Skvelý recept na Levandulový sirup

Keby sa dala vôňa prenášať, tak by ste sa po vypití levanduľovej limonády ocitli priamo uprostred rozkvitnutých polí v Provensálsku. Našťastie sa táto obľúbená vôňa dá uschovať, a to nielen v podobe levanduľových vrecúšok. Tie s mamou každoročne vyrábame a rozdávame ako darček. Tento rok som sa pustila do výroby levanduľového sirupu. Recept som získala pred pár rokmi na jednom kuchárskom kurze v rakúskom Korutánsku.

 

Keď mi z neho pani bylinkárka, ktorá kurz viedla, dala ochutnať, vedela som, čo spravím ako prvé, keď mi na záhrade začne kvitnúť levanduľa. Výroba sirupu je veľmi jednoduchá a v kombinácii s vymačkanou šťavou citróna a pár lístkami mäty pôsobí osviežujúco a návykovo.

 

Odporúčame vyskúšať tiež: 

Zdravé recepty: Cheesecake s rebarborovo-jahodovým želé

recept na levandulový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Suroviny na 1,5 litra sirupu:

 

Na sirup:

  • 1,5 litra vody
  • 100 g levanduľových kvetov na jemno nastrihaných
  • 1 kg cukru (ak použijete biely bude mať sirup nádhernú fialovú farbu, s trstinovým získa medový nádych, s kokosovým bude farba intenzívnejšia škoricová)
  • 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
  • 30 g kyseliny citrónovej

 

Okrem toho budete potrebovať:

  1. jemné sitko alebo gázu
  2. veľkú sklenenú nádobu na lúhovanie
  3. čisté sklenené fľaše na uskladnenie, zvyknem použiť aj prázdne od alkoholu, vtedy ich nevymývam

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  Rebarborový kompót z rúry

recept na levandulový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy sirupu:

 

1. Rozkvitnuté levanduľové kvety vidličkou poodtŕham – robím to tak ako keď odstopkovávam ríbezle. Ak vám to nepôjde, tak zoberte nožnice a celú hlavičku s kvetmi nastrihajte na drobno.

 

2. Nechám zovrieť vodu a nalejem ju do veľkej sklenenej fľaše. Prisypem levanduľové kvety, cukor a miešam vareškou, kým sa cukor rozpustí. Potom prisypem kyselinu citrónovú a vložím narezané plátky citróna.

 

3. Fľašu prikryjem gázou alebo utierkou a nechám na kuchynskej linke pri izbovej teplote macerovať dva dni. Každý deň sirup premiešam vareškou.

 

4. Na tretí deň zlejem sirup cez gázu alebo sitko do čistých fliaš a uzavriem ich. Sirup skladujem v chladničke.

 

Odporúčame vyskúšať tiež:  Chutné recepty: Talianske tyčinky

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na:  www.sladkaema.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

27.07.2015 09:05

ten je určite výborný! :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.07.2015 17:22

levanduľovú vôňu mám veľmi rada ale sirup nie je nič pre mňa , všeobecne žiadne sladké sirupy ani malinovky nepijem :-)

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

25.08.2015 19:02

levaduľa doma nesmie chýbať v podobe vo§ňavého vrecúška :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.11.2015 21:05

Pestujem ju v záhrade a suším na cajík na budúci rok vyskúšam

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

29.07.2018 14:02

vyzera zaujímavy recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.