Talianska kuchyňa je bezpochyby jednou z najchutnejších a najobľúbenejších. Okrem toho, že na prípravu jedál používa jednoduché, avšak veľmi kvalitné suroviny, ponúka výber tých najlepších cestovín na tisíce spôsobov. Jedným z mimoriadne obľúbených receptov sú i lasagne. Tento druh cestovín je vskutku zaujímavý a netradičný, a to najmä svojim tvarom. Vedeli ste o tom, že práve lasagne sú jedným z najstarších druhov cestovín vôbec? Prvý recept na ne pochádza už zo 14. storočia.
Tradičný a najobľúbenejší spôsob prípravy lasagní je práve variant s mletým mäsom, rajčinovým základom a bešamelom. Nie každý však mäsový variant obľubuje. Našťastie, vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov. V dnešnom recepte vám predstavíme ich zdravšiu verziu – chutné špenátové lasagne.
Odporúčame: Recept na lasagne s párkami: Vyskúšaj ich netradične!
Na prípravu špenátových lasagní budeme potrebovať
- Cca 15 plátkov lasagní
- 1 balenie mrazeného špenátového pyré
- Väčšiu cibuľu
- 200 gramov eidamu
- Balenie enciánu alebo camembertu
- 150 gramov pravej slaniny (môžete vynechať)
Na bešamel
- 3 až 4 dcl mlieka
- 100 gramov masla
- Hladkú múku
Pozri aj: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!
Postup
V mnohých receptoch na lasagne sa cestoviny nepredvárajú. Z mojej skúsenosti sa mi však lasagne takto nikdy nepodarili, boli tvrdé a celkovo nie podľa mojej chuti. Preto ich zvyknem na pár minút predvariť vo vriacej vode. Medzitým si pripravíme špenátový základ – nakrájanú cibuľku upražíme do sklovita, pridáme mrazený špenát, necháme ho rozpustiť a dochutíme soľou a korením. Bešamel si pripravíme rozpustením masla a pridaním asi dvoch – troch lyžíc múky. Múku na masle chvíľku opražíme a zalejeme pomaly mliekom. Celú zmes premiešavame metličkou a počkáme, kým nezhustne.
Zapekaciu misku vymastíme trochou oleja a kladieme prvú vrstvu cestovín. Na cestoviny nanesieme špenátový základ a vrstvíme nasledovne – kúsky pravej slaninky (môžete vynechať), nastrúhaný syr, kúsky enciánu či camembertu, bešamel, vrstva lasagní, špenátový základ, slaninku, syr,... Takto vytvoríte tri poschodia. Na záver polejeme lasagne bešamelom a husto posypeme nastrúhaným eidamom. Lasagne nakoniec prikryjeme pred pečením vrchnou časťou zapekacej misky. Pečieme na cca 190 °C zhruba 35 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
Inšpiruj sa: Lasagne emiliane od dvoch gurmánov