Aperol predstavuje unikátny likér pochádzajúci z Talianska. Po prvýkrát ho vyrobili v roku 1919 a odvtedy je jeho receptúra prísne strážená a dokonca sa vraj od tej doby nijako nezmenila. Tento likér sa vyrába lúhovaním horca, rebarbory a aromatických bylín. Nachádzajú sa v ňom aj výťažky z pomaranča a zmes alkoholu, vody a, samozrejme, aj cukor. Nejde teda o nápoj, ktorý by bol vhodný pre tých, ktorí si strážia svoju líniu a vyhýbajú sa všetkému, čo obsahuje cukor.
V 50. rokoch sa pôvodne do tohto receptu pridávalo biele víno, ktoré bolo neskôr nahradené šumivým nápojom Prosecco. A práve v takejto podobe ide o originálny recept, ktorý sa vôbec nijako nemení. No vždy tu je aj možnosť experimentovania a prípravy tohto obľúbeného nápoja podľa svojich preferencií. Poďme si však spolu pripraviť tradičný nápoj, ktorý ani nepotrebuje vylepšovať. Vychutnajte si tento nápoj vždy, keď naň dostanete chuť!
Na Aperol Spritz potrebujeme (pre 1 osobu):
- Aperol – 60 ml
- Prosecco – 90 ml
- sóda – 30 ml
- 1 plátok pomaranča
- ľad
Ak chcete týmto nápojom pohostiť vašich priateľov, tak im ho pripravte do nejakého štýlového pohára. Pripravte si teda pohár s väčším objemom, do ktorého vojdú všetky uvedené ingrediencie. Ako prvé do pohára nalejte Aperol. Pridajte zopár kociek ľadu, prilejte Prosecco a napokon aj sódu. Celý nápoj dolaďte plátkom pomaranča, ktorý môžete vhodiť priamo do pohára alebo ním pohár ozdobiť. Pre lepšiu chuť môžete do nápoja pridať pár kvapiek pomarančovej šťavy.
Celý nápoj však môžete pripraviť aj na trošku netradičnejšiu nôtu. No v tom prípade to už nebude originálny recept, ktorého história siaha do 80. rokov. Kocky ľadu môžete obohatiť o rôzne druhy bobuľového ovocia. Stačí ich pridať do formy na ľad, zaliať vodou a nechať zmraziť. Do nápoja tiež môžete pridať čerstvé lístky mäty alebo physalis.