Hubová sezóna je ešte stále v plnom prúde. Ak ste dostali chuť na hubové jedlá, inšpirujte sa našimi receptami. Potom stačí už len vybehnúť do lesa, na trh alebo do najbližšieho obchodu a veselo sa vrhnúť do varenia. Skúsite hubovú polievku či perfektné hamburgery?
Pozri aj: TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
Restované huby
Ingrediencie: 2 lyžice masla, pol lyžice olivového oleja, pol lyžice balzamikového octu, 1 strúčik cesnaku, pol lyžičky oregana, 500 g šampiňónov
Postup: Nakrájané šampiňóny uduste na masle. Pridajte olej, premiešajte a ochuťte balzamikovým octom, pretlačeným cesnakom a oreganom. Huby restujte cca 5 minút, kým nezmäknú. Podávajte s bagetkou.
Odporúčame vyskúšať: Svieže ovocné torty
Cestoviny s hubami a špargľou
Ingrediencie: 450 g ľubovoľných húb, 5 ks čerstvej špargle, rezance (udon), 2 strúčiky cesnaku, chilli korenie, bylinková soľ, olej, sójová omáčka, med, kajenské korenie
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu. Na oleji opečte nakrájaný cesnak, pridajte huby a ochuťte chilli korením a soľou. Na kúsky nakrájanú špargľu krátko povarte vo vriacej vode, sceďte a pridajte k hubám. V miske zmiešajte lyžicu medu so sójovou omáčkou, ochuťte kajenským korením a na záver vmiešajte k hubám. Uvarenú hubovú omáčku podávajte s cestovinami.
Odporúčame vyskúšať: Na každý deň iné špagety
Hubové hamburgery
Ingrediencie: celozrnné žemle, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, ľubovoľné huby, sušené paradajky, šošovica, 1 vajíčko, šalátové listy, 5 ks čerstvých paradajok, maslo, karamelizovaná cibuľa, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Nadrobno nakrájané huby uduste na masle, zmiešajte s uvarenou šošovicou, vajíčkom, sušenými paradajkami, nadrobno nakrájanou cibuľou a dvomi až tromi strúčikmi cesnaku. Zmes ochuťte soľou a korením. Vytvarujte z nej fašírkové placky, v prípade potreby pridajte trochu pečiva alebo strúhanky, aby sa vám fašírky nerozpadali. Na panvici rozpáľte olivový olej a fašírky na ňom opečte z každej strany. Žemle prekrojte, pokvapkajte ich trochou olivového oleja a naplňte šalátovými listami, plátkami paradajok, cesnakom, karamelizovanou cibuľou a hubovými fašírkami.
Odporúčame vyskúšať: Na grilovačke nemôže chýbať chutný dresing
Hubová polievka
Ingrediencie: za hrsť sušených hríbov, 600 g mix húb (hríby, hliva ustricová, šampiňóny, dubáky, shittake...), 2 strúčiky cesnaku, 1 červená cibuľa, 1 liter vývaru (kurací alebo zeleninový), za hrsť čerstvého tymianu, za hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 1 polievková lyžica mascarpone, 1 citrón, hľuzovkový olej, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Sušené huby namočte do vody, aby zmäkli. Na olivovom oleji opražte cibuľu a nasekaný cesnak, pridajte nakrájané huby, chvíľku popražte a zalejte vývarom. Pridajte sušené huby, ochuťte tymianom, petržlenovou vňaťou, soľou a korením a varte cca 15 až 20 minút. Keď sú huby mäkké na záver vmiešajte do polievky mascarpone, ochuťte trochou citrónovej šťavy. Pred podávaním pokvapkajte polievku hľuzovkovým olejom, ozdobiť môžete opečeným pečivom, prípadne opečenými hubami.
Odporúčame vyskúšať: Zemiakové menu, ktoré vám určite zachutí