Recept na kuracie tikka masala: Chuť tohto pokrmu budeš milovať

Aj keď sa radíme medzi milovníkov slovenskej kuchyne, to nie je dôvod na to, aby sme neskúšali aj rôzne zahraničné špeciality. Veď aká by to bola škoda, keby sme vo svojich jedálničkoch neprivítali napríklad takú pizzu a iné typické talianske lahôdky? Každá kuchyňa ukrýva nejaké poklady, stačí ich len objaviť. Ak obľubujete východnú kuchyňu plnú zaujímavých chutí a jedinečných vôní, dnes si prídete na svoje. Ochutnali ste už niekedy kuracie tikka masala?

Tento pokrm sa v podstate tvári ako indický, jeho názov tak znie a dokonca aj obsahuje koreniny typické pre túto kuchyňu. Jeho pôvod je však pomerne nejasný. Je totiž potrebné zmieniť, že kuracie tikka masala (v origináli chicken tikka masala) predstavuje veľmi obľúbený pokrm najmä v Británii a rovnako tak existujú dohady o tom, že zásluhy o vytvorenie tohto pokrmu patria práve Angličanom. 

Zaujímavosťou je, že presný a jednotný recept na tento pokrm ani neexistuje. Vo všeobecnosti tikka masala pozostáva z opečených kúskov kuracieho mäsa a krémovej oranžovej omáčky z paradajok. Tento pokrm je bežne podávaný hlavne s ryžou. Pri jeho príprave majú tiež význam rôzne koreniny.

Zvykne sa využívať hlavne garam masala, čo je zmes mnohých korenín, vrátane kardamómu, rímskej rasce, muškátového orieška, kurkumy a ďalších. Túto zmes možno u nás zohnať v obchodoch, no rovnako si ju môžete namiešať doma. Ani jednotný recept na garam masalu dokonca neexistuje. Ak vás však pokrm kuracie tikka masala zaujal, pripraviť si ho môžete podľa postupu nižšie. Nejde síce o pokrm z pár ingrediencií, ktorý je hotový za pár minút, no rozhodne stojí za vyskúšanie!

recept na tikka masala

Zdroj: Shutterstock®

Na kuracie budeme potrebovať:

  • 3 ks kuracie prsia (väčšie)
  • 1/2 hrnčeka bieleho jogurtu
  • 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL karí korenia
  • soľ a mleté čierne korenie

Na omáčku budeme potrebovať:

  • 1 PL masla alebo kokosového oleja
  • 1 plechovku lúpaných drvených paradajok
  • 1/2 hrnčeka smotany na varenie
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 1 cibuľu
  • 1 PL korenia garam masala 
  • 1/4 ČL mletého koriandra
  • 1/4 ČL zázvoru (čerstvého a nastrúhaného)
  • 1 PL medu

Skús aj: Videorecept: Krémová brokolicová polievka – hotová raz-dva a plná živín

kura tikka masala

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si v miske zmiešame ingrediencie na prípravu kuraťa, konkrétne jogurt, pretlačené strúčiky cesnaku, zázvor a karí korenie. Pridáme trochu soli, korenia a vymiešame.
  • Do zmesi pridáme na menšie kúsky pokrájanie kuracie prsia. Poriadne premiešame a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. 
  • Potom marinované kúsky kuraťa poukladáme na plech s alobalom a do zlatista upečieme v rúre (180 – 200 °C), prípadne ich môžeme opiecť na panvici. 
  • Následne si pripravíme omáčku. Nadrobno nakrájanú cibuľku si na panvici do zlatista opražíme na masle. Pridáme koreniny.
  • K opraženej zmesi pridáme lúpané paradajky, pretlak a med. Povaríme asi 15 minút. Potom pridáme aj smotanu, dôkladne premiešame a necháme chvíľu prevariť. 
  • Na záver do omáčky pridáme kuracie kúsky a šťavu z citróna. Môžeme podávať, napríklad s ryžou, arabským chlebom či inou obľúbenou prílohou. Dobrú chuť!
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

08.06.2021 05:42

Už na pohľad mňam!

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.06.2021 07:03

Výborná inšpirácia, ďakujem!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

08.06.2021 12:21

Vyzerá to veľmi chutne.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

23.10.2021 17:21

Indická kuchyňa je u nás neznáma.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.