 20 minútach odstránime prebytočnú vodu. Mrkvu osmažíme na panvici s 2 ČL oleja asi 8 minút. Cuketu pražíme taktiež na oleji 4 minúty.
Špenát podusíme na panvici s 2 ČL rastlinného olej a pár kvapkami sezamového oleja. Potom pridáme 1/2 ČL cesnaku, osolíme a odstavíme. Po ochladnutí z neho vytlačíme prebytočnú šťavu.
Fazuľové klíčky podusíme vo vode asi 5 minút. Scedíme pod studenou vodou. Po ochladnutí taktiež vytlačíme prebytočnú tekutinu. V miske k nim pridáme 2 ČL sezamového oleja, 1 ČL cesnaku a 1/4 ČL rybacej omáčky.
Odporúčame: Poznáš udon rezance? Pripravené na tieto 4 spôsoby si ich zamiluješ
Zdroj: Depositphotos
Bibimbap omáčka:
-
4 PL gochujang pasta (pikantná červená čili pasta) – prípadne sa dá nahradiť omáčkou sriracha
- 2 PL mirinu (sladké ryžové víno)
- ryžový ocot (asi 2 PL)
- 1,5 ČL sójovej omáčky
- 3 ČL cukru
- 1 strúčik cesnaku (nastrúhaný)
- pražený sezamový olej (asi 2 ČL)
Postup prípravy: V miske sa gochujang chilli pasta zmieša s ostatnými surovinami. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame.
Finálna príprava kórejského jedla bibimbap
Pred finálnou prípravou kórejskej špeciality bibimbap si najskôr ešte pripravíme z vajec volské oko (podľa preferencií buď s pevným žĺtkom, alebo tekutým). Teplú ryžu naporciujeme do misiek. Na vrch pekne dookola poukladáme jednotlivé druhy zeleniny a huby. Pridajte hovädzie mäso.
Do prostriedku uložte smažené vajce. Misku posypte sezamovými semienkami a pokvapkajte sezamovým olejom. Na záver tiež pridáme omáčku bibimbap, môžeme ju pokvapkať navrch (alebo podávať zvlášť). A táto ryžová misa je hotová, dobrú chuť!