Špenátové lasagne: Vyskúšala si už tento zdravý variant?

Talianska kuchyňa je bezpochyby jednou z najchutnejších a najobľúbenejších. Okrem toho, že na prípravu jedál používa jednoduché, avšak veľmi kvalitné suroviny, ponúka výber tých najlepších cestovín na tisíce spôsobov. Jedným z mimoriadne obľúbených receptov sú i lasagne. Tento druh cestovín je vskutku zaujímavý a netradičný, a to najmä svojim tvarom. Vedeli ste o tom, že práve lasagne sú jedným z najstarších druhov cestovín vôbec? Prvý recept na ne pochádza už zo 14. storočia.

Tradičný a najobľúbenejší spôsob prípravy lasagní je práve variant s mletým mäsom, rajčinovým základom a bešamelom. Nie každý však mäsový variant obľubuje. Našťastie, vieme ich pripraviť na množstvo spôsobov. V dnešnom recepte vám predstavíme ich zdravšiu verziu – chutné špenátové lasagne

Odporúčame: Recept na lasagne s párkami: Vyskúšaj ich netradične!

lasagne

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu špenátových lasagní budeme potrebovať

  • Cca 15 plátkov lasagní
  • 1 balenie mrazeného špenátového pyré
  • Väčšiu cibuľu
  • 200 gramov eidamu
  • Balenie enciánu alebo camembertu
  • 150 gramov pravej slaniny (môžete vynechať)

Na bešamel

  • 3 až 4 dcl mlieka
  • 100 gramov masla
  • Hladkú múku

Pozri aj: Máš rada lasagne? Tento recept na špenátové lasagne budeš milovať!

lasagne so špenátom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

V mnohých receptoch na lasagne sa cestoviny nepredvárajú. Z mojej skúsenosti sa mi však lasagne takto nikdy nepodarili, boli tvrdé a celkovo nie podľa mojej chuti. Preto ich zvyknem na pár minút predvariť vo vriacej vode. Medzitým si pripravíme špenátový základ – nakrájanú cibuľku upražíme do sklovita, pridáme mrazený špenát, necháme ho rozpustiť a dochutíme soľou a korením. Bešamel si pripravíme rozpustením masla a pridaním asi dvoch – troch lyžíc múky. Múku na masle chvíľku opražíme a zalejeme pomaly mliekom. Celú zmes premiešavame metličkou a počkáme, kým nezhustne.

Zapekaciu misku vymastíme trochou oleja a kladieme prvú vrstvu cestovín. Na cestoviny nanesieme špenátový základ a vrstvíme nasledovne – kúsky pravej slaninky (môžete vynechať), nastrúhaný syr, kúsky enciánu či camembertu, bešamel, vrstva lasagní, špenátový základ, slaninku, syr,... Takto vytvoríte tri poschodia. Na záver polejeme lasagne bešamelom a husto posypeme nastrúhaným eidamom. Lasagne nakoniec prikryjeme pred pečením vrchnou časťou zapekacej misky. Pečieme na cca 190 °C zhruba 35 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.  

Inšpiruj sa: Lasagne emiliane od dvoch gurmánov

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.08.2021 12:28

práve dnes som robila špenátový prívarok, takže už viem, čo navariť na budúci týždeň :)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.08.2021 14:34

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

03.08.2021 20:03

špenátové lasagne máme najradšej a preto ich robievam najčastejši

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

03.08.2021 23:22

Vyzeraju výborne

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.08.2021 05:40

Skúšala som podobnú variantu.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

06.08.2021 20:27

Špenát milujem, len ma trochu odradili tie nedávne kauzy s mrazenými špenátmi stiahnutými z trhu. Recept si odložím, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

15.08.2021 00:52

Pokojne vyskúšajte aj s čerstvým špenátom. :-) Stačí ho napariť a poriadne rozmixovať.

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

18.08.2021 08:25

mám rada všetky jedlá, kde je špenát

Vaše meno:

Helena Kyjakova

Helena Kyjakova

13.02.2022 16:32

Recept určite vyskúšam.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.