Paella s morskými plodmi – pochúťka zo slnečného Španielska

Poznáte paellu? Ak ste boli na dovolenke v Španielsku, tak určite áno. Ide o jedlo z ryže podobné rizotu či pilafu, ktoré pochádza konkrétne zo španielskeho mesta Valencia. Paella sa varí v nízkej rovnej panvici s uškami, zvanej paellera, pričom existuje viacero spôsobov prípravy tohto pokrmu s použitím najrôznejších ingrediencií. Tradičná paella na valencijský spôsob zahŕňa použitie zeleniny, mäsa, fazúľ a slimákov.

Typická je však aj paella s morskými plodmi. Plody mora najčastejšie ochutnávame práve na dovolenke v prímorských oblastiach, no prečo si z nich niečo z času na čas nepripraviť aj v pohodlí domova, napríklad práve chutný španielsky pokrm z ryže? Morské plody sú vítané v našom jedálničku, pretože sú priam nabité rôznymi živinami, vrátane vitamínu D, vitamínu B12, mastných kyselín, zinku, jódu či selénu. Samozrejme, na morské živočíchy je potrebné dávať si pozor v prípade alergie, no ak vás tento druh alergie netrápi, zo stravy ich rozhodne nevyraďujte.

Neváhajte a pripravte si chutnú paellu s krevetami, kalamármi a slávkami aj vy. Uvariť paellu nie je zvlášť náročné ani zdĺhavé, zvládnete to aj v prípade, že v kuchyni zvlášť veľké skúsenosti nemáte. Výsledkom snahy bude pokrm, ktorý vám pripomenie krásne chvíle strávené v Španielsku, alebo vás naladí práve na spoznávanie tohto kúta sveta. Hor sa do varenia!

recept na paellu

Zdroj: Shutterstock®

Na paellu budeme potrebovať:

  • 8 ks tigrích nelúpaných kreviet
  • 10 ks kreviet strednej veľkosti (nelúpané)
  • 350 g kalamárov
  • 150 ml olivového oleja
  • 3 paradajky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 750 g ryže (môže byť Arborio)
  • 1,5 až 1 a 3/4 l rybieho vývaru (alebo zeleninového, prípadne vody)
  • 1 g šafranu
  • 250 g slávok
  • 250 ml zeleninového vývaru

Postup prípravy paelly:

  • Ako prvé si vo väčšej panvici rozohrejeme olej. Sprudka na ňom opečieme krevety, ktoré následne zabalíme do alobalu, aby sa dokončili a zostali teplé.
  • Paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme ich a nakrájame na malé kocky.
  • Do panvice dáme kalamáre nakrájané na menšie kúsky a primiešame paradajky. Osolíme, okoreníme a krátko orestujeme.
  • Pridáme ryžu a znova chvíľu opekáme. Pridáme rybací vývar a varíme bez pokrievky 20 až 30 minút, kým ryža zľahka zmäkne a voda sa odparí.
  • V polovici varenia ešte pridáme šafran. 
  • Medzitým si slávky povaríme v zeleninovom vývare. Varíme len čerstvé zatvorené slávky (otvorené pred varením odstránime), varením by sa mali otvoriť (neotvorené rovnako odstránime).
  • Pred podávaním na paellu pokladáme slávky aj s krevetami. 

TIP: Do paelly môžete podľa chuti a preferencií pridať aj ďalšie druhy zeleniny, a to spolu s ošúpanými paradajkami napríklad aj hrášok, pečené červené papriky, cibuľku či artičoky. Na dochutenie môžete pridať aj cesnak a rôzne bylinky, napríklad tymian. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Marta Kendrová

Marta Kendrová

10.08.2022 13:04

Nie som zvyknutá na plody mora - škoda

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

10.08.2022 17:43

Najlepsia paella. Zila som v Spanielsku a tato bola moja najoblubenejsia. Milujem morske plody.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

10.08.2022 21:04

Morské plody nemusím

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

11.08.2022 08:31

Najprv som toto vynikajúce jedlo jedla na Malorke a odvtedy si ho zvyknem pripravovať občas aj doma.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

12.08.2022 20:40

toto nemusim

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2022 14:46

morské plody moc neobľubujeme, ale atmosféra Španielska znie lákavo :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.