Arónia čiernoplodá, u nás známa predovšetkým ako jarabina čierna, patrí k tým rastlinám a plodom, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. Na jednej strane patrí arónia k plodom, ktoré sú formou prevencie pred mnohými ochoreniami a na strane druhej je nápomocná pri liečbe viacerých ochorení. Za všetko môžeme vďačiť najmä antokyánom, ktoré sú charakteristické silnými antioxidačnými účinkami.
Tie pomáhajú chrániť predovšetkým bunky nášho organizmu. Okrem toho dokážu viazať voľné radikály, ktoré sú častokrát príčinou mnohých ochorení. Z plodov jarabiny sa dá pripraviť sirup. Ako na prípravu sirupu z arónie? Ako využiť sirup z arónie? Viac informácií aj recept na sirup z arónie nájdete v článku!
Arónia čiernoplodá a jej účinky
Jarabina čierna je považovaná za vitamínovú bombu. Je to hotová superpotravina. Okrem spomínaných antokyánov v jej zložení nájdeme množstvo minerálov i vitamínov. Z minerálov je to najmä draslík, vápnik i horčík. Jarabina čierna je bohatá na vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, vitamín P, ale aj na triesloviny či karotény.
Arónia predstavuje bohatý zdroj zdraviu prospešných látok pre naše telo. Je prekvapujúce, že také malé bobule majú takéto bohaté nutričné zloženie, ktoré dokáže viac-menej zázraky. Arónii sa pripisujú účinky, ako:
- posilnenie imunitného systému,
- znižovanie hladiny cholesterolu,
- protizápalové účinky,
- liečba zápalu močových ciest,
- podpora trávenia, pečene i obličiek,
- podpora zraku,
- prečistenie lymfatického systému,
- detoxikačné účinky,
- pomoc pri kardiovaskulárnych ochoreniach.
Odporúčame: Ako sa robí karamel? Tu sú hneď 3 tipy na jeho prípravu!
Ingrediencie na aróniový sirup:
- 1 l plodov arónie čiernoplodej
- 1 kg trstinového cukru
- 2 bio citróny
- 1 limetku
- kúsok zázvoru
Ako pripraviť domáci aróniový sirup?
Recept na sirup z arónie čiernoplodej je jednoduchý. Ako prvé bobule arónie prepláchneme v studenej vode a necháme vyschnúť. Následne plody mierne nasekáme nožom alebo chvíľku pomelieme v mixéri – avšak pozor, nie úplne dohladka. Následne si pripravíme väčšiu sklenenú nádobu a začneme vytvárať vrstvy.
Na dno nádoby dáme nasekané plody arónie, zasypeme cukrom, pridáme na plátky nakrájaný citrón i limetku. Na vrch dáme nakrájaný zázvor a takto postupne vrstvíme, až kým nespotrebujeme všetky pripravené suroviny. Končiť by ste mali cukrom a citrónom.
Necháme takto odstáť pár dní. Postupne sa začne uvoľňovať šťava. Po pár dňoch zmes precedíme a pomocou gázy vyžmýkame všetku šťavu. Hotový sirup prelejeme do sklenených nádob a skladujeme v chlade. Na zdravie!
Ako využiť sirup z arónie
Aróniový sirup je vynikajúci prírodný produkt, ktorý môžete využiť rôznymi spôsobmi.
- Osviežujúci nápoj: Zmiešajte aróniový sirup s vodou (sýtenou alebo nesýtenou) a pridajte ľad. Môžete tiež pridať citrón alebo limetku pre extra chuť.
- Teplý nápoj: Pridajte lyžicu aróniového sirupu do horúcej vody alebo čaju. Výborne sa hodí k bylinkovým alebo čiernym čajom.
- Poleva na zmrzlinu alebo palacinky: Aróniový sirup môžete použiť ako polevu na zmrzlinu, palacinky alebo vafle. Jeho sladko-trpká chuť pridá dezertu jedinečný rozmer.
- Jogurty a ovsené vločky: Hotový sirup pridajte ho do bieleho jogurtu alebo ovsených vločiek na raňajky. Môžete ho kombinovať s čerstvým ovocím.
- Muffiny a koláče: Pridajte aróniový sirup do cesta na muffiny alebo koláče, aby ste im dodali špeciálnu chuť. Môžete ním tiež poliať hotový koláč alebo tortu. Je to výborná náhražka cukru.
- Marinády a omáčky: Použite aróniový sirup ako základ pre marinádu na mäso, najmä divinu, alebo do ovocných omáčok podávaných k mäsu.
- Alkoholické kokteily: Domáce sirupy z arónie pridajte do ginov, vodiek alebo rumových kokteilov, aby ste im dodali zaujímavú sladko-trpkú chuť.
- Nealkoholické kokteily: Zmiešajte aróniový sirup s džúsom, minerálnou vodou a ľadom pre osviežujúci nápoj.
Článok aktualizovaný 30.8.2024
Aktualizovaný článok: 30.08.2024