Domáce večierky jednoducho patria k Vianociam. Stretávanie sa s rodinou sa samozrejme nezaobíde bez prípitku a symbolického štrngnutia si pohárikmi. Preto u nás tento rok padla voľba na môj obľúbený alkoholický nápoj.
Rozhodli sme sa pre výrobu domáceho Baileys – chutí takmer ako originál. K tomu som pripravila domáci čokoládový sirup – stačia dve lyžičky do mlieka a máte kakao. Alebo ho môžete použiť na lievance, palacinky a podobne. Oba nápoje sú ideálne aj ako gastro darček!
Odporúčame prečítať: Nepečené dezerty z kokosu
Na Baileys budeme potrebovať:
- 100 ml uvarenej kávy
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 – 200 ml whisky
- 180 g kondenzovaného sladeného mlieka
- 1 kopcovitú lyžičku kakaa
- 1 lyžicu hnedého cukru
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
Všetky ingrediencie okrem alkoholu dáme do hrnca a pri strednej teplote varíme, až kým sa cukor úplne neroztopí. Odstavíme z ohňa a primiešame whisky – ja som dala 200 ml, ale pre niekoho to môže byť veľa, takže dajte najprv 150 ml, ochutnajte a uvidíte, či zvládnete aj viac. :) Pomiešame a naplníme fľaše. Skladujeme v chladničke a pomaly počas sviatkov upíjame.
Odporúčame prečítať: Recept na hruškový koláč
Na Čokoládový sirup budeme potrebovať:
- 125 ml vody
- 65 ml medu
- 60 g SweetFamily hnedého cukru
- pol šálky kakaa – merané 2,5 dl šálkou
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
- 2 kocky horkej čokolády
V menšom hrnci si necháme spolu zovrieť vodu, med a cukor. Keď už vrie, pridáme kakao a za občasného premiešania varíme ešte 10 minút. Pridáme aj čokoládu a vanilkovú esenciu, premiešame a necháme vychladnúť za občasného miešania. Nalejeme do pripravených fľašiek a skladujeme v chladničke – vydrží aj 2 týždne. Na prípravu kakaa stačí pridať dve lyžičky do horúceho mlieka.
Odporúčame prečítať: 3 sladké pochúťky z mandarínky