Poznáte paellu? Ak ste boli na dovolenke v Španielsku, tak určite áno. Ide o jedlo z ryže podobné rizotu či pilafu, ktoré pochádza konkrétne zo španielskeho mesta Valencia. Paella sa varí v nízkej rovnej panvici s uškami, zvanej paellera, pričom existuje viacero spôsobov prípravy tohto pokrmu s použitím najrôznejších ingrediencií. Tradičná paella na valencijský spôsob zahŕňa použitie zeleniny, mäsa, fazúľ a slimákov.
Typická je však aj paella s morskými plodmi. Plody mora najčastejšie ochutnávame práve na dovolenke v prímorských oblastiach, no prečo si z nich niečo z času na čas nepripraviť aj v pohodlí domova, napríklad práve chutný španielsky pokrm z ryže? Morské plody sú vítané v našom jedálničku, pretože sú priam nabité rôznymi živinami, vrátane vitamínu D, vitamínu B12, mastných kyselín, zinku, jódu či selénu. Samozrejme, na morské živočíchy je potrebné dávať si pozor v prípade alergie, no ak vás tento druh alergie netrápi, zo stravy ich rozhodne nevyraďujte.
Neváhajte a pripravte si chutnú paellu s krevetami, kalamármi a slávkami aj vy. Uvariť paellu nie je zvlášť náročné ani zdĺhavé, zvládnete to aj v prípade, že v kuchyni zvlášť veľké skúsenosti nemáte. Výsledkom snahy bude pokrm, ktorý vám pripomenie krásne chvíle strávené v Španielsku, alebo vás naladí práve na spoznávanie tohto kúta sveta. Hor sa do varenia!
Na paellu budeme potrebovať:
- 8 ks tigrích nelúpaných kreviet
- 10 ks kreviet strednej veľkosti (nelúpané)
- 350 g kalamárov
- 150 ml olivového oleja
- 3 paradajky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 750 g ryže (môže byť Arborio)
- 1,5 až 1 a 3/4 l rybieho vývaru (alebo zeleninového, prípadne vody)
- 1 g šafranu
- 250 g slávok
- 250 ml zeleninového vývaru
Postup prípravy paelly:
- Ako prvé si vo väčšej panvici rozohrejeme olej. Sprudka na ňom opečieme krevety, ktoré následne zabalíme do alobalu, aby sa dokončili a zostali teplé.
- Paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme ich a nakrájame na malé kocky.
- Do panvice dáme kalamáre nakrájané na menšie kúsky a primiešame paradajky. Osolíme, okoreníme a krátko orestujeme.
- Pridáme ryžu a znova chvíľu opekáme. Pridáme rybací vývar a varíme bez pokrievky 20 až 30 minút, kým ryža zľahka zmäkne a voda sa odparí.
- V polovici varenia ešte pridáme šafran.
- Medzitým si slávky povaríme v zeleninovom vývare. Varíme len čerstvé zatvorené slávky (otvorené pred varením odstránime), varením by sa mali otvoriť (neotvorené rovnako odstránime).
- Pred podávaním na paellu pokladáme slávky aj s krevetami.
TIP: Do paelly môžete podľa chuti a preferencií pridať aj ďalšie druhy zeleniny, a to spolu s ošúpanými paradajkami napríklad aj hrášok, pečené červené papriky, cibuľku či artičoky. Na dochutenie môžete pridať aj cesnak a rôzne bylinky, napríklad tymian.