Lasagne emiliane od dvoch gurmánov

Ak radi skúšate nové recepty a talianska kuchyňa je vám blízka, zabudnite na tradičné Spaghetti Carbonara a vyskúšajte pravé talianske lazane. V kuchyni strávite pravdepodobne viac času ako zvyčajne, ale ak viete oceniť dobré jedlo, tak sa to určite oplatí. Recept je z  kuchárskej knihy Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko.

Ako pri každom jedle, aj tu platí zásada, že dobré jedlo vznikne z dobrých a kvalitných surovín. Na rôzne náhrady syrov či kečupy z fľašiek rýchlo zabudnite. Taliani na svoje syry nedajú dopustiť a preto do lazaní patrí parmezán, ktorý im dodá špecifickú chuť. Rovnako ako krájané paradajky, ktoré nemajú byť nahradené kečupmi. Ingrediencie veľmi ľahko zoženiete v obchodoch a ak budete postupovať podľa receptu, môžete uvariť rovnako chutný obed ako sa podaril mne.

 

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko (recenzia)

 

Recept (4 porcie):

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa, pokrájaná nadrobno
  • 1 menšia mrkva, pokrájaná nadrobno
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 400 g konzerva krájaných paradajok + voda z vypláchnutia z konzervy
  • 8 – 10 plátkov sušených lazaní
  • 80 g parmezánu, čerstvo postrúhaného

Biela omáčka:

  • 60 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 20 g parmezánu

 

Odporúčame prečítať: Napečené s láskou 2 (recenzia)

Lasagne emiliane

Zdroj: Shutterstock®

Bolonská omáčka: Vo väčšom hrnci ohrejeme olej a dáme na niekoľko minút pražiť cibuľu a mrkvu. Pridáme mäso, miešame a pražíme dohneda. Osolíme. Pridáme pokrájané paradajky a trocha vody, teplotu zmiernime, hrniec zakryjeme a opatrne varíme 2 hodiny, pričom zmes občas premiešame.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.

 

Biela (bešamelová) omáčka: V menšom hrnci opatrne roztopíme maslo. Vmiešame múku. Potom pomocou drevenej varešky postupne, po malých dávkach rovnomerne vmiešavame mlieko, aby zmes zostala homogénna. Miešame a stále ohrievame, kým nevznikne hustejší krém. Odložíme zo sporáka, pridáme parmezán a dochutíme soľou a korením.

 

Na dno ohňovzdorného pekáča (22x26cm) rozotrieme trocha bolonskej omáčky. Na mäso nakladieme vrstvu lazaní, opäť trocha bolonskej omáčky, ktorú zakryjeme bielou omáčkou a malým množstvom postrúhaného parmezánu. Tak pokračujeme s vrstvením, až kým nespotrebujeme všetky zložky, pričom navrchu má byť biela omáčka posypaná parmezánom. Pečieme v rúre asi 35 až 40 minút do zlatohneda. O niekoľko minút po vybratí z rúry môžeme podávať.

 

 

Dobrú chuť!

 

Kuchárku Dvaja talianski gurmáni ochutnávajú Taliansko si môžete zakúť na BUX.sk - bežná cena 19,90€ - tu v zľave za 18,51€.

Zdroj foto: www.luci.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

09.11.2014 13:45

lasagne som ešte nikdy nerobila tak asi je najvyšší čas ich skúsiť - určite je to veľká dobrota

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

09.11.2014 19:10

lasagne sme už robili také mäsové,jedla som aj čisto zeleninové a chutia mi všetky.Kludne hocikedy..

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

10.11.2014 09:19

Lasagne zboznujem a chutia mi uz len tie ktore si urobim sama :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

11.11.2014 17:52

moje lasagne byly ubohé, asi jsem neměla ten správný recept

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

12.11.2014 14:27

lasagne mám veľmi rada a rada skúšam ich variácie

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.12.2014 20:27

občas robievam dcéra ich má rada

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

13.05.2015 13:01

lasagne takéto nie len klasické s mletým mäsom..ale bologne omáčka je na podobný spôsob a chutí veľmi..ale zaberie veľa času v kuchyni

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

01.02.2016 14:31

Lasagne mám veľmi rada, skúsim ich aj podľa tohoto receptu :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.