Ak radi skúšate nové recepty a talianska kuchyňa je vám blízka, zabudnite na tradičné Spaghetti Carbonara a vyskúšajte pravé talianske lazane. V kuchyni strávite pravdepodobne viac času ako zvyčajne, ale ak viete oceniť dobré jedlo, tak sa to určite oplatí. Recept je z kuchárskej knihy Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko.
Ako pri každom jedle, aj tu platí zásada, že dobré jedlo vznikne z dobrých a kvalitných surovín. Na rôzne náhrady syrov či kečupy z fľašiek rýchlo zabudnite. Taliani na svoje syry nedajú dopustiť a preto do lazaní patrí parmezán, ktorý im dodá špecifickú chuť. Rovnako ako krájané paradajky, ktoré nemajú byť nahradené kečupmi. Ingrediencie veľmi ľahko zoženiete v obchodoch a ak budete postupovať podľa receptu, môžete uvariť rovnako chutný obed ako sa podaril mne.
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)
Recept (4 porcie):
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 menšia cibuľa, pokrájaná nadrobno
- 1 menšia mrkva, pokrájaná nadrobno
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 300 g mletého bravčového mäsa
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 400 g konzerva krájaných paradajok + voda z vypláchnutia z konzervy
- 8 – 10 plátkov sušených lazaní
- 80 g parmezánu, čerstvo postrúhaného
Biela omáčka:
- 60 g masla
- 40 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 20 g parmezánu
Odporúčame prečítať: Napečené s láskou 2 (recenzia)
Bolonská omáčka: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej a dáme na niekoľko minút pražiť cibuľu a mrkvu. Pridáme mäso, miešame a pražíme dohneda. Osolíme. Pridáme pokrájané paradajky a trocha vody, teplotu zmiernime, hrniec zakryjeme a opatrne varíme 2 hodiny, pričom zmes občas premiešame.
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
Biela (bešamelová) omáčka: V menšom hrnci opatrne roztopíme maslo. Vmiešame múku. Potom pomocou drevenej varešky postupne, po malých dávkach rovnomerne vmiešavame mlieko, aby zmes zostala homogénna. Miešame a stále ohrievame, kým nevznikne hustejší krém. Odložíme zo sporáka, pridáme parmezán a dochutíme soľou a korením.
Na dno ohňovzdorného pekáča (22x26cm) rozotrieme trocha bolonskej omáčky. Na mäso nakladieme vrstvu lazaní, opäť trocha bolonskej omáčky, ktorú zakryjeme bielou omáčkou a malým množstvom postrúhaného parmezánu. Tak pokračujeme s vrstvením, až kým nespotrebujeme všetky zložky, pričom navrchu má byť biela omáčka posypaná parmezánom. Pečieme v rúre asi 35 až 40 minút do zlatohneda. O niekoľko minút po vybratí z rúry môžeme podávať.
Dobrú chuť!
Kuchárku Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko si môžete zakúť na BUX.sk - bežná cena 19,90€ - tu v zľave za 18,51€.
Zdroj foto: www.luci.sk