Aj keď sa radíme medzi milovníkov slovenskej kuchyne, to nie je dôvod na to, aby sme neskúšali aj rôzne zahraničné špeciality. Veď aká by to bola škoda, keby sme vo svojich jedálničkoch neprivítali napríklad takú pizzu a iné typické talianske lahôdky? Každá kuchyňa ukrýva nejaké poklady, stačí ich len objaviť. Ak obľubujete východnú kuchyňu plnú zaujímavých chutí a jedinečných vôní, dnes si prídete na svoje. Ochutnali ste už niekedy kuracie tikka masala?
Tento pokrm sa v podstate tvári ako indický, jeho názov tak znie a dokonca aj obsahuje koreniny typické pre túto kuchyňu. Jeho pôvod je však pomerne nejasný. Je totiž potrebné zmieniť, že kuracie tikka masala (v origináli chicken tikka masala) predstavuje veľmi obľúbený pokrm najmä v Británii a rovnako tak existujú dohady o tom, že zásluhy o vytvorenie tohto pokrmu patria práve Angličanom.
Zaujímavosťou je, že presný a jednotný recept na tento pokrm ani neexistuje. Vo všeobecnosti tikka masala pozostáva z opečených kúskov kuracieho mäsa a krémovej oranžovej omáčky z paradajok. Tento pokrm je bežne podávaný hlavne s ryžou. Pri jeho príprave majú tiež význam rôzne koreniny.
Zvykne sa využívať hlavne garam masala, čo je zmes mnohých korenín, vrátane kardamómu, rímskej rasce, muškátového orieška, kurkumy a ďalších. Túto zmes možno u nás zohnať v obchodoch, no rovnako si ju môžete namiešať doma. Ani jednotný recept na garam masalu dokonca neexistuje. Ak vás však pokrm kuracie tikka masala zaujal, pripraviť si ho môžete podľa postupu nižšie. Nejde síce o pokrm z pár ingrediencií, ktorý je hotový za pár minút, no rozhodne stojí za vyskúšanie!
Na kuracie budeme potrebovať:
- 3 ks kuracie prsia (väčšie)
- 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL karí korenia
- soľ a mleté čierne korenie
Na omáčku budeme potrebovať:
- 1 PL masla alebo kokosového oleja
- 1 plechovku lúpaných drvených paradajok
- 1/2 hrnčeka smotany na varenie
- 1 PL paradajkového pretlaku
- šťavu z 1/2 citróna
- 1 cibuľu
- 1 PL korenia garam masala
- 1/4 ČL mletého koriandra
- 1/4 ČL zázvoru (čerstvého a nastrúhaného)
- 1 PL medu
Skús aj: Videorecept: Krémová brokolicová polievka – hotová raz-dva a plná živín
Postup prípravy:
- Ako prvé si v miske zmiešame ingrediencie na prípravu kuraťa, konkrétne jogurt, pretlačené strúčiky cesnaku, zázvor a karí korenie. Pridáme trochu soli, korenia a vymiešame.
- Do zmesi pridáme na menšie kúsky pokrájanie kuracie prsia. Poriadne premiešame a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
- Potom marinované kúsky kuraťa poukladáme na plech s alobalom a do zlatista upečieme v rúre (180 – 200 °C), prípadne ich môžeme opiecť na panvici.
- Následne si pripravíme omáčku. Nadrobno nakrájanú cibuľku si na panvici do zlatista opražíme na masle. Pridáme koreniny.
- K opraženej zmesi pridáme lúpané paradajky, pretlak a med. Povaríme asi 15 minút. Potom pridáme aj smotanu, dôkladne premiešame a necháme chvíľu prevariť.
- Na záver do omáčky pridáme kuracie kúsky a šťavu z citróna. Môžeme podávať, napríklad s ryžou, arabským chlebom či inou obľúbenou prílohou. Dobrú chuť!