Nepatrí k tým ingredienciám, ktoré by sme si bežne kupovali a konzumovali každý jeden deň. Skôr by sme povedali, že sa v našich domácnostiach nachádza striedmo, ak teda vôbec. Nie každý totižto dokáže oceniť jeho prenikavú chuť a vôňu. No ak feniklu dáte príležitosť, na tanier si naservírujete polievku plnú vitamínov a ďalších látok potrebných pre naše telo.
Fenikel je často označovaný ako prírodný zázrak nakoľko pozitívne vplýva na tráviacu sústavu (zmierňuje plynatosť, kŕče i bolesti brucha), prečisťuje obličky, podporuje metabolizmus a posilňuje imunitný systém, znižuje krvný tlak, redukuje akné (najmä pri použití esenciálneho oleja), udržuje zdravé ďasná a pod.
Môžete si ho dopriať vo forme čaju, ktorý sa najčastejšie pripravuje zo semienok. Pri ošetrení pokožky sa môžete obrátiť na feniklové tonikum a pre podporu vnútorného zdravia vyskúšajte túto krémovú feniklovú polievku.
Odporúčame: Šampiňónová krémová polievka bez nutnosti zahusťovania múkou
Na feniklovú polievku potrebujeme:
- 2 – 3 fenikle
- 2 – 3 väčšie zemiaky
- 1 cibuľu
- vodu alebo vývar
- 200 ml smotany na varenie
- olej
- soľ, biele korenie a podľa chuti chilli
Začnite tým, že si všetko pripravíte. Očistíme si cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Rovnako postupujeme aj so zemiakmi, ktoré po očistení nakrájame na menšie kocky. Taktiež si nakrájame aj fenikel.
Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja, necháme ho rozpáliť a orestujeme si cibuľu do sklovitá. K cibuli pridáme zemiaky a fenikel. Chvíľku opečieme a zalejeme vodou alebo vývarom (tak, aby boli fenikel aj zemiaky ponorené).
Varíme do zmäknutia. Ak je to potrebné, priebežne dolievame vodu. Po dovarení do polievky pridáme smotanu, soľ a biele korenie. Polievku odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Hotovú polievku servírujeme posypanú troškou chilli a feniklovou vňaťou. Prajeme dobrú chuť!