Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!

Jeseň je tým pravým obdobím na zber jedinečných šípok. Tie sa síce niekedy začínajú objavovať už v auguste, no údajne sa oplatí počkať až na prvé mrazy. Vďaka nim sa totiž zo šípok uvoľní ešte lahodnejšia ovocná chuť. Dôležité je ich však zberať pred dosiahnutím úplnej zrelosti. Mali by byť primerane tvrdé a mali byť mať skôr svetločervené sfarbenie. Sušia sa voľne, prípadne sa dosušujú v umelých podmienkach do 35 °C. Prečo sa však oplatí plody ruže šípovej vôbec zberať?

Šípky sú skvelým zdrojom vitamínu C. Okrem toho obsahujú vitamín A i mnohé z vitamínov skupiny B. Človeku taktiež doplnia vápnik či draslík. Šípky predstavujú silnú podporu imunity, blahodarne vplývajú na trávenie, zlepšujú krvotvorbu a napomáhajú z organizmu odstraňovať nadbytočnú vodu. Ak sa predsa len rozhodnete pre zber šípok, máme pre vás zopár tipov, ako ich zužitkovať. Dá sa z nich pripraviť lahodný čaj i chutný kompót. V nasledujúcom článku nájdete TOP recepty zo šípok.  

Odporúčame: Vieš, prečo dať citrón do mikrovlnky? Keď zistíš dôvod, odpadneš!

šípkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko sa dá pripraviť zo šípok?

1. Čaj

Snáď najjednoduchšie je pripraviť si z nazbieraných šípok čaj. Tento tradičný recept však rozhodne nepodceňujte! Šípkový čaj je totiž skvelým pomocníkom v boji proti vysokému cholesterolu či nachladnutiu. Rovnako pozitívne ovplyvňuje imunitný systém človeka či funkciu pečene, žlčníka a obličiek. Na prípravu tohto nápoja budete potrebovať asi 2 čajové lyžičky sušených a podrvených šípok.

Tie v šálke zalejte horúcou, no nie vriacou vodou. Vhodná je teplota do 80 °C. Vyššie teploty totiž môžu znehodnotiť mnohé cenné látky, ktoré sa v šípkach ukrývajú. Čaj nechajte lúhovať 20 minút, sceďte a môžete podávať. Dochutiť si ho ešte môžete medom či citrónom.

šípkový džem

Zdroj: Shutterstock®

2. Džem

Z plodov ruže šípovej sa tradične pripravuje i chutný džem. Čerstvé šípky dôkladne očistite, vložte do hrnca a zalejte vodou. Uvarte ich domäkka a pretlačte cez sitko. Do hmoty pridajte cukor a znovu priveďte k varu. Na jeden kilogram uvarenej šípkovej kaše pritom budete potrebovať asi 0,5 kg cukru. Džem za stáleho miešania varte na miernom ohni, až kým nezačne hustnúť. Následne ho nalejte do zaváraninových pohárov, dôkladne uzatvorte a hore dnom nechajte vychladnúť.

3. Kompót

Šípky sú tiež vhodné na prípravu trochu netypického, no zato jedinečného kompótu. Ten sa skvelo hodí do múčnikov či k mäsu a to najmä k divine. Pripravte si naň 500 g šípok, 0,5 l vody a 300 g kryštálového cukru. Šípky rozpoľte, zbavte ich jadierok i chĺpkov a poriadne ich premyte v studenej vode. Vodu s cukrom nechajte zovrieť, pridajte do nej pripravené plody, celú škoricu aj klinčeky a povarte asi 5 až 8 minút.

Po vychladnutí uskladnite aspoň na 12 hodín v chladničke. Šípky následne sceďte, rozmiestnite do zaváracích pohárov a zalejte ich scedeným a znovu prevareným roztokom. Nádoby uzatvorte a pri teplote 75 °C ich sterilizujte 15 minút.

Odporúčame: Ako sa zbaviť suchých miest na tvári? Zabudni na tieto chyby!

šípkový likér

Zdroj: Shutterstock®

4. Likér

Neváhajte vyskúšať i šípkový likér! Budete naň potrebovať okolo 500 g šípok, 1,5 l kvalitného alkoholu (napríklad vodky), 2 lyžice cukru a 150 ml vody. Šípky poriadne rozdrvte a v primerane veľkej nádobe ich zalejte alkoholom. Do nádoby môžete pridať klinčeky, celú škoricu i pomarančovú kôru. Zmes následne nechajte macerovať na slnečnom mieste aspoň 2 týždne. Keď alkohol sčervenie, dôkladne ho sceďte cez gázu i kávový filter. Do macerátu pridajte vychladnutý sirup z cukru a vody.

Hotový likér prelejte do vhodných nádob a uskladnite. V malom množstve si ho môžete dopriať ako liečivo. Tento nápoj je totiž nabitý vitamínmi a je vhodný na podporu imunity počas sychravých dní. Okrem toho vám môže pomôcť napríklad zmierniť bolesť v krku pri nachladnutí či chrípke.

šípkový olej

Zdroj: Shutterstock®

5. Olej

Nakoniec si môžete zo šípok pripraviť i olejček, ktorý je dokonalým pomocníkom pri starostlivosti o pokožku tela. Očistené šípky nasypte do dobre uzatvárateľnej nádoby a v pomere 1 : 1 ich zalejte kvalitným olejom, najlepšie za studena lisovaným. Vhodné je použiť jojobový, olivový či mandľový olej. Zmes nechajte odstáť aspoň 4 až 6 týždňov, no nádobku pravidelne pretrepávajte. Po dostatočne dlhej dobe olej sceďte a prelejte ho do tmavej sklenenej fľaštičky.

Môžete ho používať samostatne alebo ho pridajte do pleťového krému či iného kozmetického produktu. Olej zo šípok je vhodný na ošetrenie suchej aj zrelej pleti, prvých vrások, strií či lámavých nechtov. Podporuje hojenie jaziev, má protizápalové účinky a je skvelým pomocníkom pri liečbe akné.

Vyskúšajte aj tieto overené recepty:

10 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.11.2018 07:50

Skvelé recepty, ďakujem!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.11.2018 15:59

manželova babička robievala šípkový džem

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

04.11.2018 19:42

Toto sú všetko recepty našich starých mám, ktoré sme si mi, naša generácia samozrejme nezapísali.Som rada, že sa s nimi na Vašich stránkach stretávam. V dnešnej dobe je lepšie vrátiť sa k prírode.Dakujem

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

17.11.2018 20:26

Zaujímavé nápady.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

22.12.2018 10:51

robím šípkový lekvár,sušíme šípky na čaj,moja babka robila šípkové víno/na jeho chuť si nespomínam,boli sme malé deti,ale bolo vraj"babské"/

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.02.2019 20:17

Zberám šípky na čaj

Vaše meno:

Alena  Kmecová

Alena Kmecová

16.02.2020 17:09

Robievam si čajík, ale nechávam šípky podrvené cez noc, ráno ich len krátko povarím.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

05.10.2022 14:49

moja babička robievala šípkový džem, je to delikatesa

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

14.10.2022 07:36

cez víkend sme boli na šípkách, takže článok ako ušitý pre mňa :-D

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.01.2023 19:45

Zaujal ma šípkový likér

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE